Home » Авторски страници, българи зад граница

Наши сънародници в Унгария наградени със Златен почетен знак на МВнР

2020.10.20 Няма коментари
Spread the love

Светла Кьосева, Екатерина Захариева и др. по време на награждаването

Светла Кьосева, директор на Българското училище по роден език в Будапеща, Унгария, главен редактор на двуезичното сп. “Хемус”, преводач и поет, бе отличена от Министерството на външните работи на Р. България със Златен почетен знак. Той й бе присъден “по повод 100-годишнината на установяването на дипломатически отношения между Република България и Унгария, както и за популяризирането в Унгария на достиженията на българската духовност, наука и култура”.

Със същото отличие бяха наградени и други наши сънародници в Унгария: Димитър Танев – председател на Българското дружество в Унгария, Симеон Варга – член на унгарския Парламент и застъпник на българското малцинство, Ганчо Мусев – председател на Българското републиканско самоуправление в Унгария, Михаил Кочич – ръководител и преподавател на Катедра “Славянистика” в университета в Сегед.

Отличените със Златен почетен знак на МВнР българи в Унгария

Отличията им бяха връчени от българския външен министър Екатерина Захариева, по време на официалното й посещение в Унгария, където тя се срещна с унгарския си колега Петер Сиярто. Двамата министри подписаха Меморандум за разбирателство в областта на международното сътрудничество за развитие, между българското Външно министерство и Министерството на външните работи и търговията на Унгария – съобщи пресцентърът на МВнР.

Екатерина Захариева и Петер Сиярто

“Българската общност в Унгария има огромен принос към нашето общество, представена е и в парламента. Радвам се, че днес отбелязваме Деня на българо-унгарското правителство. Правителството подпомага редовно Вашата общност, включително финансово” – каза министър Сиярто.

Екатерина Захариева откри и изложба, представяща буквите от българската азбука, които са изработени под формата на пейки. Изложбата вече гостува в Париж, Рабат и Берлин.

Снимки: МВнР и ФБ профил на Светла Кьосева

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.