Home » Авторски страници, Е-Списание

Наш съгражданин в Гърция ще се срещне с министър Захариева, след като преди това бе арестуван

2020.07.27 Няма коментари
Spread the love

 

Петър Анастасов е български емигрант, който от двайсетина години живее на гръцкия остров Крит. Той е неординарна личност, не може да бъде поставен в калъп. Много работоспособен и упорит в преследването на поставените цели.

Аз не знам друг българин да е успявал за около 7 години, откакто го познавам, да изгради 4 работещи училища зад граница, в които децата да се обучават без никаква месечна такса. Не знам и никоя друга българска организация, освен създадената от него «Сдружение на българите на остров Крит», която да е успяла за по-малко от 5 години да осигури за съгражданите си 8 изнесени консулски дни, в които да бъдат обслужени стотици български граждани, без да чакат за ред в консулството и да губят време и средства да пътуват до столицата Атина.

Отделно от всичко това – сдружението поддържа българските традиции и празници. Ето едно изпълнение от Първия събор на българите на остров Крит.

А ето и момент от онлайн обучението, организирано за децата от първи до четвърти клас, по време на пандемията Covid-19.

Благодарение на изпратено от Петър Анастасов писмо с искания, Външно министерство, в лицето на министър Екатерина Захариева, преди почти две години поеха важни обещания. Сред тях бе и това, за което и ние от Еврочикаго дълго сме се борили – да се удължи срокът на международните паспорти от пет на десет години, както е например в САЩ и в Русия.

Преди няколко дни, от името на „Сдружение на българите на о. Крит“, Петър Анастасов е изпратил до българския външен министър следното писмо:

До

Г-жа Екатерина Захариева
Вицепремиер и министър на външните работи на Р България
Министерство на външните работи

Копие:

Г-н Валентин Порязов
Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Р Гърция
Посолство на България в Атина, Гърция,

Относно: Разкриване на консулска служба на остров Крит и провеждане на 9-ти поредни изнесени консулски дни

Уважаема г-жа Захариева,

За пореден път очакваме насрочване на дата за следващи поред изнесени консулски дни на остров Крит, за пореден път вървим и се молим за да ползваме тези услуги, предвидени по закон. В края на декември 2015-та година изпратихме писмо до Министерство на външните работи, с молба да се разкрие консулство на Крит, като ни беше ясно, че това е дълъг и труден процес, но не и невъзможен, както се вижда, че се разкриват не едно и две такива български дипломатически мисии в други държави.

На остров Крит живеем повече българи от доста български общини, а във всяка една от тях е препълнено с държавна администрация! При нас обаче нямаме нито един постоянен държавен служител тук! Имайки предвид закона и възможността да се разкрие консулска служба тук, Ви призоваваме да насрочите срещи с гръцките си колеги и уредите този огромен за нас проблем. Имаме ежедневно огромна нужда от едно лице наш представител, имащ право да заверява документи на български език, да предава готови лични документи и да приема заявления и други такива! Да, ползваме вече 4 години услугите на консулската ни служба в Атина към Посолството ни там, но това е някакъв Ад, всеки път молби, караници, все едно просим неща, които е явно и видно, че са нужни, отделно, когато се провеждат на Крит консулски дни, поради липса на персонал в КС, тя затваря за гражданите през тези дни!

На остров Крит живеят над 15 хиляди българи, временни работници също идват за сезона, но те като бройка е трудно да бъдат измерени. По наша оценка, са над 5-10 000 души прехранващи се предимно от бране на маслини, грозде, портокали и работа в оранжерии, както и работа в хотели. Ако прибавим и бройката на туристите от Родината, то сумата на ползвателите на услуги на една бъдеща консулска служба би достигнала около 25-30 000 души.

Ходенето до Атина за консулски услуги не само е скъпо и ни отнема и работни дни, но много пъти се оказва, че или липсват документи, или е нужно да се върнем за преснимане или снемане на подпис/пръстов отпечатък повторно! Огромен брой хора предпочитат пътуване до Родината, защото там могат да извадят и бърза, или експресна поръчка, а в мисията ни се чака няколко месеца! Реалният брой граждани тук на дипломатите ни е неясен, защото те нямат пряк контакт с хората, които търсят ежедневно помощ от Сдружението ни.

За 8 пъти проведени консулски дни бяха обслужени около 1500-2000 души. За жалост, неяснотата с датите, както и период от чакане на 6-7 месеца да дойдат консули + още месеци за доставката на документите е не само проблем, но лукс, който повечето хора не могат да си позволят. За тези няколко месеца, в които имаше забрани за пътуване и попречиха да се проведат следващите по ред консулски дни, сме записали над 200 души. Само че забраната за пътуване и събирането на повече от 10 души на едно място изтече в края на май. А от 15-ти юни до днес няма никаква пречка да бъдат насрочени 9-тите поред консулски дни! От ноември, когато бяха проведени предишните консулски дни, изминаха 8 месеца, а е ясно, че поне още един ще мине! Кой може да чака 9 месеца, за да си получи готовите документи, а тук при нас чакат поне 70-80 души! Така общата бройка заедно със записалите се до днес вече е над 300, но това не е бройка, а човешки съдби, лица без документи, без възможност да започнат или сменят работа, без право на пътуване за други държави, без достъп до банкови услуги, лечение и прочие…

Имахме обещание от българския посланик в Атина, че поне месец по-рано ще бъдем уведомявани! ДА, АМА НЕ! До днес, всеки път водим кореспонденция, телефонни обаждания, молби, писане на лични съобщения, търсене на познати да се молят заради нас, че и ставаме дори „лошите и лудите“! Цитирам един консул в Германия, отказал на едно сдружение там да проведе консулски дни, след като те дали за пример нас, как „ставало на Крит“!

Преди време описах на стената си в социалната мрежа как бе „проведен търг за подмяна на климатичната система в посолството ни в Атина“… Обещах на лицата от консулска служба и посолството, че следващата ми статия ще е за начина на „стопанисване на имотите на българския народ, собственост на външно министерство в гръцката столица“, липсата на персонал за обслужване на граждани и защо, вместо да са екип служителите в мисията ни, всъщност са готови да споделят личния си живот и любовните си афери, в желанието си да натопят другия за виновен! Мислите ли, уважаема г-жо Вицепремиер, че нас, обикновените граждани, ни интересуват всичките тези неща, че да отделяме от съня си нощно време и да ставаме пъдари на обществени поръчки, и едва ли не да водим разследвания, само и заради едно нещо! ЗА ДА СИ ПОЛУЧИМ СЛЕДВАЩИТЕ ПОРЕД КОНСУЛСКИ ДНИ…

Това е една трагедия, за която не сте виновна Вие лично, напротив, царят дава, пъдарят не дава! Лично съм присъствал на вратата на консулска служба, когато в работно време най-ниско стоящият пазач връща граждани и им дава дата за след 3-4 месеца, без никакъв повод, лица, дошли за услуги!

Ето и в момента вече се знае, че на остров Родос след близо едногодишни молби ще има за два дни консулско посещение, а на сайта на МВнР дори не е съобщено за това! Трябва да е ясно, че при провеждането на такива консулски дни, ние, лицата от сдруженията, поели тази инициатива, помагаме на гражданите да се подготвят няколко месеца предварително. Нека не забравяме, че, освен с дипломация, основната задача на МВнР е и работа с граждани! Какъв процент, обаче, лица са назначени да търкат столове в Мисията ни в Атина и какъв процент обслужват гражданите? Бройката не е 1 към 1, а 1 към 10 може би! Интересно ще е да се види в книжата за разходи, колко пари са отделени за“дипломация“ и колко средства са за обслужване на граждани! Колко автомобила има в посолството, колко служебни жилища… просто да се осветлят тези разходи, за да е ясно какъв процент отива за „липсваща дипломация“ и какъв процент отива за „обслужване“.

Явно е на всички, че консулските дни са някакво временно решение на проблема, но не и постоянното му решение! Затова, от името на всички живеещи тук наши сънародници, членове на „Сдружение на Българите на остров Крит“, на всички ползвали до днес и в бъдеще консулски услуги, от името на всичките над 200 деца в нашите 4 български неделни училища на острова, ВИ МОЛИМ И ПРИЗОВАВАМЕ за следните неща:

1. ДА СЕ РАЗКРИЕ КОНСУЛСКА СЛУЖБА С ПОНЕ ЕДНО ЛИЦЕ ПОСТОЯННО ОБСЛУЖВАЩО ГРАЖДАНИТЕ НА ОСТРОВ КРИТ, НА МЯСТО В СТОЛИЦАТА НА ОСТРОВА – ИРАКЛИОН!

2. ДА СЕ НАЗНАЧАТ НЕЗАБАВНО СЛЕДВАЩИ ДЕВЕТИ КОНСУЛСКИ ДНИ НА КРИТ ДО НЕ ПО-КЪСНА ДАТА ОТ КРАЯ НА МЕСЕЦ АВГУСТ 2020, КАКТО И ДА ОБЯВИТЕ ДАТА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 10-ТИ(ПРЕДИ РАЗКРИВАНЕ НА КОНСУЛСТВО) ЗА НЕ ПО-КЪСНО ОТ МАРТ 2021.

3. ДА СЕ ВЪЗТАНОВИ ПОДАВАНЕТО НА ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ ПРЕЗ САЙТА НА МВНР ОНЛАЙН БЕЗ КВАЛИФИЦИРАН ЕЛЕКТРОНЕН ПОДПИС, КАКТО НИ БЯХТЕ ОБЕЩАЛИ!

4. ДА ПОИСКАТЕ ОСТАВКАТА НА НЕКОМПЕТЕНТИТЕ СИ СЛУЖИТЕЛИ, НЕ УСПРЯВАЩИ ДА СЕ СПРАВЯТ С ПОСТАВЕНИТЕ ОТ ВАС ЗАДАЧИ, В ДИРЕКЦИЯ „КОНСУЛСКИ ОТНОШЕНИЯ“, ПОСОЛСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В АТИНА, ГЪРЦИЯ!

Всички ние тук сме наясно с положението в България, проблемите, политически и кадрови, но няма да търпим да бъдем лъгани и да бъдат потъпквани нашите права! Нали затова МВнР закупи нови 24 лаптопа за мобилни станции и още 24 скенера за пръстови отпечатъци! Нали разполагаме вече с преинсталирани със софтуер и работещи с новата визова система онлайн – мобилни станции! ИЛИ НЕ!?

През 2015-та година под исканията ни за разкриване на консулство на о. Крит се подписаха близо 600 души на подписка и над 100 – онлайн. Днес под това писмо, към тях прибавям и нови 400 души, подписали се към тези наши искания!

ОЧАКВАМЕ ВАШ ОТГОВОР С ВАШИТЕ РЕШЕНИЯ ДО 31 ЮЛИ 2020!

След тази дата, за ще потърсим правата си и чрез други форми, позволени от закона – протести пред дипломатическата ни мисия; сигнали до прокуратурата за злоупотреби; искания по ЗДОИ за всички търгове, назначения, разходи и приходи на мисията ни; сезиране на европейските институции за нарушаване на гражданските ни права; както и ще приемем, че нещата са лични и умишлено срещу нас се водят репресии, не от Вас, а от десетките доносници и служители на бившата Държавна сигурност, които все още раздават „справедливост“ в МВнР!

Извинявам се за недипломатическия език и за употребените епитети, но когато някои ваши служители приемат тук обслужените граждани за „процент успешно или неуспешно подали бройки“, няма как да сме по-дискретни! Нищо лично, напротив, вярваме, че Вие ще възстановите правотата ни и покажете, че МВнР не може да носи негативите на определени, нежелаещи да работят служители!

Копие от това писмо изпращам и на Дирекция „КО“ в МВнР, Посолство на Р България в Атина, Консулска служба към същото, както и към българските медии! Надявам се, че исканията ни ще бъдат изпълнени!

С уважение,

Петър Анастасов
Председател на „Сдружение на българите на о. Крит“

———-

Не получил отговор до днес, Петър Анастасов решил да се срещне очи в очи с вицепремиера Екатерина Захариева, която е на кратко делово посещение в Гърция.

Но се оказва, че вероятно българските служби за сигурност са предупредили гръцките си колеги, които без видима причина арестуват българския гражданин, който чакал пред хотела, в който е отседнала Захариева, за да й връчи лично писмото.

Ето какво написа във своя профил във Фейсбук Петър Анастасов:

А ето и идео с обяснения за случилото се:

Именно видеата онлайн и коментарите под тях вероятно са стреснали служителите на МВнР, и след около 15:00 часа българско време Анастасов ще бъде приет и изслушан в посолството, вероятно дори от министър Захариева.

По-късно ще информираме как е приключила сагата в Атина.

 

П. Стаматов

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.