Home » Авторски страници

Петият сборник “Възвръщенци” е готов за печат

2020.08.05 Няма коментари
Spread the love

Уважами читатели на Еврочикаго,

Уважаеми приятели на съвременната българска художествена литература,

Петият сборник с творби на български автори от различни страни, който се нарича “ВЪЗВРЪЩЕНЦИ”, е готов за печат.

Корицата на “Възвръщенци”

Книгата е част от поредица, започнала с “Черга пъстроцветна” (2016) и продължила с “Часовниковата кула” (2017), “Читател до поискване” (2018), “Хоро над Тирол” (2019), та до настоящия “Възвръщенци”, който ще излезе от печат тази година. Както и предишните сборници, и този ще е без корична цена и ще се разпространява безплатно. (Повече информация за историята на доброволния проект и книгите в него може да научите на адрес: https://www.eurochicago.com/2017/05/books/)

Петият сборник съдържа 38 разкази и 45 стихотворения на 68 автори от 5 континента, публикувани в литературната рубрика на EuroChicago.com основно през 2019 г. (има и творби, публикувани в предишни години).

Досега за разходите по издаването на “Възвръщенци” са дали средства в платформата Gofundme: анонимен дарител от Чикаго, САЩ – $100, анонимен дарител от Индианаполис, САЩ – $100, Мария Стайкова (Канбера, Австралия) – $100, Румяна Тренчева (Калифорния, САЩ) – $40, Николета Моралес (Чикаго, САЩ) – $10, има и още две анонимни дарения от $15 и $10. Също така, по сметката на редактора на книгата Мариана Христова са постъпили дарения за книгата от: Златимир Коларов (София, България) – 100 лв. и Елена Пеева-Никифоридис (Солун, Гърция) – 50 лв. Всички тези дарители са посочени в книжното тяло на сборника.

След заплащането на предпечатната подготовка и корицата на книгата остават средства, с които тя може да бъде отпечатана в доста ограничен тираж – около 50 или малко над 50 броя. “Възвръщенци” най-вероятно ще бъде отпечатан в началото на септември. Ако дотогава, до началото на септември, постъпят и някакви нови дарения, тогава и тиражът може да нарасне, с колкото броя позволява събраната сума. Така или иначе, рискът тази книга да не стигне дори само за всички автори, чийто творби са събрани в нея, е доста голям.

Ако някой от Вас иска и може да помогне за това сборникът “Възвръщенци” да не излезе в толкова ограничен тираж, може да го направи в дарителската кампания за книгата ТУК. Както и, ако предпочита други начини, информация за тях може да намери ТУК.

След като книгата бъде отпечатана, ще бъде организирана и нейна премиера в София, на която всеки, който има желание и възможност, може да присъства. Когато датата и мястото на софийската премиера бъдат уточнени, те разбира се ще бъдат огласени публично.

Въпреки ограниченията, които предизвика пандемията Covid-19, и тази година ще има сборник с творби на български автори от различни страни, публикувани в EuroChicago.com. Както и негова премиера. Но най-вероятно този път книгата няма да може да стигне до всички, които желаят да я имат. В какъв точно тираж ще излезе “Възвръщенци”, зависи от това дали ще се намерят още хора, които да помогнат за издаването на книгата.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.