Home » Авторски страници, политика

Проблеми с автомобилите с БГ регистрация в РС Македония и Сърбия

2021.02.22 Няма коментари
Spread the love

.

Българска национална платформа до министъра на външните работи и министъра на транспорта

Днес Българската национална платформа за обединение и развитие връчва в Министерство на външните работи и Министерство на транспорта и информационните технологии следния документ, разглеждащ проблемите пред собствениците на автомобили с българска регистрация в РС Македония и Сърбия, и предлагащ конкретни решения, произтичащи от опита на други държави, членки на ЕС:

Изх. № 2/22.02.2021

 

ДО Г-ЖА ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА, ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПО ПРАВОСЪДНАТА РЕФОРМА И МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

ДО Г-Н РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ

МИНИСТЪР НА ТРАНСПОРТА, ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ И СЪОБЩЕНИЯТА

Относно: Обсъждане на възможността за еднократно удължаване на срока на валидност на годишните технически прегледи на автомобилите, собственост на български граждани, пребиваващи зад граница.

 

УВАЖАЕМА Г-ЖО ЗАХАРИЕВА,

УВАЖАЕМИ Г-Н ЖЕЛЯЗКОВ,

Родените в съседните държави РС Македония и Сърбия лица от български произход, които са придобили българско гражданство, поради малките разстояния, доскоро често посещаваха България. Някои от тях намираха сезонна работа у нас, други осъществяваха седмични трудови миграции, а една, макар и все още малка част – ежедневни. Част от тях са собственици на движимо и недвижимо имущество, намиращо се както в България, така и в страните на произход.

След въвеждането на ограничителните мерки във връзка с пандемията от Ковид-19, преминаването на границата стана трудно. През изминалия период в споменатите държави временно са въвеждани ограничения за вътрешно придвижване, а за преминаването на границата се изисква PCR тест. Лицензираните лаборатории, които могат да правят такива тестове, се намират в големите градове. В такива случаи са необходими две пътувания: за извършването му и за взимането на резултата, който пък е валиден само 3 дни. Освен това след завръщането им могат да бъдат подложени на 14-дневна карантина.

С оглед на описаните проблеми, една голяма част от българските граждани, пребиваващи поради различни причини в съседните ни държави РС Македония и Сърбия, и притежаващи автомобили с българска регистрация, не успяха да преминат границата и да извършат годишните технически прегледи на своите МПС.

Подобен проблем е наблюдаван и в други държави от ЕС, където преди ограничителните мерки във връзка с Ковид-19 са извършвани подобни трансгранични циклични, сезонни, седмични и дори всекидневни миграции. Поради тази причина в някои държави членки на ЕС е приложена практиката еднократно да се удължат сроковете на валидност на годишните технически прегледи (ГТП).

Пример за подобно действащо законодателно решение в Португалия представяме към настоящото писмо.

Вече има аналогична нормативна база в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците (загл. доп. – ДВ, бр. 44 от 2020 г., в сила от 14.05.2020 г.), която решава сходен проблем с издадените от българската държава лични документи – включително свидетелство за управление на МПС (§ 10 (4) – Срокът на валидност на свидетелствата за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 декември 2020 г., се удължава със 7 месеца, считано от датата на изтичане на срока, посочен в съответното свидетелство.)

Предлагаме аналогична процедура да бъде приложена и към българските граждани в съседните държави, притежаващи автомобили с българска регистрация. В момента водачите на МПС с българска регистрация, тъй като нямат възможност да минават границата за осъществяването на технически прегледи, са заплашени от глоба от 500 ЕВР. По наши данни, при извършването на полицейската акция в РС Македония през януари 2021 г. са спрени от движение около 150 автомобила и са връчени 1200 глоби, като масираните проверки са били в Охрид, Струга, Битоля, Щип, Кочани, Виница, Велес, Струмица, Радовиш, Гевгелия и части от Скопие. Ще се въздържим да квалифицираме тази полицейска акция, но ще посочим, че автомобили с албански, косовски и сръбски номера изобщо не се спират за проверка, което лесно може да бъде установено от една независима проверка на място в Куманово или Тетово, където най-масово се срещат подобни МПС. В същото време повече от 75% от лицата, които притежават автомобили с български регистрационни номера, са престанали да ги карат, поради страх от глоби. Подобни опасения са провокирани и от някои изказвания на заемащи високи постове държавни функционери като напр. генерал Стоянче Ангелов, временно изпълняващ длъжността директор на Центъра за управление на кризи, който в ефира на радио ‚Лидер“, в емисията „Утро со Златев“, заяви на 16 декември 2020 г., че заедно с бившия функционер на младежката структура на партията ВМРО-ДПМНЕ и сегашен неин координатор за района на Щип Мицевски, през 1990 г. са разбили две български коли, паркирани на паркинга пред хотел „Астибо“ в същия град.

Апелираме към спешно разглеждане на проблема, поради изтичане на мандата на настоящото Народно събрание, тъй като основната възможност за неговото решаване минава през актуализация на съществуващото извънредното законодателство, породено от пандемията, породена от Ковид-19.

Надяваме се, чрез Вашето активно съдействие и възможности за законодателна инициатива да се решат част от съществуващите проблеми на българските граждани, пребиваващи в съседните държави и притежаващи автомобили с българска регистрация.

 

С уважение,

Председател:                                                Секретар:

доц. д-р Спас Ташев                                    инж. Георги Мъндев

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.