Home » Авторски страници, политика

Счупените прозорци на здравеопазването и образованието

2020.12.01 Един коментар
Spread the love

.

Инвестирай в здравето и образованието да увеличиш благосъстоянието.
(Invest in health … to improve wealth.)

Модифициран призив на Световната здравна организация

През 1982 г. двама американски социолози публикуваха своята теория на счупените прозорци (broken windows theory) – тя разглежда малките нарушения на обществения ред като индикатор за нивото на престъпност като цяло. Названието на теорията идва от примера, даден от авторите: „Ако в една сграда е счупен един прозорец и никой не го ремонтира, то след определено време в тази сграда няма да остане нито един здрав прозорец.“ Тоест, предотвратяването на малките нарушения и санкционирането на нарушителите създават атмосфера на нетърпимост към всички нарушения.

Сега ще отнеса теорията на счупените прозорци към здравеопазването и образованието – и ролята на политиците в тези най-важни дейности за хората, обществото и държавата.

Като виждаше, че изостава медицината, а се отдава на писането на разкази и пиеси, майката на д-р Людмил Станев му казваше: „Писател е диагноза, не е професия”. Заменям „писател” с „политик” и става „Политик е диагноза, не е професия”. Тази диагноза причинява „счупване на прозорците“ на българското здравеопазване, водещо до рекордна в света смъртност от мозъчни инсулти и сърдечни инфаркти (190 човека дневно през 2019 г.; годишната смъртност от всички болести е 108 083 души; 108 083 : 365 = 296 българи умират дневно, а се раждат само 168). Сега „диагнозата“ доведе до рекордна в Европейския съюз смъртност от COVID-19 в България (повече от 120 човека дневно). Заразените лекари и медицински сестри надхвърлят 4600, починалите лекари са повече от 30. Тревожни са данните и при учителите. Бедствието се увеличава от недостига на лекари, учители, медицински сестри, болнични легла, лекарства и шофьори на линейки – при изобилие от депутати и министри. И при (непри)личните спорове на водещи управленци.

Затова се сещам за унгарския премиер Виктор Орбан и прокламирам за орбанизация на българското здравеопазване – 4-5 пъти увеличение на заплатите на лекарите. И още – в речника на политиците думите „здравеопазване”, „училище”, „университет” и „наука” трябва да са много преди „магистрали”, „газови тръбопроводи“ и „футбол”. Което означава приоритетно финансиране на училища, университети и научни лаборатории. И на превантивни дългосрочни програми за сърдечнометаболитни болести (СМБ) – атеросклероза, хипертония, затлъстяване (обезитас), захарен диабет и метаболитен синдром.

Защото мислят спорадично и мандатно, а не разумно и дългосрочно, в България не съм чул някой политик да е запитал: „Как СМБ влияят на бъдещето на България?”. Държавите прогресират, защото имат мъдри политици – и мъдър народ, който ги избира. Такива политици реагират позитивно на сигналите, идващи от учени хора. Защото парите, инвестирани в наука и образование (фиг. 1), са с най-голяма възвръщаемост.

Фиг. 1. Инвестиране за научни изследвания и развитие (R&D) в Китай, Германия, Япония, Южна Корея, Канада и САЩ. Колонките показват промените в проценти за 2013 г., сравнени с 2012 г. Тази графика е публикувана в едно от най-реномираните биомедицински списания в света (Cell 2013;154:16-19).

Обществото и държавата боледуват тежко в страна, в която се обругават и бият лекари и учители. В Закона за здравето и образованието в България трябва да пише: „Ремонтирането на  счупените прозорци на здравеопазването и образованието е национален приоритет, и се гарантира от държавата.“

И още, министърът на здравеопазването и този на образованието и науката да имат куража (Sapere aude) на министъра на околната среда и водите и да „ревизират“ счупените прозорци на Министерския съвет – и да организират ремонтирането им. А не здравеопазването да e част от слугинажа, който се вози в джипа на премиера!

Българските политици трябва най-после да осъзнаят, че изпълняването на дългосрочни програми за здравеопазването и образованието, базирани на съвременна наука, могат да увеличат благосъстоянието на Народа.

Другото е циничен популизъм и политически онанизъм.

Важнослов

Здравето и образованието са най-ценният капитал за всяка страна на планетата Земя. Счупването на прозорците на техните сгради е най-тревожното национално явление, на което депутати, правителство и президент, заедно с лекари, учени, учители и бизнесмени, трябва приоритетно да противодействат.*

“Мамка й и държава, никаква не се обажда. Ами сега къде да я търсим? В тази държава всички са дошли на власт да крадат, но никой не е дошъл да дава. Неграмотници, за вас няма ли правилник за морал, не знаете ли вие правилника, бе!”

Това е перифраза на „Мамка му и прасе, никакво се не обажда. Ами сега къде да го диря?! … На този пазар всички са дошли да продават, но никой не е дошъл да купува…”, от разказа „Свирепо настроение” на Йордан Радичков.

 

Д-р Георги Чалдъков

_______________________________________________

* Повече е публикувано във в. „168 часа“, 3-9 май 2018 г., в статията „…Тук пеем песента на козата – всеки ден у нас умират 294-ма души, а се раждат едва 178 деца“.

.

One Comment »

 • Nik said:

  ХРИСТОС ВЪЗКРЕСЕ!

  Отче наш, Който си на Небесата,
  да се светѝ Твоето име;
  да дойде Твоето царство;
  да бъде Твоята воля на земята,
  както е на небесата;
  насъщния ни хляб дай ни го и днес,
  и прости нам дълговете ни,
  както и ние прощаваме на нашите длъжници;
  и не въведи нас в изкушение,
  но избави ни от лукавия,
  защото Твое е царството, и силата, и славата вовеки.
  Амин.

  Our Father who art in heaven,
  hallowed be thy name.
  Thy kingdom come,
  Thy will be done
  on earth, as it is in Heaven.
  Give us this day our daily bread,
  and forgive us our trespasses,
  as we forgive those who trespass against us,
  and lead us not into temptation,
  but deliver us from evil.
  Amen!

  Десетте Божии заповеди
  1. Да нямаш други богове, освен Мене.
  2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова,
  що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във
  водата и под земята; не им се кланяй и не им служи.
  3. Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог.
  4. Помни съботния ден, за да го светиш.
  5. Почитай баща си и майка си.
  6. Не убивай.
  7. Не прелюбодействай.
  8. Не кради.
  9. Не лъжесвидетелствувай.
  10. Не пожелавай чуждото.

  Holy Father, Lord Jesus Christ, Holy Spirit, I ask for and thank You for salvation, perfect healing and prosperity of President Donald Trump, Vice President Mike Pence and The USA SO LONG AND SO MUCH AS LONG AND AS MUCH they and The USA perform Your statutes, commandments and laws.

  Святий Отче, Господи Исусе Христе, Святий Душе, моля Те и Ти благодаря за спасението, съвършеното изцеление и благоуспяването на президента Доналд Тръмп, вицепрезидента Майк Пенс и на САЩ ДОТОГАВА И ДОТОЛКОВА, ДОКОГАТО И ДОКОЛКОТО тe и САЩ изпълняват Твоите повеления, заповеди и закони.

  Ivailo Balabanov
  September 6, 2015 •
  ….Момчета, казвам ви го просто,
  по Дядо Вазовски дори,
  че днес, на вашта сила Господ,
  Отечеството повери.
  Днес не е време за куршуми
  и нека всеки в този час
  си вземе само тези думи-
  ” България – това съм аз!”
  И тя ще стане черква бяла
  под златна ангелска дъга,
  ще бъде роза разцъфтяла
  в самата Божия ръка,
  щом стихне днешното безчинство
  и – подир вашия оброк,
  възкръсне святото единство:
  Човек, Отечество и Бог,
  щом всеки със душа съгласна
  и пълна с любородна страст,
  си каже простичко и ясно:
  ” България – това съм аз!”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.