Home » Избрано

Червените бъркат интернета с интернационала

2009.07.17 Няма коментари
Spread the love

Автор: Иво Инджев

Анализатори на предизборната кампания твърдят, че падането на тройната коалиция с власт е свързано с ( и дори си дължи на)…интернет. Това ми се вижда малко пресилено твърдение за страна, която и по показателя за ползването на компютри и съответно на световната мрежа е на последно място в ЕС.

Но каквито и да са конкретните параметри на тази връзка е видно, че има провал на „модерните леви”. От години БСП се самонаграждава с определението, че била „модерна лява” партия. Едно от доказателствата за обратното бяха демографските показатели на партията с все по-застаряващ електорат. На вълната от разочарованието от изборния провал гневни партийци изригнаха в медиите по този повод, че при това пагубно застаряване столетницата скоро ще предаде Богу дух .

По отношение на интернет БСП наистина се издъни. Доколко е било важно и решаващо, признавам, не мога да преценя без инструментариума на обективната статистика. По лични наблюдения обаче мога да кажа това, което хиляди други потребители на мрежата ( и „производители” на интернет „продукция”) биха потвърдили с лекота: левите хич ги нямаше в свободното пространство на обмена на идеи. Именно защото е свободно, което не устройва дъртите ( по манталитет) манипулатори на общественото мнение в щаба на партията.

Червените бяха заложили на сигурното- на всичко, което могат да контролират. Бяха си пазарували влияние с години и си го ползваха. И явно имат остатък от похарченото, защото купените медийни трибуни все още не взимат по обичайния им маниер пълния завой към лагера на победителя – остатъчното влияние на червените пари, налети там, личи по щадящия начин, по който разгромът на БСП се представя в публичното пространство.

Фактът, че БСП чак сега лъсва като лидерска партия ( което беше видно за по-внимателните наблюдатели) сега прозвучава от трибуни, като в. „Труд” Но не като собствено съждение, а под формата на интервю с разочарован от ръководството партиен деец. Казва го Добромир Гущеров в прав текст: „ БСП е абсолютно лидерска партия!”.

Чак и мен, необективния, лошо настроения срещу БСП журналист, който написа същото, е задминал Гущеров с това „ абсолютно”! А пък интервюиращата го Валерия Велева , със скърцане на завоя, почти го подстрекава да говори лоши работи за падналата партия в лицето на нейните шефове и същопочти почти автентично се учудва, че тези истини чак сега излизали на повърхността!

Колкото до интерНЕТНИЯ брутен провал на червената политика, неговата най- ярка проява беше нахалството й да натрапва дърварската си пропаганда в най-модерното средство за комуникация. Дори в личните блогове,без някой да пита за разрешение, се появяваха агресивните клипове срещу предполагаемата победа на Костов, който щял да управлява чрез Борисов.

Но те толкова си могат. Мислят си, че интернетът е като интернационала – призовават „на крак, о пар(т)ии презрени…” и хоп, световната революция се пече в угода на своите теоретици. Само че са пропуснали да забележат, че за разлика от интернационала интернетът не се дирижира от Москва.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.