Home » Авторски страници, Е-Списание

Съществува ли система за докладване на неблагоприятни събития след ваксиниране в България?

2021.05.17 Няма коментари
Spread the love

.

Знаете ли, че в САЩ съществува системата Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS), създадена да събира информация от обикновените граждани за потенциални проблеми свързани с ваксините, и да предупреждава федералните агенции, за да могат те да разследват отделните случаи?

При съобщения за смъртни случаи лекари преглеждат наличната клинична информация, включително свидетелства за смърт, аутопсия и медицински досиета. А има ли нещо подобно в България?

Ето какво четем на сайта на VAERS:

Системата за докладване на неблагоприятни събития на ваксините (VAERS) е национална система за ранно предупреждение за откриване на възможни проблеми с безопасността на лицензираните в САЩ ваксини. VAERS се управлява съвместно от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). VAERS приема и анализира доклади за нежелани събития (възможни нежелани реакции) след ваксинация.

VAERS не е предназначен да открие дали ваксината е причинила неблагоприятно събитие, но може да идентифицира и необичайни или неочаквани модели, които могат да показват възможни проблеми с безопасността, изискващи по-внимателно разглеждане.

Кой може да докладва на VAERS?

VAERS приема отчети от всеки. Пациентите, родителите, болногледачите и доставчиците на здравни грижи (HCP) се насърчават да съобщават нежелани събития след ваксинацията на VAERS, дори ако не е ясно, че ваксината е причинила нежеланото събитие.

Как да открием списъка и какви нежелани събития са докладвани на VAERS?

Данните на VAERS и индивидуалните доклади без лична идентификационна информация са достъпни за обществеността на уебсайтовете на VAERS и CDC WONDER.

.

А ето какво пише един български пациент във Фейсбук, за скитанията си из медицински заведения след усложнения, свързани с ваксинацията му.

И допълва:

Ами нали четете, че мен, ваксинираната, ме обвиняват в антиваксерство, а аз съм ваксинирана с първа доза Пфайзер. Ако съм антиваксер, дали бих била ваксинирана? Някои хора просто си плещят, каквото им дойде на устата, не правейки разлика между антиваксерство и усложнения след ваксиниране.

А усложненията ми са отоци в глезените, на снимката се виждат и напукани капиляри. Твърди отоци и чувство за тежест и напрежение в краката – все едно са ти вързали топузи на глезените.

Има и други ваксинирани с подобни оплаквания – още една снимка от същия профил.

И друга снимка, от друг ФБ профил.

Обръщаме се към читателите ни – оставете свой коментар или ни пишете на редакционния имейл – знаете ли за подобни случаи и знаете ли някъде да се води у нас статистика, подобна на тази в САЩ?

Ако това не се прави, необходимо е незабавно да предприемем инициативи и да настояваме за стъпки към повече прозрачност и информираност на българските граждани.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.