Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Два откроили се проблема на българите в Албания

2020.06.05 Няма коментари
Spread the love

Източник: bTV

Идеята ми да се срещам лично с българите в Албания и да им подарявам книгата си (б.р.: “Българските общности в Западните Балкани”), посветена на същата тема, породи неочаквани резултати. Покрай другите неща, чувам и редица упреци към българската държавна политика. Особено фрапиращи са два:

1. Оказва се, че никъде в протоколите на Министерство на правосъдието или в издаваните от ДАБЧ удостоверения не се отразява владеенето на български език и особено неговата форма. А това е много силен аргумент в подкрепа на българския произход. Събеседниците ми казваха: “И китаец може да научи книжовен български, но никой не може да научи нашия местен български диалект”. За съжаление най-масови са отказите за предоставяне на българско гражданство именно на говорещите този български диалект!

2. Според думите на нашите политици, на българския пазар на труда има огромен дефицит и българите зад граница, в т.ч. и албанските, са били особено желани. Законът за трудовата миграция и трудовата мобилност, чл. 8. (2) гласи, че: “Право на достъп до пазара на труда на основание извън посочените в ал. 1 може да получат работници – граждани на трети държави, които законно пребивават на територията на Република България, когато са: 1. лица от български произход – до получаване на разрешение за постоянно пребиваване”.

При срещите ми с албанските българи се оказа, че и в момента в България има “около 100 души, може и да са повече”, българи от Албания, които работят в строителния сектор, но пребивават “нелегално”. Две такива строителни бригади има в София. Получават и добри надници: по 30-40 евро на ден. Оказа се, че никой от тях или техните работодатели не знае за този Закон за за трудовата миграция и трудовата мобилност. Според него работодателите имат правото да сключват трудови договори с легално влезли у нас лица от български произход, като режимът на тези договори е ВПИСВАНЕ, а не РАЗРЕШАВАНЕ. Хубаво, ама как да докажат българския си произход, като не могат да си извадят удостоверение от ДАБЧ?

Явно си важи старото правило “Царят дава, пъдарят не дава”. В цялата тази бъркотия не се вижда светлина в тунела…

ДОКОГА ЩЕ Е ТАКА?

ДОКОГА ЩЕ РАБОТИМ СРЕЩУ НАЦИОНАЛНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ?

ДОКОГА ПОРАДИ НЕРАБОТЕЩИ ЗАКОНИ ЩЕ ОБЯВЯВАМЕ ХОРАТА ЗА ПРЕСТЪПНИЦИ?

Има глобени българи от Албания с 600 евро, само защото поради мерките около карантината с коронавируса не са успели да напуснат България в законния срок. А ако имаха трудови договори, нямаше да им се налага да я напускат…

 

Доц. Спас Ташев

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.