Home » Авторски страници, политика

Първи работен ден на Народното събрание. Протести и сблъсъци пред бившия Партиен дом

2020.09.02 Няма коментари
Spread the love

Снимка: „Отровното трио“, Фейсбук

Днес, в първия работен ден от новата сесия на Народното събрание и в деня на обявения протест под надслов „Велико Народно Въстание“, положението в центъра на София е доста напрегнато.

Снимка: Стефан Щерев, Фейсбук

Сили на МВР, коли на полицията и жандармерията са разположени по ключови булеварди и улици около бившия Партиен дом и в подстъпите към него, като затрудняват стичането на още протестиращи граждани. Целият център на столицата е блокиран.

Снимка: Петър Калинов, Фейсбук

Сградата на дома, която след проведен ремонт вече е основна за Народното събрание, е добре охранявана, а входовете й са напълно отразяни за достъп на протестиращи.

Снимка: bTV

Между полицаи и протестиращи вече имаше сблъсъци, при които полицията използва лютив спрей. Пострадаха граждани и журналисти, отразяващи протеста. Репортер на bTV e бил откаран в болница. Много граждани се нуждаят от медицинска помощ.

Снимка: ФБ група „Против дезинформацията“

Междувременно вътре в бившия Партиен дом започна първата сесия от новия сезон на 44-то Народно събрание. Депутатите от ГЕРБ демонстративно напуснаха пленарната зала, след като президентът Радев бе поканен да говори на трибуната. „Уважаеми народни представители, бягството няма да Ви спаси от позора. С това показвате, че истинският парламент е отвън. Разбира се и аз не съм във възторг, че съм в Народното събрание при тази обстановка, но както мен, така и Вас българските граждани са ни избрали, за да ги представляваме и да решаваме техните проблеми…“ – каза Румен Радев. (Цялото слово на президента – вж. по-долу.)

Премиерът Борисов не уважи откриването на сесията. Управляващите показаха, че нямат никакво намерение да подават оставка. Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, след като нападна в словото си президента, говори за свикването на Велико Народно събрание. Лидерът на БСП Корнелия Нинова се опита да говори и от името на протестиращите. Тя обяви, че според БСП най-важната задача на този парламент е въвежданото на машинно гласуване и провеждането на честни избори. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска оставката на Румен Радев и обяви, че ДПС е за експертен служебен кабинет.

Снимка: Петър Калинов, Фейсбук

Видео от протеста на „ДА България“

Видео от протеста на Гражданско движение „БОЕЦ“

Коментар на проф. Николай Слатински за гражданите и властта:

„През 17 век английският философ Джон Лок говори за правото на гражданите на БУНТ срещу властта.

През 18 век Декларацията за правата на човека и гражданина, приета от френското Национално учредително събрание, признава като естествено и неотменимо правото на гражданите на СЪПРОТИВА срещу властта.

През 19 век американският философ Хенри Торо пише пламенно есе за правото на гражданите на НЕПОДЧИНЕНИЕ срещу властта.

Ето защо правото на българските граждани на мирно ВЪСТАНИЕ срещу властта е тяхно легитимно и не подлежащо на оспорване право, нещо повече, то е и тяхно морално и социално зъдължение.

Не искам да правя исторически паралели, за да не ми бъдат приписвани кощунствени мисли, но, от гледна точка на османската власт, и святото Априлско въстание е било в разрез с нейните интереси и разбиране за законен политически ред.

От гледна точка на социалистическата власт, и Пражката пролет е била в разрез с нейните интереси и разбиране за законен политически ред.

И от гледна точка на съветската власт, борбата за независимост на прибалтийските републики е била в разрез с нейните интереси и разбиране за законен политически ред.“

Снимка: „Отровното трио“, Фейсбук

След толкова дни на протести не само в София и България, а и в други градове и страни, където живеят български граждани, изход от политическата криза в страната като че ли не се вижда. Градусът на напрежението се покачва.  

Даниел Дженев от Чикаго в подкрепа на днешния протест в София. Снимка: Фейсбук

Как ще развият събитията по-късно днес и в очертаващия се горещ политически септември, предстои да видим.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.