Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Искане за създаване на държавен фонд за българската диаспора

2020.10.29 Няма коментари
Spread the love

.

Българската национална платформа за обединение и развитие изпрати днес писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. В него се настоява “при разглеждането на проекта за бюджет на Република България за 2021 г. да се предвидят средства за създаването на държавен фонд за подпомагане на българските общности зад граница”. Следва целият текст на писмото. (В оригинал то може да се види тук – Държавен фонд за подпомагане на българските общности)

УВАЖАЕМИ Г-Н БОРИСОВ,

УВАЖАЕМИ Г-ЖО ЗАХАРИЕВА И Г-ЖО КАРАЯНЧЕВА,

Обръщаме се към Вас с настояването при разглеждането на проекта за бюджет на Република България за 2021 г. да се предвидят средства за създаването на държавен фонд за подпомагане на българските общности зад граница. Нашата страна е една от малкото в ЕС, които нямат такъв фонд и не подпомагат своята диаспора. Дори и европейски държави, които не са членове на ЕС, провеждат такава политика. Като пример можем да посочим Сърбия, която само за двете сръбски организации, действащи на територията на Република Северна Македония, отпуска 600 хил. ЕВР годишно.

Подобен български държавен фонд би трябвало да дава възможност към него да кандидатстват различни организации на българите зад граница, за финансиране на дейността си на базата на проектни начала. Чрез него могат да се закупуват и авторски права за разпространението на чужди продукции в територии, обитавани от наши компактни задгранични общности. Такъв подход ще позволи български телевизии да бъдат гледани от задграничните ни сънародници, което ще заздрави връзките им с България.

Особено полезен би бил такъв фонд за създаването на информационен сайт или друга електронна медия на територията на РС Македония. В настоящия момент такива липсват, поради което нашата страна е възпрепятствана да повлиява при представянето на неин положителен образ сред северномакедонската общественост. В същото време повечето от съществуващите там медии са под чужд контрол и провеждат целенасочена антибългарска политика.

Предлаганият от нас фонд би следвало да бъде управляван съвместно от МВнР и ДАБЧ, като евентуално се приобщят и представители на кабинета на Вицепрезидента на Република България и на гражданското общество. По този начин ще се получи максимален синхрон и ефективност при отстояването на българските национални интереси.

Оставаме с надеждата, че ще се прояви държавническо разбиране към нашето предложение и то ще бъде прието.

.

С уважение,

Председател:                            Секретар:

Доц. д-р Спас Ташев                инж. Георги Мъндев

.

София, 29 октомври 2020 г.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.