Home » Авторски страници, политика

Правият, широк друм на лъжата

2021.07.03 Няма коментари
Spread the love

.

“Данните от Европейската агенция по лекарствата за подозирани нежелани реакции не доказват пряка връзка с ваксините за Covid-19” – това е заглавието на публикация на “независими проверители на фактите от AFP Europе” от май т.г., линк към която е приложен към съобщение до потребител във Фейсбук, споделил преди време на стената си друга публикация, в която се цитират официални данни на Европейската комисия по лекарствата EudraVigilance, за нежелани реакции и смъртни случаи на хора след поставянето на ваксини срещу Covid-19.

В съобщението до ФБ потребителя се казва:

“Независими проверители на фактите от AFP Europe казват, че в информацията в публикацията ви липсва контекст, което би могло да подведе хората. Добавихме известие към публикацията ви.
Възможно е публикациите на хората, които многократно споделят фалшива информация, да бъдат преместени по-назад в новините, за да намалее вероятността да бъдат видени от други хора.”

А ето какво пишат по въпроса “независимите проверители”:

“Публикации на български, споделени няколко хиляди пъти от края на март, твърдят, че ваксините за Covid-19 могат да причинят сериозни увреждания и дори смърт. В една от статиите се казва например, че ваксините са довели до 5274 смъртни случая, цитирайки базата данни на Европейската агенция по лекарствата EudraVigilance. Това тълкуване на данните обаче е погрешно: нито регистрираните в базата данни случаи на странични ефекти доказват пряка връзка с поставянето на ваксината, нито общият брой на регистрираните странични ефекти отговаря на броя на гражданите, коментира говорител на агенцията пред AFP. В базата данни на ЕАЛ са включени всички докладвани смъртни случаи, настъпили след поставяне на ваксина, но това по никакъв начин не означава, че смъртта е настъпила заради поставянето й.”

 

Та така, “няма контекст”, уважаеми читатели.  И “данните от Европейската агенция по лекарствата за подозирани нежелани реакции не доказват пряка връзка с ваксините за Covid-19”. Т.е., за настъпилите нежелани реакции сред ваксинирани европейски граждани не е резонно да се търси връзка с ваксината. Тия нежелани реакции ОТ КАКВО са настъпили тогава, обаче? И защо въобще Европейската агенция по лекарствата събира данни за нежелани реакции сред ваксинираните, като това няма, според “независимите проверители”, връзка с ваксините?

Ето какво съобщава например на 4 април т.г. “Дойче Веле”, цитирайки “Il Messaggero”:

“Високопоставен представител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) потвърди за връзка между имунизациите с препарата на AstraZeneca и получени тромбози при някои от ваксинираните. “Към момента можем да кажем, че е ясно – има връзка с ваксината”, каза Марко Кавалери, ръководител на имунизационния отдел на агенцията, в интервю за италианския вестник “Il Messaggero”.”

А е какво съобщава Нова ТВ на 26 март т.г.:

“Science in the Crisis

Наука в Кризата

От въвеждането си в употреба до днешна дата (26 март – б.р.) статистиката за одобрените в ЕС ваксини показва колко такива са поставени и какъв е делът на нежеланите реакции към всяка от тях:

– При 42 млн дози COMIRNATY (Pfizer/BioNTech) са докладвани 94 303 случаи на странични ефекти. Това са едва 0,22% странични ефекти от всички поставени дози.

– При 2.6 млн дози Moderna Covid Vaccine – 4550. Това са едва 0,17% странични ефекти от всички поставени дози.

– При 9.2 млн. дози ChAdOx1-S (AstraZeneca/OxfordUniversity) – 28 042. Това са едва 0,3%
странични ефекти от всички поставени дози.
При трите гореспоменати ваксини тече анализ от ЕМА за появата на тромбоемболични събития и тромбоцитопения.
Прилагат се вече установени техники за анализ:
– Подробен клиничен преглед на регистрираните от граждани и медицински лица случаи
– Статистически методи за идентифициране на извънредни стойности и модели за наличие на странични ефекти в популацията
– Сравнение между данните за ОЧАКВАНИ и НАБЛЮДАВАНИ събития и ефекти
В момента ЕМА провежда текущ (непрекъснат) преглед на данните от клиничните проучвания на няколко производителя. Данните за ваксината на Novavax се разглеждат от ЕМА от 3 февруари 2021 г., за ваксината на CureVac от 12 февруари, и за Sputnik
V от 4 март т.г.

Предвид бързо разпространяващите се неверни твърдения, че режимът на одобрение, тестване и приложение на ваксините е прибързан и това е направило компромис със сигурността, обръщаме внимание на тази процедура на европейския регулатор.

Необходимо е непрекъснато наблюдение на въздействието на новите
варианти на SARS-COV2 върху ефикасността на ваксините.

Ще се проведат допълнителни проучвания за сравняване на ефикасността между хора, имунизирани с дози от някои от първоначално създадените ваксини, и такива, върху които ще бъдат приложени дози от адаптираните към новите варианти.”

И така, да обобщим: Европейската агенция по лекарствата, която е институционалният европейски регулатор в случая, събира и анализира данни за нежелани реакции, както и за настъпили смъртни случаи, сред ваксинирани европейски граждани. Това са данни за докладваните случаи (колко са недокладваните може само да гадаем) на нежелани реакции или смърт след поставяне на всички одобрени от Агенцията ваксини. Тези данни, които Агенцията събира и анализира, обаче, според “независими проверители на фактите” от AFP Europе не доказват пряка връзка с поставянето на ваксините. Те са нежалани реакции неизвестно към какво.

Добре дошли в света на “фалшивите новини”, борени от “независими проверители на фактите”, чиито твърдения социалната мрежа Фейсбук посочва като аргумент, за да цензурира споделена от свои потребители информация. Това, че “аргументите” на “независимите оценители” нямат не контекст, ами и връзка с главния мозък нямат, както се казва, не е от значение.

Това, впрочем, не е всичко. Ако продължавате от време да споделяте във Фейсбук подобни “фалшиви новини” или политнекоретни коментари на хора, с които сте свързани в тази мрежа, може да последва и друго. Може да Ви спрат например временно възможността за споделяне. Предупреждение, предполагам, да се сетите сами. Щото следващия път санкциите може да са по-строги.

По-горе можете да видите един недопуснат за споделяне във Фейсбук линк към публикация, в която става дума за българските избори на 11 юли. Линкът не може да бъде споделен, защото потребителят има забрана за споделяне. В публикацията се прави паралел между времето на Тодор Живков и “народната любов” към него, и времето, в което ни управляваше бившият му бодигард. Авторът на този материал казва на читателите да помислят кое е спряло – времето или те самите.

Показвайки този пример, си мисля, обаче, че времето на социализма, от гледна точка на цензурата и “правата политкоретна линия”, се завърна триумфално не в България, не в бившия соцлагер, ами и в западния, демократичен свят дойде в последните години. При това, цензура вече днес се прилага в името на “борба с фалшивите новини”, в името на европейски и евроатлантически ценности и стандарти. И няма къде да избягаш от новата цензура, в който някакви нови “комсомолци”, начерени “независими проверители”, се опитват да ти казват какво да мислиш и какво не, оторизирани за това в един уж свободен свят.

Защото свободният свят го няма вече. Той се предаде на перфидна и на обикновена пропаганда, на финансови облаги, зависимости, страх, на “Министерство на истината” и PR. Остава само свободният човешки дух, свободният разум, обречен да не предава истината и свободата, независимо кое време, страна, институция, политическа система се опитва да го вкара в “правия”, широк друм на лъжата.

 

Мариана Христова

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.