Home » Авторски страници, политика

Правителството на Борисов да е последното, избрано от този парламент

2020.08.19 Няма коментари
Spread the love

Последният “ремонт” на кабинета “Борисов 3”. Снимка: Юлия Лазарова, “Дневник”

Много от бедите на нашия Преход са породени от конституцията.

Мога да посоча поне четири абсолютно груби дефекти в нея, които позволиха да имаме точно такъв преход на клептокрация, превърнала се в олигархия.

Преди време писах, че 90% от конституцията са си абсолютно нормални, но в 10% от нея са закодирани нейните пакостни влияния върху процесите в страната.

Даже някой бе подхванал тази идея и говореше едва ли не за Промяната „10%“.

Но сега няма да влизам в разсъждения за конституцията, за да не се вкарам и аз в тъпия филм, който ни предлага властта, та вместо да си говорим за оставка, да се дъвчем с конституционни ала-бала-ници.

Ще посоча, обаче, само един друг кошмарен по деструктивната си роля дефект на сегашната конституция.

Тя казва, че се върти цикъл – първо на най-голямата партия (като парламентарна група) се дава възможността да състави правителство, после на следващата по големина партия (парламентарна група), а накрая – на едно от другите парламентарни представени партии (парламентарни групи).

Преди време Станишев бе бламиран първия път, после направи правителство с мандата на ДПС. Но това бе формална врътка и резултат от уйдурма.

Когато се дАде веднъж на втората по големина партия, получихме „Орешарски“.

Но най-опасното е, когато първите две партии не могат да съставят или не искат да съставят правителство.

Тогава се дава това право на някоя от останалите парламентарни партии. Тя задължително е с малък брой депутати. И подобно правителство няма как да не бъде безотговорно, защото пред никого всъщност не отговаря, то на практика е ничие.

Такова бе правителството на Любен Беров и за него помогнаха, щедро възнаградени повечето от тях после, т.нар. “сини мравки”.

Това правителство, при цялото ми уважение към премиера му, се оказа безумно вредно, то отгледа организираната престъпност и под формата на Г-13 допусна нейния каймак до разграбването на националното богатство.

Пиша тези неща, само и само за да предупредя протестиращите и другите почтени хора в страната, които смятат, че застоят и тресавището на корупцията с тази власт трябва да бъдат прекратени:

Не допускайте за нищо на света да Ви изработят! Не позволявайте олигархията и безотговорността да влязат през прозореца и да се качат на одъра с правителство на някоя трета партия в този парламент!

Оставката на ББ трябва задължително да се съпровожда с обещанието, че ГЕРБ няма да съставят и няма да подкрепят ново правителство в рамките на този парламент (защото президентът трябва пак на тях най-напред да връчи мандата). БСП, която така и не подкрепи на площадите протестиращите, и която ще получи след това мандат от президента, трябва категорично отсега да заяви същото – че няма да състави и няма да подкрепи ново правителство в рамките на този парламент.

Така ще стане безпощадно ясно, че никоя трета партия няма да може да състави правителство в рамките на този парламент, макар че президентът ще е длъжен като последен опит да възложи на някоя от тях да се опита да състави правителство.

Правителството на ББ трябва да бъде последното, избрано от сегашния парламент, и колкото по-бързо то си отиде, толкова по-добре за страната и народа ни. Та даже и за ГЕРБ…

 

Проф. Николай Слатински

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.