Home » Авторски страници

Напрежение до летния сарай на Доган

2020.07.11 Няма коментари
Spread the love

Снимка: Фрог нюз

“Все по-напрегнато става на бариерата на парк „Росенец“, където полицейски кордон не допуска хора, които не са от ДПС, да влязат вътре. В момента има натиск от двете страни. В момента хората, които стават все повече, скандират „Искаме на плаж“. Към ченгетата полетяха и бутилки с минерална вода. Това създаде известно разместване в редиците на униформените. Множеството развява българските знамена и не отстъпва. Вече се скандира и „Мафия“. На място дойде отново Христо Иванов, който бе посрещнат с аплодисменти.” – пише Фрог нюз.

Напрежение е имало и по вода. Лодки и по-големи плавателни съдове са се опитвали да акостират на пристанището, но привърженици на ДПС не са ги допуснали. Наложила се е намеса на жандармерията.

Бургаският кмет Димитър Николов е отишъл в парк ”Росенец”, където е бил посрещнат с викове “Оставка”. Мустафа Карадайъ, заедно с цялото ръководство на ДПС, също е в парк “Росенец”. Николов е заявил пред представители на медиите, че е разпоредил на директора на ОДМВР – Бургас да се осигури достъп на гражданите до пътя.

Сблъсъци в “Росенец”. Снимка: Фрог нюз

Христо Иванов, коментар във Фейсбук по-рано днес:

“Остро осъждаме полицейското насилие срещу протестиращите вчера и настояваме за моментално изясняване на състоянието на всички задържани и тяхното освобождаване. Искаме проверка на поведението на полицаите и наказване на използвалите сила извън законовите предели.

Очевидно е, че управляващите от ГЕРБ и ДПС са решили да използват провокации и насилие, за да удържат властта си. Вчера Борисов организира контра-манифестация в провокативна близост до протестиращите.

Днес очакваме организирането на провокации на Росенец: ДПС събира голяма маса свои активисти с автобуси към летния сарай и явно също ще организира провокативно контра-събитие. В последните дни е издигната незаконна ограда, срещу която пускаме жалба. След провокацията на НСО с опита да спрат навигацията и цялостното поведение на службата в последните дни, е ясно, че тя ще действа като военно крило на ДПС днес. Въпреки всичките ни опити вчера, не можахме да получим адекватно съдействие от полицията: отказаха да се ангажират, че ще има кордон, не дадоха информация за планираната разстановка на място, не беше определен път за преминаване на хората покрай сарая.

Не бих се изненадал да има провокатори и различни провокационни действия от страна на НСО и ДПС. Сараите винаги са използвали етническото напрежение като своя легитимация.
Призовавам никой да не се поддава на провокации и да не се въвлича в агресивни действия! Не бива да им дадем възможност да успеят с планираната си провокация да разиграват “етническата карта”!

Отиваме на Росенец като свободни граждани. Независимо от произхода си, всички нормални хора искат правила и законност. България е една за всички!”

Момент от вчерашния протест в София. Снимка: Investor.bg

Повече от четири часа са продължили вчера протестите в центъра на София. Стигнало се е до сблъсъци. Към 11 ч. вечерта е пристигнало допълнително подкрепление от жандармерия. Малко след това протестиращи са се опитали да пробият полицейския кордон, разположен около Министерския съвет. Някои от тях са започнали да хвърлят бутилки с вода и кутии от бира по полицаите. Има пострадали полицаи и протестиращи. Ивайло Мирчев от “Да България”, заедно с други хора, е бил обграден от няколко обръчи от полицаи. Той е бил повален и арестуван по зрелищен начин. Арестувани са били и други протестиращи. По-късно Мирчев е бил освободен.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.