Home » Авторски страници

Мечти в годината на протести

2020.08.18 Няма коментари
Spread the love

“…ще трябва да мечтаеш,
а нямаме нищо за мечтаене.”

Едуард Къмингс (1894-1962)

Снимка: БГНЕС

В първите дни на Годината, журналист отвори уличната врата на едно от софийските подземия и влезе в него – там, покрай топлите тръби, живееха няколко бездомни хора.

– За какво мечтаеш? – запита журналистът един от тях.

– Да умра – отговори човекът.

Това е най-тъжната човешка мечта, която съм чувал.

След това Годината продължи да е потопена в магистрали, всекидневно инспектирани с джип и видеозаписи във Фейсбук. В коронавируси, COVID-19, карантина, извънредно положение… И през юли т.нар. „Отровно трио“ организира всенародни протести и гражданско неподчинение за оставка на Прокурора и Премиера, които бяха белязани и с брутално полицейско пребиване на млади и образовани участници в протестите в София. „Имах шанса да бъда убит“ – изречено от пребития Евгени Марчев – е тъжно, много тъжно, като мечтата „Да умра“ на човека от софийското подземие.

Тогава Годината запита: “Докога тези, които лъжат и крадат, ще управляват онези, които създават знания и изкуство?”. И достигна до логичния извод, че именно това е главната причина за протестите. „Тъй върви светът! Лъжа и пари на тая земя царуват!“ (перифраза на Христо Ботев от в. “Борба”). 1944-1989: борба между партизански отряди. 1989-2020: борба между олигархични кланове.

Време е някой политик да бъде Homo Bulgaricus ex machinа*, осъзнал, че реципрочната емпатия е висша човешка ценност, която може да се приложи за доброто на обществото и държавата.

Тогава много българи ще излязат от подземията на бедността и ще имат нещо за мечтаене: „Да живея!”.

“Да се направи демокрация, е нужно знание и морал,
знание и морал,
и една мечта голяма.
Но мечтата само не стига,
ако знание и морал няма.” – 
перифраза на Емили Дикинсън от “Да се направи прерия”.

 

Д-р Георги Чалдъков

——————————————————————————–

* Б.а.: „Българин, спуснат от машина“ е перифраза на “Deus ex machina” (“Бог от машина”) – неочаквана помощ, описвана в гръцките трагедии, където тежките състояния се разрешават от “Бог, спуснат от машина“.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.