Home » Избрано

Обявяват ченгетата в електронните медии през август

2009.07.23 Няма коментари

Автор: Галина Гиргинова

Собственици и управляващи на електронните медии, които са били агенти на Държавна сигурност, ще бъдат обявени тт Комисията по досиетата в първата седмица на август, съобщи за “Всеки ден” шефът на комисията Евтим Костадинов. В решението на комисията ще бъдат оповестени единствено шефове на електронни медии – радиостанции и телевизии. По-нататък ще бъдат обявени и собствениците на вестници и електронни издания – агенции и електронни вестници.

Срещнахме голяма трудност, защото има голямо движение на ваши колеги от една медия в друга, обясни Костадинов. Забавянето на проверката е станало и защото от комисията са уточнявали и точните адреси на медиите. В повечето случаи данните от Търговския регистър и по лиценз се разминавали. Костадинов уточни и че голямото движение и в управителните съвети и бордове на медиите също е затруднило проверяващите.

Част от електронните медии, чиито собственици подлежат на проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност, са бавили своите отговори към комисията. 30 електронни медии пък не са отговорили до сега на комисията. По думите на Костадинов причината най-вероятно е, че те са регистрирани като такива, но не извършват дейност. Въпреки липсата на сътрудничество от тяхна страна, комисията ще провери бордовете на директорите. Официални откази за сътрудничество нямаме, просто имаме забавяне на отговори, посочи Костадинов.

Според Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, на проверка и оповестяване подлежат собствениците, директорите, заместник-директорите, главните редактори, заместник главните редактори, членовете на редакционните съвети, политическите коментатори, водещите на предавания, водещите на рубрики в печатни издания или електронни медии.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.