2024-04-25

1 thought on “За Пеевски, конституцията и поредната трансформация

  1. Журналистът от “Файнешъл Таймс” Мартон Дунай изпрати имейл с въпроси към ДПС и г-н Делян Пеевски от името на изданието, във връзка с подготвяна от него статия за политическите сътресения в България, съобщиха от пресцентъра на партията на 8април 2024 г. цитирани от Блиц.

    Оттам публикуват отговора, който са изпратили на г-н Дунай, както и справката, приложена към него, в името на гарантирането на прозрачността и публичността, както и пълния обем на предоставената информация.

    Уважаеми г-н Дунай,

    Във връзка с поставените от Вас въпроси от името на “Файнешъл Таймс” по повод на подготвяна от Вас статия за политическите сътресения в България и цитирани от Вас твърдения на политици от ПП-ДБ, както и на премиера в оставка Денков, отговаряме следното:

    Председателят на ПГ на ДПС и на ДПС г-н Делян Пеевски, парламентарната група на ДПС и партията Движение за права и свободи заявиха подкрепата си за правителството “Денков” от деня, в който този министър-председател и правителство бяха гласувани в Народното събрание.

    Мотивите за тази подкрепа бяха гарантиране на конституционно мнозинство в парламента, с което единствено могат да се направят важните за страната ни реформи, които минават първо през промени в основния закон на България, както и гарантирането на евроатлантическата ориентация и принадлежност на България и изпълнението на европейската и натовската политика за подкрепа на Украйна и санкции срещу държавата – агресор Русия.

    За деветте месеца, в които работи правителството “Денков”, ДПС и специално г-н Пеевски бяха инициатори на всички законопроекти, свързани с решения и закони на Народното събрание, с които се изпълняват европейските санкции срещу Русия и всички решения, с които се осигурява военната и друга помощ за Украйна.

    Отделно от това, г-н Пеевски винаги е изразявал своята безрезервна подкрепа за Украйна, включително и за предоставяне от българска страна на военна помощ, като за тези свои действия получи личната благодарност на украинския президент г-н Зеленски.

    В края на този отговор прилагаме справка на всички законодателни предложения и предложенията за решения на НС, под които стои подписа на г-н Пеевски, както и на всички позиции и предложения, направени от г-н Пеевски по повод на неотменимостта на евроатлантическата ориентация на България, санкциите срещу Русия, преустановяването на всички лоши практики, включително и от страна на министри в кабинета “Денков”, с които се дава възможност през “Лукойл” да се прехвърля ресурс към Русия, с който да се финансират военни действия и нападения срещу Украйна.

    Приложени са и позициите на г-н Пеевски, с които се оказва натиск върху изпълнителната власт, включително и министъра на отбраната и министър председателя за изпълнение на решенията на Народното събрание за военна помощ за Украйна, които бяха необосновано забавени от споменатите министри.

    Твърдението, че г-н Пеевски е „обвиняван, че насърчава дневен ред в полза на Русия и руското влияние в България“ е абсолютно невярно. Поведението на г-н Пеевски като народен представител в българския парламент, както и публичните му изявления, категорично го определят като ревностен евроантлантик и противник на Русия.

    Във всички свои публични изявления, парламентарни гласувания и решения г-н Пеевски категорично е заявявал лоялността на партията ДПС към евроатлантическата идея и ценности.

    Бихме определили като спекулация и манипулация, опитите на провалили се политици да хвърлят обвинения в каквито и да е други тежнения или влияние към г-н Пеевски или ДПС. Ако не част от руската хибридна война срещу европейската цивилизация и ценности, това може да се тълкува като опит за подмяна на фактите и вота на българските избиратели.

    Що се отнася до участия в разговори и “коалиционни преговори, без ДПС да е част от коалицията“ сме длъжни да Ви обърнем внимание, че управляващото мнозинство нямаше и не изработи свое коалиционно споразумение и именно поради тази причина бе именувано с различни термини от разговорния език като “сглобка” и “некоалиция”.

    Иначе, добрите политически практики изискват от лидерите на партиите, осигуряващи подкрепата на правителството и мнозинството в Народното събрание да разговарят, преди да приемат едно или друго решение.

    Във връзка с Ваше твърдение – въпрос “ДПС открито се застъпи за нови избори” сме длъжни да Ви обърнем внимание, че именно г-н Пеевски многократно призова ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да постигнат споразумение, за да се изпълни договорената между тях ротация, за да не се стига до предсрочни избори. Материалите, отразяващи тези позиции на г-н Пеевски са публични, публикувани са и са отразени във всички медии, а на сайта на ДПС dps.bg те също така са достъпни.

    Г-н Дунай, поведението, действията, позициите на г-н Пеевски като лидер на ДПС са публични и ние особено много държим на тази прозрачност и публичност, тъй като партията и той като председател е за честен и открит диалог с избирателите, структурите и хората.

    Много ни се иска да вярваме, че като обективен и честен журналист, Вие ще отразите тази наша позиция, както и фактите и обстоятелствата по подготвяния от вас материал също така обективно и честно, на базата на публичната информация, чрез анализ на данните, които Ви предоставяме, така че да не остане и капка съмнение за това, че провалили се политици използват медията Ви за трибуна на неистинни твърдения, пропаганда или предизборна кампания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *