Home » Авторски страници

Второ българско дарение на защитни облекла и др. за болниците в Сърбия

2020.06.03 Няма коментари
Spread the love

Снимки: МВнР

Дарение от 300 комплекта защитни облекла, очила и шлемове, които българското правителство изпраща, бе предадено на сръбски болници, в помощ срещу разпространението на коронавируса, съобщи пресцентърът на МВнР.

Българското дарение е предоставено по инициатива на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева и се финансира по линия на българската официална помощ за развитие. То е част от подкрепата на България за 12 държави – от Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство, на обща стойност 636 150 лв. В нея са предвидени 4 150 комплекта защитно облекло и 5 336 продоволствени пакета.

Дарението беше предадено от българския посланик Радко Влайков, на церемония вчера в Клиничния център – Ниш, на която присъстваха държавният секретар на Министерството на външните работи на Р. Сърбия Ивица Тончев, началникът на Нишавския окръг Драгана Сотировски, кметът на град Ниш Дарко Булатович и директорите на болниците в Ниш, Враня, Сурдулица, Пирот, Панчево, Лесковац, Цариброд, Босилеград и Бабушница.

Сръбските представители благодариха на българското правителство за подкрепата в борбата с коронавируса. Това е второто подобно българско дарение в Сърбия, след като на 4 май в Цариброд бяха връчени 132 комплекта медицински защитни облекла за многократно ползване за районите, в които живее преобладаващата част от българското национално малцинство.

Предоставените защитни комплекти са произведени от български фирми, според най-високите стандарти – костюмите са за многократна употреба, от специална, лека и дишаща материя, осигуряваща максимална защита за медицинския персонал. Подобни комплекти, помощ от България, вече бяха предадени чрез посолствата ни на РС Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Украйна – се казва още в прессъобщението.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.