Home » Авторски страници, българи зад граница

Българи в Чикаго подкрепиха протестиращите в Родината

2020.07.26 Няма коментари
Spread the love

На площада пред кметството в Чикаго, на “Дейли Плаза” вчера, въпреки ужасната жега, се събраха около 70 българи, които искаха да подкрепят протестите срешу корупцията и беззаконието в Родината.

“През януари 1997 година бях пред Парламента, имам снимка върху един “Мерцедес”. Не мога да повярвам, че 23 години по-късно, на 6 хиляди километра от София, аз протестирам отново за демокрация, върховенство на закона и управление без корупция” – ми каза Георги Райков, само час след първата акция-протест в Чикаго.

Седнали сме да обсъдим или по-скоро са осъзнаем случилото се, в кафене със студени напитки. С нас е Даниел Дженев – организаторът на протеста. Дженев е успял човек по всички критерии. Вицепрезидент в голяма финансова институция, баща на две деца, на които, заедно със съпругата му, осигуряват чудесно образование и възможности. Но той се вълнува и страда за Родината.

И така, благодарение на него и на една друга успяла, според всички стандарти жена, Нина Херонимус, в Чикаго, на 33 градусова жега на площад “Дейли”, се проведе протест-солидарност с протестиращите сънародници в Родината. На този площад за Трети март вече 13 години издигаме българския флаг, под звуците на нашия химн.

Смелчаците, преборили жегата, страха от пандемията и най-вече апатията, са на площада. Някои са тук с велосипедите. Други са карали часове, за да кажат “не” на корупцията, отвлечената от мафията държавност, липсата на свободни медии и справедлива съдебна система.

Една млада жена, счетоводител по образование, доста гневна и нетърпелива, ми сподели: “От години вече живея 6 месеца в Чикаго и 6 месеца в България. Сърцето ми кърви, заради изпепеленото образование, здравеопазване и правораздаване в България”.

Други хора, дошли тук с пораснали си деца, искат край на потъналата в тиня от корупция държава.

Всички сънародници, които, поканени от организаторите, решиха да говорят, заклеймяваха управлението на Борисов и самозабравилия се главен прокурор Гешев. Температурите и страстите бяха високи.

Едно е ясно – това е само началото на нашето чикагско недоволство.

Текст: Ваня Божилова-Креймър

Снимки: Петър Стаматов и други участници в протеста

Видеа от протеста – ТУК

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.