Home » Авторски страници, политика

Връчването на мандат на ИТН и злополучният български преход

2021.07.30 Няма коментари
Spread the love

Президентът Румен Радев съобщи, че ще връчи мандата за съставяне на правителство днес в 17 ч. българско време. Снимка: БГНЕС

След като президентът ще дава днес мандат, а ИТН заявиха готов премиер – ясно е, че те са планирали сляпа безусловна подкрепа от партиите на Протеста, под семплия претекст: “да не допуснем ГЕРБ до властта”. Писмено управленско споразумение е недопустимо за тях, защото, както е известно – в руския управленски модел, инструктираните “вождове” няма за какво повече да се договарят.

Семплостта идва от семплото третиране на “протестърите”, от които се очаква щастливо да вдигат ръце за котките в чувала на ИТН. Понеже Слави&Ко. вече разбират, че няма кой да им се върже – сега цялата пара отива в свирката на пропагандата кой е виновен за провала, за да поддържат електорат и за следващите избори.

В този контекст, понеже медиите ще подкрепят тези усилия, целта на протестните партии – след явното нежелание за писмено споразумение – е да заявяват, че остават в опозиция и да оставят ИТН по “халат”.

Предстои да паднат още две техни дрешки, та и техните избиратели да видят “срамотиите” им.

Първата е персоналният състав на кабинета. От това, което чувам за кандидатите за премиер и финансов министър – мирише на задкулисие, че не се трае.

Втората дрешка – която вероятно ще падне – е подкрепата за кабинета от ДПС, плюс явната и неявната подкрепа на ГЕРБ с кворума и на части от БСП.

Прахът за избирателите е, че не могат да забранят на ДПС да не гласува.

Това е според мен по-вероятният сценарий – заради явната нетърпимост към служебния кабинет и ДБ от Статуквото (вижте въпросите в пленарна зала).

Другата вероятност е да се върви към избори, където ще има люта медийна битка чий разказ ще надделее.

За съжаление – трябва да изтече и ИТН, за да се разкости докрай 30-годишния модел на Прехода и следващият път да няма нови кримки.

Целта до следващите избори е българите – които прозряха доста истини през последната година – вече окончателно да са се разделили с илюзията, че някой вожд на ДС – било цар, бодигард или шоумен – може да промени нещата към по-добро у нас.

 

Евгений Кънев

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.