Home » Авторски страници, българи зад граница

Поздравителен адрес от Дружество на бесарабските българи „Св. св. Кирил и Методий“

2021.01.03 Няма коментари
Spread the love

 

ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ!

Дружеството на бесарабските българи „Св. св. Кирил и Методий“, град Болград, като изразител на българската културна и духовна идентичност на българите в Бесарабия днес, има удоволствието да поздрави българските държавни институции, българския народ и българите по света с настъпващата Нова година. Заминаваща 2020 година за нас, българите от Украйна, бе съдбоносна – дългогодишната ни борба за запазването на Болградския район приключи успешно. И ние тук, в Бесарабия, усетихме подкрепата от прародината ни. Българските държавници доказаха, че справедливата кауза може да има успех за българската общност в чужбина – стига да сме единни. За първи път така ясно и категорично зад нас застана Народното събрание на Република България.

Видни държавници от времето на Възраждането с бесарабско потекло би били горди, че борбеният дух не е загубен и над 200 години е жива българщината от другата страна на Дунава. Чрез Българска Земска Войска, опълченците от Бесарабия на Шипка даваха пример и винаги участваха в съдбата и добруването на българския народ. Запазването на Болградския район в новите граници обедини голяма част на българите в Бесарабия и ще даде възможност борбата ни за българското тук да има успех и перспективи.

През 2021 г. ще честваме 200 години от основаването на Болград – град на свободните българи в най-новата ни история. Тук, в люлката на българската държава – Онгълът на Аспарух, през 1838 година е осветен Спасо-Преображенският събор – един от най-големите православни храмове на свободните от турско робство българи. Тук се намира и първата българска гимназия от Възраждането.

Нека Новата година да е сполучлива за всички българи и граждани на свободна и независима Българска държава!

Нека във всеки дом да влезе щастие, късмет и сполука!

Нека всички наши очаквания и планове да се сбъднат и 2021 година да бъде милосърдна и благосклонна към нашия народ и българската държава!

С уважение:

(подписи)

Председател на Дружеството
Секретар на Дружеството

Дружество на бесарабските българи
„Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Болград, Украйна
67702 Украина, Одесская область, г. Болград, ул. Суворова, 85
Тел. (+380)979426863, 988825405, 484661287
www.bessarabbolgar.narod.ru

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.