Home » Избрано

Бойко удря с всичка сила Синята коалиция

2009.07.25 Няма коментари
Spread the love

Борисов нанесе втори удар по Синята коалиция и това вече прилича на целенасочена кампания.
Първият беше с нищо не значещият “документ”, наречен с гръмкото име – меморандум. И на новобранците политолози им е ясно, че нито една уважаваща себе си партия няма да се подпише под подобна стандартна бланка тип “Клетва във вярност”. След логичния отказ на сините да подпишат последва гневната и “спонтанна” реакция на Борисов, че сините се опитват да му “извиват ръцете”, което няма нищо общо с действителността. Факт е, че СК декларира подкрепа за правителството на ГЕРБ още в деня на изборите. Факт е, че СК  НЕ МОЖЕ да “извива ръцете” на Бойко защото със своите 116 гласа, плюс пълната и безусловна подкрепа от Атака, това просто не може да се случи.

Интересен е факта, че РЗС също не подписаха меморандума. Буквално часове по-късно в интернет излезе “материалче”, на което Р. Овч. почти недвусмислено казва, че РЗС е плод на политическо генно инженерство на БСП. Пак часове по-късно РЗС вече “безусловно” подкрепя Бойко Борисов, “ако ще в правителството му да има 5 агенти”. Не правя коментари, просто редя хронологично факти.

След като акция “Меморандум” не постигна кой знае какво, освен да даде начало на негативно говорене срещу Синята коалиция, ББ нанесе втори, доста по-силен удар върху роднините от ЕНП – предложи за министър човек, доказан агент на ДС. Въпреки коментарите от последния месец, че Божидар Димитров няма да влезе в правителството, най-малко защото е мажоритарно избран депутат и ако бъде в изпълнителната власт, ГЕРБ ще загуби 1 депутат в парламента. Тази логика обаче не попречи Божидар Димитров не само да влезе в правителството като министър, но и да отговаря за българите в чужбина. Още след като новината за неговото номиниране стана факт в интернет изданията на българските емигранти започнаха сериозни дискусии, доколко един агент на ДС може да се “грижи” за българите в чужбина, голяма част от които са били прогонени (или са се спасили) навремето точно от тази Държавна сигурност. Споменава се и факта, че в огромната си част българите в чужбина гласуваха против БСП и не приемат човек, бил допреди няколко месеца в тази партия да бъде назначен на този пост, с тази мисия. Споменава се и някаква одит на Сметната палата, доказал редица злоупотреби в Националния исторически музей, ръководен от Б. Димитров – нещо, за което аз лично нищо не знам и не мога да коментирам.

Но да се върнем на операция “Министър без портфейл”. Несериозно ми звучи обяснението на Бойко Борисов, че Б. Димитров му бил приятел, който бил до него доста време и му имал пълно доверие. Факт е, че Божидар Димитров беше едно от знаковите лица на БСП до 11 юни тази година, когато напусна БСП и се яви като мажоритарен кандидат на ГЕРБ в Бургас. До този момент (а това е почти пълният мандат на БСП във властта) Димитров е сред червения елит. Доказан факт е, че Димитров е бил агент на Първо и Второ Управление на ДС с кодовите имена – Кардам, Тервел, Телериг. Въпреки тези факти плюс загубата на 1 депутат, Б. Борисов закривайки 2 министерства създава 1 министър без портфейл. При това го прави с ясното съзнание, че за Синята коалиция Димитров е напълно неприемлива фигура в новото правителство. Нещо повече СК е поставена в ситуация, при която няма полезен ход. Ако гласува ЗА това означава да се наруши собствените си принципи и да предаде собствените си избиратели. Ако гласува ПРОТИВ, секунда по-късно ще бъде “громена” лично от ББ по всички медии като “извивач на ръце”, лъжци, които не държат на думата си за подкрепа (дадена още в изборната нощ), ще бъде причислена към групата на БСП и ДПС и т.н. – към антисиньото говорене вероятно ще бъдат прибавени още “инструменти”. Разбира се накрая всяко изявление на Борисов ще бъде “подпечатано” със заканата “Отиваме на избори”.

Тук има два варианта за развитие на казуса. Първият е да се приеме предложението на СК за поименно гласуване на министрите. Това вероятно няма да се случи. ГЕРБ, Атака и вече послушната РЗС няма да го приемат. Вероятната мотивировка ще бъде, че това е “екипът, избран от Бойко Борисов и той носи пълната отговорност за него”. Вторият вариант е както стана с бургаския рапър и бизнесдамата, Божидар Димитров да си направи отвод, под претекст, че не иска да навреди на доброто име на ГЕРБ и да предизвиква негативни коментари към новото управление. Това е по-вероятния вариант, но ако стане така вече на всеки ще е ясно, че всичко се прави срещу Синята коалиция. Защото към настоящия момент единствено тя понася ударите от негативното говорене на Борисов (който като че ли забрави за БСП и ДПС).

Разбира се има и трети вариант – Димитров да стане министър. Синята коалиция да се въздържи от гласуване (ан блок) на министрите или… (знам ли и аз какво ще направят, струва ми се че там са напълно шокирани от ставащото). ББ да я обяви за враг на вота на България и да влезе в тежка конфронтация с нея. Риториката вече е позната. Целта – премахване на конкуренцията в дясното пространство и привличане на десния избирател към ГЕРБ. Нищо чудно Борисов да нанесе и друг изпреварващ удар, като постави въпроса пред Европейската Народна Партия и поиска изключването на СДС и ДСБ. С броя си депутати в Европаламента, и успехите си на изборите в България, Бойко спокойно може да играе силово по темата. Вероятно не е забравил как при създаване на ГЕРБ партиите от Синята коалиция доста дълго поставяха бариера пред влизането на неговото политическо образувание в ЕНП.

Бойко Борисов си дава ясна сметка, че споделя електората си със СК. И ако в процеса на управление натрупа негативи, то те ще доведат до увеличаване на подкрепата за другата ясно дефинирана дясна формация – СК. Защото въпреки насмешливо подхвърляните цифри 10+5, факт е, че сините се върнаха буквално от Оня свят. Нали не сте забравили, че в началото на годината социолозите почти категорично смятаха, че СДС и ДСБ няма да влезнат в следващият Парламент, като допускаха СДС да има някакъв минимален шанс за минаване на 4% бариера. Оказа се, че в дясно има още потенциал и социолозите ни отново сгрешиха. Атака и РЗС имат много ограничен електорален потенциал. Атака отдавна се обявиха за далеч от определенията ляво и дясно. Спомняте си думите на Сидеров дни преди изборите, че ако се наложи и “за доброто на България” би седнал на една маса за преговори с БСП. За РЗС (особено след шоуто на Р. Овч.) вече масово има сериозни съмнения у десния избирател. Остават … ГЕРБ и СК. Ако, Бойко не изолира СК и не я навре в миша дупка, на следващите избори е възможно партньорството им да бъде наложително.
Затова си мисля, че акциите ще продължават.

Лично на мен ми е много интересно как сините ще реагират на случващото се. В момента те са в центъра на много сложна и важна за бъдещето им политическа игра. При това се играе Ва Банк. Ще им трябва доста търпение, прозорливост, мъдрост и активност да реагират адекватно. Оказа се, че обединяването им е проблем не само за естествения им противник, а и за партньорите им.

И моля ви не казвайте, че Бойко бил тъп пожарникар 🙂 Човекът ни демонстрира най-висш политически пилотаж.

Автор: Боян Боянов (www.boyanov.blog.bg)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.