Home » Авторски страници

In Memoriam Максим Минчев

2020.11.16 Няма коментари
Spread the love

Максим Минчев (1953-2020)

След кратко боледуване, почина генералният директор на Българската телеграфна агенция Максим Минчем. Това бе съобщено от БТА, после и от световните информационни агенции (вж. линк).

Максим Минчев е роден на 5 юли 1953 г. в София. Завършил е „Журналистика“ в Лвовския университет, както и „Педагогика“ във Военна академия „Георги Раковски“ в София. През 1993-1996 г. е стипендиант на НАТО, към щаб-квартирата на НАТО в Брюксел. От 1991 г. е член на Управителния съвет и пресдиректор на Атлантическия клуб в България, членува и в УС на Евроатлантическата асоциация за международна политика и сигурност. От 2003 г. е генерален директор на Българска телеграфна агенция (БТА). През 2016 г. става генерален секретар на NAWC (Световен съвет на информационните агенции). През с. г. става президент на EANA (Асоциация на информационните агенции от Балканите и Югоизточна Европа) и BSANNA (Асоциация на информационните агенции от Черноморския регион).Член на Съюза на българските журналисти (СБЖ), Съюза на българските писатели (СБП) и Международната организация на журналистите (МОЖ).

Българските медии, организации, каузи зад граница губят в негово лице голям поддръжник, приятел и двигател.

ЕТО НЯКОИ ОТ РЕАКЦИИТЕ НА ТЪЖНАТА НОВИНА

Асоциация на българските медии по света, в памет на Максим Минчев:

“В нашите очи Максим е човекът, оценил значимостта на задграничната българска диаспора и нейните така различни, обединени от родния български език медии.

Той бе вдъхновителят и благодарение на него се състоя поредицата срещи на българските медии в България и по света под егидата на асоциацията.

Събитието позволи на българите по света да бъдат чути в България, а на българската политическа класи напомни, че 2.5 милиона българи зад граница си остават на първо място българи.

Вярваме, че подетата от Максим Минчев инициатива няма да заглъхне.

Но неговото отсъствие ще бъде винаги осезателно.

Почивай в мир, Максиме!”

Това обръщение на Асоциацията на българските медии по света е подписано от десетки журналисти, сред които и от екипа на Еврочикаго.

Максим Минчев (в средата на снимката) на Втората световна среща на българските медии в Чикаго. Снимка: БТА

Със смъртта на Максим Минчев България загуби значима обществена личност, талантлив журналист, почтен интелектуалец и добър човек”. Това се посочва в съболезнователен адрес от името на Съюза на българските национални електронни медии /СБНЕМ/, на чийто Управителен съвет Максим Минчев бе заместник-председател, а преди това и председател.

“Седемнадесет години начело на БТА Максим Минчев запази и разви агенцията като лице на независимата, обективната и добросъвестна журналистика, както и безпристрастен източник на навременна, точна и достоверна информация от България за целия свят.
Организираните от Максим Минчев световни срещи на българските медии по света имат огромен принос за запазване на връзката на България с българите, живеещи извън границите на страната”, посочват от СБНЕМ.

“Пътеписите му позволиха на българите да откриват света. Той казваше, че пътуването е възможност човек да сравнява и сам се равняваше по най-добрите примери в журналистическата професия. Признание затова е изборът на Максим Минчев за генерален секретар на Световния съвет на информационните агенции, президент на Световния конгрес на информационните агенции, Асоциацията на информационните агенции от Балканите и Югоизточна Европа, и Асоциацията на информационните агенции от Черноморския регион.

Поклон пред светлата памет на Максим Минчев!”

Александру Джибой. Снимка: OFFNews

Генералният секретар на Европейския алианс на информационните агенции (ЕАНА) Александру Джибой също разпространи изявление по повод кончината на генералния директор на БТА Максим Минчев. В него се припомня дългогодишната и уважавана журналистическа кариера на Минчев, по време на която той е взел интервюта от водещи световни лидери. Припомнят се и престижните постове, които той е заемал, включително и в агенционни алианси. Изтъква се, че Максим Минчев е и автор на много книги, включително такива, посветени на неговите пътувания.

Посочва се, че начело на БТА той е насърчавал свободната журналистика и че е инициирал и годишните срещи на българските медии зад граница, за което е бил много ценен от българската диаспора.

“Максим беше винаги човек, който гледа бъдещето с оптимизъм. Неповторим по рода си добър човек, изпълнен с живот и щастие и с любов към света. Ние изгубихме един голям приятел и един много важен глас за общността на ЕАНА, който винаги пледираше за баланс, равенство и еволюция”, се казва още в текста.

“От името на борда на ЕАНА изразявам нашата най-искрена скръб от кончината на Максим и изказвам съболезнования на неговото опечалено семейство. Нека душата му почива в мир”, се казва още в изявлението.

Иван Николов на XIV световна среща на българските медии. Снимка: БТА

Иван Николов, председател на КИЦ “Босилеград”:

Съболезнование за Максим Минчев

“Отиде си Максим Минчев, Генерален директор на БТА. За тия, които го познавахме, отиде си един велик човек и българин, който милееше за всички българи в чужбина и особено за българите в Западните покрайнини.

Чрез организираните от него Световни срещи на българските медии, се запознахме с колегите, които носят в сърцето си българския дух и слово, независимо къде се намират по света, но и с постиженията и проблемите на българските общности по света. Обсъждахме не само тях, но и съвременна България, единствената мечта, надежда и опора на всички българи по света. И бяхме заедно, независимо от разстоянията, които ни разделят.

БТА на Максим Минчев и Световните срещи на българските медии бяха една от трибуните, от която трагичната истина за българите в Западните покрайнини, след десетилетия затишие, отново тръгна по света. Максим Минчев винаги беше съпричастен с нашата болка и винаги, с повод и без повод, редовно идваше при нас. Ще го запомним само с добро.

КИЦ „Босилеград” изразява съболезнование на семейството и близките на Максим Минчев.”

Максим Минчев, Ася Иванова и Иван Цанков на XIV световна среща на българските медии

Ася Иванова, Асоциация на българите в Аржентина:

“Максиме, не е честно! Говорихме преди, че една от следващите срещи на българските медии по света може да е в Буенос Айрес. Но ти си отиде без време…

Въпреки това, оставаш в сърцата на Българите в Аржентина.

Почивай в мир, амиго!”

Камелия Илиева и Максим Минчев на X световна среща на българските медии (на снимката табелите са разменени)

“Дълги години БТА беше Максим Минчев, сбогом!

…Петнайсет световни срещи, 15 години възможност за запознанства и комуникация с колеги по света. Срещи, финансирани изцяло от спонсори, организирани от БТА, в сътрудничество с Асоциацията на българските медии по света. Душата на тези срещи бе Максим Минчев.”

– пише на стената си във Фейсбук Камелия Илиева, главен редактор на сп. “Български глас” – Чехия.

Редакционният екип на Еврочикаго изразява съболезнования на семейството, приятелите и колегите на Максим Минчев.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.