Home » Избрано

Корупционен скандал в САЩ

2009.07.24 Няма коментари
Spread the love

При операция в предградие на Ню Йорк са арестувани 44-има политици и петима равини заради участието им в корупционна схема, която имала разклонения в Израел и Швейцария.

Сред арестуваните политически фигури са кметовете на градчетата Кобокън, Сикокъс и Риджфийлд в щата Ню Джърси, както и общински съветници.

Арестуваните политици и равини са обвинени в изнудване, получаване на подкупи, пране на пари.

Равин Леви Ицхак Розенбаум е обвинен в трафик на органи. Той убеждавал хора да му дарят бъбреците си срещу 10 хил. долара, а после ги препродавал шест пъти по-скъпо.

Сред задържаните е и главният равин на сирийските евреи в САЩ.

Политиците, обвинени във взимане на подкупи, се опитвали да замаскират получените суми като дарения за предизборни кампании.

Ако бъдат признати за виновни заподозрените могат да получат 20-годишни присъди.

Мрежата е разбита след 10-годишно разследване. От Министерството на правосъдието съобщиха, че през последните години международната мрежа е “изпрала” стотици милиони долари.

Щатът Ню Джърси е известен с нездравите връзки на политици с хора от средите на организираната престъпност. Щатът, който послужи за декор на популярния сериал за мафията “Семейство Сопрано”, е по-прочут с италианските мафиотски семейства.

Този път обаче политиците предпочели да се съюзят с еврейски организации. Чрез благотворителни организации и фондации мрежата “изпрала” стотици милиони долари.

Кръгът се ръководел от духовници, които чрез демонстриране на висока нравственост умело прикривали престъпната дейност, каза прокурорът Ралф Мара.

Шансът за полицаите се появил наскоро. Бизнесмен от Ню Джърси се съгласил да свидетелства срещу престъпната мрежа. От години той трябвало да плаща подкупи на местните управници.

BTA

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.