Home » Авторски страници, българи зад граница

In Memoriam Илия Консулов

2021.08.07 Няма коментари
Spread the love

Управителният съвет на Лигата на българските писатели в САЩ и по света съобщава с дълбоко прискърбие за кончината на ИЛИЯ КОНСУЛОВ, един от създателите на ЛБПСС.

Роден на 6 юни 1933 г. в село Величково, Пазарджишко, Илия Консулов успява да емигрира в далечните години на тоталитаризма, живее дълги години в Чикаго и е един от най-ревностните радетели на българщината. Самобитната му поезия намира място в издания извън пределите на родината.

Неговата автобиографична книга „Наказани таланти“ отразява ярко и искрено трудностите в богатия му на събития и обрати дълъг живот, както и стремежа му да запази родните традиции сред българската общност в Америка.

Илия Консулов бе на 88 години.

Поклон пред светлата му памет!

Илия Консулов (1933-2021). Снимки: ФБ профил на Калина Томова

–––––––––––

Спомените – нишките на времето,
като последна връзка с миналите в друго измерение

В памет на ИЛИЯ КОНСУЛОВ

Разделите са мигове в живота, които винаги оставят болезнени следи. Независимо от повода, от времето, от начина, по който са се случили. Като отрезвяване от замъглено мислене. Челен сблъсък с реалността. Отърсване от илюзорните заблуди, в които разпиляваме живота си. И интуитивното прозрение – за истински стойностните неща.

Отиде си завинаги от нас Илия Консулов – един от „старите“ български емигранти в Чикаго, един от основателите на Лигата на българските писатели в САЩ и по света, един приятел, когото уважавахме и обичахме, от когото винаги имаше какво да научим. Човек с голямо сърце, събрало в себе си неизмеримо количество болка, обида, горчилка, но въпреки всичко, съхранило любовта и вярата, които раздаваше щедро наяве и чрез стиховете, писани през годините – като отдушник на душата.

Илия Консулов е оставил на всеки от нас по нещо от себе си. От своята твърдост и непримиримост към насилието над човешкия дух, от безграничната си любов към България и всичко родно, от вярата си в Бог и в доброто, което непременно ще възтържествува, от силата на любовта да променя хората и света. Поезията на Илия Консулов е силна с изстраданите истини, които носи като послание. В нея той изповядва душата си, натрупаните през годините болка, печал, разочарования, противоречиви страсти, но в същото време така романтична и нежна, търсеща и раздаваща любов, копнееща за споделени чувства и чисти отношения.

Човек идва на тази земя да се учи, да въздига душата си и да остави нещо от себе си, според своите възможности, разбирания и сили. Животът му се преплита в невидими нишки с различни хора и за всичко това си има причина. Когато изтече отреденото време, тихо си тръгва, оставяйки следите от себе си – спомените, които не се влияят от времевите линии и свързват завинаги всички.

Да бъде светъл и чист пътят на Илия Консулов в отвъдното, в другите измерения, където душата му да намери мира и любовта, към които така се стремеше тук! А ние, които го познавахме, ще съхраним и ще пазим спомените като последна връзка с душата му и с духа му на българин, който до последно милееше за своята родина.

Калина Томова

––––––––––––––

Първа страница от книгата на Илия Консулов „Единакът“. Снимка: Севделин Панев

На 88 години в Чикаго почина моят политически и литературен приятел, бай Илия Консулов. Беше чутовен характер и оригинален поет и писател. „Единакът“ беше любимият му сборник със стихове. Казваше ми, че в тях е излял душата си и истината за борбата през целия си живот против комунистическия режим.

Светла ти памет, скъпи бай Илия!

Севделин Панев

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.