2024-03-29

1 thought on “Подготвя се справочник за българските литературни творци зад граница

  1. Приносът на писатели и поети в оклеветяването на поп Кръстю каза:

    Приносът на писатели и поети в оклеветяването на поп Кръстю (София: „Чернат – Васил Колев“ ЕТ, 2020 г.) е още една книга, посветена на известния българския свещеник Кръстю Тотев Никифоров от гр. Ловеч, останал в историята ни несправедливо оклеветен като „предател“ на йеродякон Игнатий (Васил Левски), но и категорично реабилитиран в ново време. Новото издание е посветено на образа на свещеника, който е бил създаден в българската литература през вековете. Съставител на книгата е Васил Колев, един от най-дейните ратници, ангажирани с реабилитирането на о. Кръстю. Книгата, която е отпечатана с подкрепата на фондация „Граждани срещу насилието“ и Културно общество „Поп Кръстю“, съдържа пълна и подробна биография на свещеника от историка Светлана Колева, очерци, посветени на него от Димитър Панчовски (син на ставроф. ик. Петър Панчовски и племенник на проф. Иван Панчовски, бел. ред.), Цвета Трифонова и съставителя Васил Колев, коментари и бележки от известните писатели и общественици Марко Ганчев и Георги Мишев и Приложение, а основното и съдържание е разделено в няколко групи текстове:

    „Създатели на клеветата“;
    „Писатели – политици клеветят поп Кръстю“;
    „Освобождението – създатели на фалшиви документи“;
    „Писатели, обслужващи властта в оклеветяването на поп Кръстю до 1944 г.“;
    „Комунистическата диктатура и поп Кръстю. Писатели и поети в оклеветяването на поп Кръстю до 10 ноември 1989 г.“;
    „Писатели и поети в оклеветяването на поп Кръстю след падането на комунистическата диктатура“.

    Книгата е изключително ценна с това, че събира на едно място всичко, което през годините е било написано у нас в полза на клеветата и мита за „предателя“ поп Кръстю, и в този смисъл е приносна за нашата историография и полезна за всеки, интересуващ се от тази тема.

    Повече подробности и анализ на новото издание могат да се прочетат в статията „Принудително и доброволно митотворчество“ на Марко Ганчев в Литературен вестник (тук). Повече за съставителя Васил Колев и неговата дейност през годините е достъпно в интервю с него в същото издание (тук), а различни материали, посветени на усилията за реабилитирането на поп Кръстю и съвременните реакции против възстановяването на историческата справедливост, са събрани в електронното издание „Гласът на Ловеч“ (тук).

    Книгата Приносът на писатели и поети в оклеветяването на поп Кръстю, която е с корична цена от 7 лв., може да бъде закупена в книжарница „Български книжици“ или поръчана по интернет чрез сайта на същата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *