Home » Авторски страници, българи зад граница

Камелия Илиева от “Роден глас” – Чехия по Los Bulgaros TV – Аржентина

2020.05.26 Няма коментари
Spread the love

Ася Иванова и Камелия Илиева. Снимки: Скрийншот от видео на Los Bulgaros TV

Камелия Илиева, главен редактор на сп. “Роден глас” – Чехия, гостува в Деня на българската просвета и на сляванската писменост 24 май на Los Bulgaros TV – Аржентина.

В разговора с водещата на предаването Ася Иванова, г-жа Илиева разказва за създаването на паметника на светите братя Кирил и Методий в Микулчице, за историческото наследство в Микулчице, за сп. “Роден глас” – Чехия и Асоциацията на българската сдружения в Р. Чехия, за културната дейност на българите в Чехия. Разказва и за това, че свети Методий е кръстил лично в християнската вяра св. Людмила – баба на Вацлав Първи, патрон на чешкия народ и създател на чешката държава.

Паметникът на светите братя Кирил и Методий в Микулчице

Главната редакторка на сп. “Роден глас” разказва и за традиционния събор на българите в Микулчице, на който се събират наши сънародници не само от Чехия, но и от други европейски страни. За сакралността на това място, почитано и от българи, и от чехи.

Г-жа Илиева казва накрая в предаването, че братът на нейната баба, Борис Костадинов, е тръгнал през 1918 г. за Аржентина, да търси по-добър живот там. Когато той тръгва за Аржентина, бабата на г-жа Илиева е била съвсем малка. По-късно братът и сестрата са имали кореспонденция с писма. Може би днес в Аржентина живеят някакви роднини на живеещата в Чехия Камелия Илиева, наследници на сънародника ни Борис Костадинов, заминал преди повече от век от България и останал в Аржентина.

Водещата Ася Иванова

Запис от разговора на Камелия Илиява с Ася Иванова, излъчен по интернет телевизията на българите в Аржентина, може да се види по-долу.

———————————–

За съжаление тазгодишният събор в чест на св. св. Кирил и Методий в Микулчице не е могъл да се състои, поради пандемията от Covid-19. Делото на светите братя е почетено на 23 май, с полагането на венци на паметната плоча и паметника на светите братя, от името на цялата организация Асоциация на българските сдружения в Р. Чехия. Както ни информира председателят на Асоциацията, г-н Кирил Беровски, венците са били поднесени от група българи от гр. Бърно, начело с г-н А. Белков, председател на местното българско сдружение.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.