Home » Избрано

Обама: студен като кучешка муцуна

2009.07.15 Няма коментари
Spread the love

“Дойче Веле”

Онези, които вярват, че Обама е добряк, са идиоти, смята Гидеън Роуз, издател на престижното американско списание Foreign Affairs. На пресконференция в Ню Йорк той обяснява защо Обама не държи на външната политика.

Дали Барак Обама е левичар, добряк със златно сърце? Според Гидеън Роуз само идиоти могат да вярват на подобно нещо. Роуз, който от 2000 година ръководи списание Foreign Affairs, е остроумен човек с цветист език, майстор на блестящи формулировки и задълбочен анализатор. Обама, казва той, това е “американската външна политика с човешки лик” (заиграване с прочутия лозунг на Александър Дубчек от 1968 година за “социализма с човешки лик”). Но никой не бива да се заблуждава:

“Във вените на Обама тече лед”

Гидеън Роуз отговаря на въпроси на журналисти от целия свят в клубната атмосфера на облицованата с дървена ламперия зала на “Съвета за чуждестранни отношения” на Парк авеню в Ню Йорк – и същевременно яде сандвич. Докато дъвче, той размишлява. Когато свърши с дъвченето, пуска в ход мисълта си. Въпросът не бил каква външна политика иска да прави Обама, а колко. Отговорът естествено гласи: колкото се може по-малко. Главната цел на правителството била да не се окаже затиснато от различни кризисни огнища.

Още веднъж: “Този президент е един студен и високо интелигентен човек.” По същество, продължава Роуз, неговата външна политика се различавала минимално от онази на Буш през втория му мандат. Впрочем Роуз се изказва изненадващо приятелски за Буш: в дъното на сърцето си той бил много свестен човек, без капчица расизъм, загрижен за добруването на света – само че непоносим. И ужасно некомпетентен.

Роуз намира любопитна метафора за ролята на Америка в света, като взима на мушка нюйоркския кмет Майкъл Блумбърг. “Жена ми, една шведска социалдемократка – разказва той – смята за отвратително и направо неприлично, че един-единствен човек като този Блумбърг може да има толкова много пари.” Но след като давала израз на чувствата си, жена му признавала, че Блумбърг все пак си върши работата много добре. “Обама – обобщава Роуз – иска останалият свят да гледа на Америка точно както жена ми, шведската социалдемократка, гледа на Блумбърг: с омерзително признание.”

“Обама ще бъде преизбран”

Американският политолог уверява, че зад готовността на президента да преговаря с Иран се крие все същият стремеж за колкото се може по-малко външна политика. Освен това анонсът на Обама бил твърде мъгляв: “С кого точно иска да преговаря той и за какво?”.

Президентът нямал в момента никакво желание да насърчава демокрацията в света. Роуз казва, че през следващите няколко години авторитарният режим в Русия, отвратителната диктатура в Зимбабве или геноцидният режим в Судан нямало защо да се страхуват от Америка. Президентът искал пълна свобода, за да може да се концентрира върху най-спешните проблеми на нашето време – икономическата криза и климата. И освен това Гидеън Роуз не се съмнява ни най-малко, че Обама ще бъде преизбран.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.