Home » Авторски страници, българи зад граница

В Гърция е инициирана подписка за отзоваване на българския посланик

2020.08.11 Един коментар
Spread the love

Посланик Валентин Порязов

Подписка за отзоваване на българския посланик в Атина Валентин Порязов е организирана в Гърция. Неин инициатор е нашият сънародник, живеещ на гръция остров Крит, Петър Анастасов. Поради важността на повдигнатите проблеми в подписката, публикуваме цялото й съдържание, заедно с аргументите за исканото отзоваване на посланик Порязов.

Българското посолство, консулската служба и резиденцията в Атина

——————————————————————————-

НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ,
ЖИВЕЕЩИ В ГЪРЦИЯ!

ПОДПИСКА ЗА ОТЗОВАВАНЕ
НА ПОСЛАНИКА НА Р. БЪЛГАРИЯ В АТИНА, ГЪРЦИЯ!

Започваме подписка за отзоваване на българския посланик в посолство Атина! Всички считащи, че дипломацията ни тук заслужава повече, както и подобряването на обслужването на гражданите, може да се подпишете и споделите Вашето недоволство и коментар по темата в следващите две седмици! Всички коментари под този пост са от значение! Имате думата!

Ето част от исканията:

1. Отзоваване на ръководителя на Посолство на Р. България в Атина, Р. Гърция;
2. Увеличаване на броя на служителите в консулска служба;
3. Увеличаване на броя на записваните за обслужваните дневно лице поне двойно;
4. Разкриване на второ работно място за снемане на биометрични данни;
5. Изграждане на място за чакане с вода и за санитарни нужди в консулска служба;
6. Вътрешно разследване за безстопанственост и разхищения на бюджета на посолството и обществените поръчки, свързани с посолството;
7. Увеличаване на работното време за обслужване на граждани от 4 на 5 часа дневно поне;
8. Обявяване на изнесени консулски дни по искане на граждани и организации, до месец от заявеното им искане;
9. Свикване на среща с бъдещото ново ръководство с българските организации в Гърция, за поставяне на всички останали проблеми, все още нерешени, както и даване на ясни срокове за изпълнението им!

Достатъчно е да впишете Вашето име и фамилия, населено място и телефон за връзка, както и да подпишете подписката с тези искания! Най-долу е обяснено, свалете снимката с подписката, разпечатете я, попълнете Вие и съмишленици, подпишете, снимайте и изпратете обратно тук на лична на мен, Петър Анастасов (Petar Anastasov) или на имейла ми [email protected]!

Малко предистория…

Преди две години, при стъпването си в длъжност новият тогава Посланик на Р. България в Атина, г-н Порязов, обеща на среща с дружествата и организациите ни тук не едно, а доста неща да промени и създаде!? Цитирам официалното съобщение на Посолство на Република България в Атина, Гърция, качено на сайта им:
(hhttps://www.mfa.bg/embassies/greece/news/19690)
“Поставени бяха и редица социални и консулски въпроси, на които бяха дадени отговори от посланика или набелязани пътища за тяхното решаване.” Колко от обещанията според Вас бяха изпълнени?

През тези две години не само не се видя нищо повече от подрязване на райграса, преместване на националния флаг от едната градинка в другата, белосване на огради и орязване на храсти в личната резиденция на г-н Порязов, на дори напротив, влоши се обслужването на сънародниците ни в консулска служба, интриги и скандали превзеха посолството! Откомандировани служители, бездействие и нулева дипломация!

Българското посолство в Атина е ярък пример на съвременна олигархична България, в която едни са се самозабравили и, вместо да служат на народа, да вършат работата, за която са назначени, реално прахосват МИЛИОНЕН БЮДЖЕТ за отбиване на “дипломатически” срещи и живот в стил “туризъм в чужда държава”!

Пълна безстопанственост цари в атинските имоти, собственост на българската държава! Сграда на центъра на Атина стои безстопанствена няколко десетилетия, общежития стоят празни, автомобилният парк е огромен, обществените поръчки всъщност са в стил “дай на нашите малко работа”, манталитетът и разговорите по телефон със служителите на посолството всъщност ни показва, че повечето от тези лица там са просто нечии калинки, поставени да си прекарат добре и увеличат дипломатическия чин!

Многомилионният бюджет на посолство е абсолютно неоправдан, на фона на най-бедната държава в Европа, както и нулевата дипломация, която се върши от мисията ни! ВИЕ ДА СТЕ ЧУЛИ нещо в Гърция да се говори за България, освен негативизъм?! ВИЕ ДА СТЕ ЧУЛИ, по някой политически казус нашето посолство да е взело страната на България, да сте узнали за някаква наша двустранна дейност… Само харчене на пари и отбиване на номер! Посланикът явно не може сам да води политика, след като има назначени толкова съветници около себе си! Мисията ни в Атина е над 20 души, дори през годините бе стигнала почти 30! Представете си колко пара народна се харчи за поддръжката на тази мисия!

Да не говорим за обслужването на граждани, което би следвало да е пропорционално като дейност на дипломатическата, поне така пише на сайта на МВнР, както и в перата им в бюджета им. КАК МИСЛИТЕ, ДАЛИ ИМА И 5% ОТ ВРЕМЕТО И РАЗХОДИТЕ ДА СА СВЪРЗАНИ С ДЕЙНОСТ С ГРАЖДАНИТЕ, СДРУЖЕНИЯТА, ОРГАНИЗАЦИИТЕ И КОНСУЛСКИ УСЛУГИ!? Естествено, че не!

Считам, че настоящият Посланик, г-н Порязов, не само не изпълни обещанията си към българските сдружения и организации в Гърция отпреди две година, а вече половината му мандат измина, НО И ПОЗВОЛИ ДА СЕ ВЛОШИ СЪСТОЯНИЕТО В ОБСЛУЖВАНЕ НА ГРАЖДАНИ В КОНСУЛСКА СЛУЖБА, както и благодарение на бездействието му (неговото и на предшествениците му), България търпи милиони загуби от безстопанственост на имотите си! Огромните разходи за Резиденция, за “дипломация” и сие са тежест, която българите заплащат прескъпо!

Преди дни, при посещението и в Гърция на г-жа Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на Министерството на външните работи на Р. България, й връчихме нашите искания (вижте ТУК).

По време на посещението ми в Атина, Ви показах тази безстопанственост със снимки и видео записи (вижте ТУК).

Документите, издавани в консулските ни служби, са три пъти по-скъпи от тези, издавани в България, точно заради това обслужване – касичка на МВнР! А какво получаваме, г-н Посланик!? Чакане 6 месеца за прием в консулска служба! Вчера качих едно видео, което показва, че всъщност не бюджетът е виновен, а липсата на качествен ръководител! При същите разходи, можехте да обслужвате гражданите в рамките на месец-два, не на шест. (вижте тук: https://www.facebook.com/Petar.L.Anastasov/videos/10217460119159169 )

Преди време Ви показах КАК се правят търгове, свързани с подмяната на “климатично тяло” в посолството ни в Атина (вижте ТУК).

Защо в нашето посолство и консулска служба цари хаос и безстопанственост! Дали така е по всички мисии, едва ли! Ето пример, как служител на МВнР в Австралия е направил 25 изнесени консулски дни през мандата си! (вижте ТУК ). Явно може и явно е въпрос на желание и организация, а не на високо вдигнат нос!

Още един пример за празни обещания бе лично от самия г-н Порязов. След направена от мен забележка, че на сайта на посолството ни в Атина няма списък на “преводачите”, с които работи посолството, той обеща веднага да бъде качен такъв! И до днес не е, за справка, вижте огромния списък с преводачи, качен на сайта на Генералното консулство в Солун (вижте тук – https://www.mfa.bg/embassies/greecegk/818). Дали не се качва списъка, защото е твърде скромен като бройка или пък има специални лица, обслужващи общността от консулски район на консулска служба в Атина! Не зная, но със сигурност имаме българки адвокатки, искали да ги допишат в списъка, и не са получили и до днес отговор! Да не говорим за нас, на Крит и островите, където сме последна дупка в това отношение!

Още десетки ярки примери може да коментирам, като например нежеланието на Посланика да говори по определени въпроси, след като бе потърсен многократно по телефон, но пък имащ огромно желание да създава интриги в сдруженията ни, благодарение на ченгета от държавна сигурност, които явно го въртят на малкия си пръст! Доноси по телефон, интриги и деление на общността ни са само част от примерите! Нееднократно харчим пари от джоба си за изборни секции, кабини и прочие, а реално посолството получава бюджет, за да ги прави! Вместо да ни помагат, те реално ни делят!

Българските училища извън Атина не само са забравени от Бога и никаква помощ няма за тях за развитие и културни мероприятия, а за капак ни подаряват изчистените боклуци от мазето на посолството с книги “Партиздат” и комунистическа пропаганда от 80-те години на миналия век! Естествено, тук за “културното аташе” странно как е обявено лице от бившата Държавна сигурност, какво ли той знае и разбира от култура!? Ясно е как и какво съветва посланикът! И понеже е “страшно много ценен”, получи удължение на мандата, вместо да е пенсиониран и отишъл в трета глуха с методите си от ДС. И не е само той, над 50 ченгета сноват и раздават правосъдие в дипломатическите ни мисии!

Едно от най-важните може би неща, които предложих на новия тогава Посланик при срещата ни в Атина бе, да се създаде “Фонд за подпомагане на български граждани в чужбина в беда!”… (вижте тук: https://trud.bg/учредяване-на-фонд-за-подпомагане-на-с/). Естествено и на това, чухме само “Ще предам…” и дотам!

Разбираемо е, че веднъж достигнал до министерски пост, посланическата длъжност изглежда като стойка в партер, но нека си припомним Смирненски и края на “Приказка за стълбата” – “Аз съм принц по рождение и боговете ми са братя! О, колко красива е земята и колко са щастливи хората!”. Та толкова за “борбата” в името на гражданите и обслужването им. Веднъж изкачилите се по стълбата, забравете, че някога ще видят проблемите на обикновените хора! Те се държат като богоизбрани, чувстват се богоизбрани и всичко за тях е мед и масло!

Всички помним предишните протести и “оставката на Борисов”! Всички помним и как уж уволни двамата от заместник-министрите си, пък реално ги прати посланици! (вижте ТУК). Вие да сте видели някъде подаващ оставка, да “уволнява” зам.-министри в кабинета си, като ги праща на важни места в дипломатическите ни мисии! Естествено, че не! Борисов просто си подсигури верни за в бъдеще и послушни служители! Веднага след преизбирането му, Борисов, в третия си кабинет, премести Порязов от едва затопления стол в Кралство Швеция, в Посолството ни в Атина! Всички знаете, че мандатите на дипломатите са по 4 години! Защо ли бяха тези рокади?! Прекрасно се е справял там или пък Борисов е решил, че ще е перфектен, за да се справя с посолството ни в Атина, само можем да гадаем! Факт е, че вече две години е при нас в Атина, а нищо от очакваното не се случи!

В мисията ни всички са орел, рак и щука, което естествено се пренася и в отношенията на дипломатите с диаспората! Все си вербува свои хора! Още по-недостойно е, лица от мисията ни да топят колеги, опитвайки се да се оправдават за безобразия в посолството!

И още нещо, лицата най-ниско във веригата вършат най-много и отговорна работа! Не искам да приемате, че всички са търтеи! Ето, консул Наков и г-жа Атанасова, аташе, как перфектно се справиха и при нас на Крит, и онзи ден на Родос с обслужването на всички дошли и за намиране на решение на всички проблеми! Но от тях ли зависи работата в посолството и консулска на място!? Нито те определят работното време, нито те определят организацита, нито от тях зависи изнесените консулски дни! Всичко е в ръцете на ръководителя на мисията ни и на част от администрацията във Външно министерство! А там прехвърлянето на топката е като на пинг-понг, да не говорим, че никой никога не се преставя кой е, ако въобще бъде открит! Ние на Крит преминаваме през истински изпитания при всеки нови консулски дни! Едва ли не сме просяци и едва ли не водим война с тая администрация и номенклатурчиците, търкащи само столовете!

Блестящата кариера на г-н Порязов, описана на сайта на МВнР, започва от далечната 1998 година, по времето на комунистическия режим, когато е на 26-годишна възраст! Никъде няма негова биография, не е осветлен като част от службите на бившата Държавна сигурност, въпреки че по онова време е съмнително постъпите на служба в МВнР да не са били обработени или да не си били членове на БКП! Факт е, че никъде не пише бил ли е член на партията и каква е семейната му история, родители, родословие! Мисля, че бях чел някъде, че е дете на дипломат/посланик, но ето, че при търсенето на това инфо, за да го добавя в този пост, не намерих източника! Всички знаем едно време кои и как къде се назначаваха! Но тези неща само можем да гадаем! Факт е, че в дипломатическия си стаж е бил удобен и на леви, и на десни, служил е в МВнР, ръководено и от червени, и от жълти, и от сини! Тоест, човек на всички!

НЕДОПУСТИМО Е ЛИЦЕ С ТАКАВА БОГАТА ДИПЛОМАТИЧЕСКА КАРИЕРА ДА ОСТАВЯ ПОСОЛСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ И ОБСЛУЖВАНЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ДА БЪДАТ ТАКИВА, КАКВИТО СА В МОМЕНТА В ПОСОЛСТВОТО НИ В АТИНА!

ЗА ТОВА, ВСИЧКИ ВИЕ, НЕДОВОЛНИ И СЪПРИЧАСТНИ КЪМ ПОСОЧЕНИТЕ ПРОБЛЕМИ, МОЖЕТЕ ДА СИ РАЗПЕЧАТАТА ПРИЛОЖЕНАТА ПОДПИСКА НА ЛИСТ А4, ДА СЕ ПОДПИШЕТЕ, КАКТО ВИЕ, ТАКА И ВАШИ ПОЗНАТИ, И ДА МИ ИЗПРАТИТЕ НА ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ ПРЕСНИМАНО КОПИЕ ОТ ПОПЪЛНЕНАТА БЛАНКА ЗА ОТЗОВАВАНЕ НА РЪКОВОДИТЕЛЯ НА ДИПЛОМАТИЧЕСКАТА МИСИЯ НА БЪЛГАРИЯ В АТИНА, И ИСКАНИЯТА НИ НА МЕН, Петър Анастасов (Petar Anastasov), ИЛИ НА ИМЕЙЛА МИ [email protected]!

Срок за провеждане на подписката – 14 дни!

Няма значение къде в Гърция живеете, важното е чистосърдечно да считате, че исканията са ни правилни!

На 24-ти, понеделник, ще внесем подписката в МВнР в София официално! И да, броят на подписалите се винаги показва тежестта на исканията ни!

Няма невъзможни неща, има невъзможни хора! Само с активно гражданско общество можем да решим общите проблеми на всички ни! Време е!

Нищо лично, всичко написано дотук касае само спазването на закона и работата на нашите служители от българската държавна администрация!

Петър Анастасов

.

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.