2024-04-25

2 thoughts on “Александр Дугин об итогах года СВО и о послании Путина

  1. Китайският президент Си Дзинпин планира да произнесе „мирна реч“ пред ООН в петък – точно една година след като руският президент Владимир Путин нареди инвазията в Украйна. По време на речта си се очаква той да предложи план за постигане на мир между двете страни, които продължават да се борят за контрол над източната украинска територия.
    В плана на Си обаче изглежда липсва подкрепа от Зеленски.
    Вместо подкрепа на котаеца, той посочи собствения си мирен план, който Общото събрание на ООН трябва да гласува в четвъртък.
    „Струва ми се, че нашият документ, нашата „формула за мир“, която вече беше подкрепена от голям брой държави и очакваме, че те ще го подкрепят на 23-ти, когато ще има среща на ООН и гласуване на съответната резолюция“, каза той и добави, че според него е важно да има „една позиция“ по въпроса.
    По какво се различават мирните споразумения между Китай и Украйна?
    Сред отличителните белези на мащабния мирен план на Зеленски от 10 точки са възстановяването на територията на Украйна, изтеглянето на руските войски от цяла Украйна и специален трибунал за преследване на руските военни престъпления.
    Планът на Зеленски включва и мерки за гарантиране на ядрената безопасност, осигуряване на износа на украинско зърно, освобождаване на всички военнопленници, предотвратяване на екоцид и бъдещи конфликти и потвърждаване на края на войната с подписан документ.
    Китай, от друга страна, не е разкрил публично плана си. Интерфакс Украйна, позовавайки се на Bloomberg, съобщи, че планът на Си може да включва прекратяване на огъня. Това може да включва и спиране на западните доставки на оръжие за Украйна, което засили усилията за отбрана, което не се споменава в плана на Зеленски.

    Източник: Нюзуик

  2. Задача США истощить Россию, лишив ее возможности сопротивляться. Быстрый разгром создаст реваншистские настроения и попытку возобновить военные действия. Медленный разгром позволит впитать всю боль, лишив желания и способность на контрмеры.

    США будут поддерживать Украину или то, что от нее останется так долго, насколько это целесообразно для ослабления России. США не допустят установления господства России в Европе, т.к. это подрыв международного статуса и авторитета США, а Китай не допустит установления господства США в России, т.к. это ослабляет стратегическую безопасность Китая.

    Учитывая глобальные интеграционные процессы Китая, цена участия в конфликте на стороне России слишком высока для Китая. Одно дело поставлять дроны, тепловизоры и экипировку, другое дело боеприпасы и бронетехнику, вовлекаясь в конфликт.

    В этом сценарии эскалации задачи Китая будут в полном подчинении под себя России, приведя в полную экономическую, технологическую, политическую и военно-техническую зависимость, сделав сырьевым придатком.

    Россия может превратиться из субъекта международной политики в объект, инструмент геостратегического противостояния США-Китай.

    Китай будет оказывать экономическую и гуманитарную поддержку России (в том числе скрыто), но будет дистанцироваться от более глубокого погружения в конфликт, т.к. время дезинтеграции с Западом для Китая еще не наступило.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *