Home » Избрано

Данъчни укривали нарушители

2009.07.17 Няма коментари
Spread the love

Националната агенция за приходите (НАП) не е изпълнявала задължението си да уведомява прокуратурата при установяване на данни за извършени престъпления, съобщава „Сега”.

Тя е предала на правосъдието едва 16% от фирмите, уличени в укриване на ДДС, става ясно от одит на Сметната палата. Докладът оценява работата на НАП по събиране на ДДС през 2006 г. и 2007 г.

През това време ведомството бе управлявано от Мария Мургина, която в момента е обвиняема за оказване на принуда върху данъчни служители и невярно попълнени декларации пред Сметната палата.

През 2007 г. са направени ревизии по съмнения за данъчни измами и укриване на данъци в 1302 фирми, а прокуратурата е алармирана едва за 217 случая. При част от проверките съмненията не са се потвърдили.

При други обаче са открити данни за престъпления, но те по неизвестни причини не са пратени на прокуратурата, посочва Сметната палата.

От НАП се оправдават, че с прокуратурата имат договорка да обсъждат предварително дали има достатъчно основания за образуване на досъдебно производство, тъй като Темида е затрупана с дела, които често приключват безславно.

Сметната палата е разкрила и притеснителни тенденции в звеното, което работи с най-големите фирми и събира около 40% от ДДС в държавата – „Големи данъкоплатци и осигурители”. В него има цял сектор „Разследване на особени случаи”, който през 2006 г. не се е самосезирал нито веднъж, за да провери за евентуална измама и да я пресече. То е работило само по доклади, които са му изпращани от различни дирекции в страната – 14 ревизии през 2006 г. и 4 през 2007 г.

Още в доклада на парламентарната анкетна комисия за борба с измамите с ДДС от 2005 г. се посочва, че почти всички схеми за източване водят към големи фирми. „В България с ДДС измами се занимават не повече от 500 души, които са известни на компетентните органи”, разказали пред вестника занимаващи се с противодействие на данъчни престъпления.

Kafene.net

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.