Home » Авторски страници

Италия признава изтекли БГ лични документи. Испания улеснява престоя и завръщането на чужденци

2020.05.29 Няма коментари
Spread the love

.

ИТАЛИЯ ЩЕ ПРИЗНАВА ИЗТЕКЛИ БЪЛГАРСКИ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ

Италианското Министерство на външните работи и на международното сътрудничество е уведомило българското Външно министерство, че Италия ще признава за валидни българските документи за самоличност, чийто срок изтича в периода 13 март 2020 г. – 31 октомври 2020 г., за срок от шест месеца от датата на изтичане на документите – съобщи пресцентърът на МВнР.

По указания на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, ръководителите на всички български задгранични представителства  са поискали от държавите, в които са акредитирани, по изключение да разрешават на българските граждани да се прибират в България, дори ако документите им за самоличност са изтекли.  България реципрочно ще пропуска техните граждани с изтекли документи.

Към днешна дата още 28 държави са потвърдили, че в условията на пандемията от коронавируса ще признават и пропускат на излизане от територията им български граждани с изтекли лични документи в периода 13 март – 31 октомври 2020 г. Други 14 страни признават със специални условия или със специални срокове изтекли български лични документи.

Пълният им списък е публикуван на официалната интернет-страница на МВнР.

Пълен списък на всички държави може да се види тук или тукtablica_passports

————————————————–

ИСПАНИЯ УЛЕСНЯВА ПРЕСТОЯ И ЗАВРЪЩАНЕТО НА ЧУЖДЕНЦИ
В УСЛОВИЯТА НА COVID-19

Испания улеснява престоя и завръщането на чуждестранни граждани в страната в условията на пандемията от COVID-19. За това българското Външно министерство е било уведомено с нота от Испанското посолство в София.

Съгласно заповед на испанското Министерство на здравеопазването, автоматично за срок от 3 месеца се удължава краткосрочният престой на чуждестранните граждани, които се намират в Испания за период не повече от 90 дни, и този период е изтекъл по време на извънредното положение.

За 6 месеца след прекратяване на извънредното положение се удължава срокът на валидност на временните разрешителни за пребиваване, работа, обучение, ученически обмен, стаж и доброволческа дейност, ако този срок е изтекъл по време на извънредното положение или 90 дни преди обявяването му. Испанските власти удължават и срока на валидност на разрешителните на членовете на семействата на граждани на ЕС, както и документите за пребиваване на чуждестранните граждани, считано от датата на изтичането им и за същия срок от 6 месеца след края на извънредното положение.

С цел да се улесни завръщането на чуждестранни граждани в Испания, те имат право да влязат на територията на Испания като представят валиден документ за задгранично пътуване, както и разрешително за пребиваване на член на семейство на гражданин на ЕС или друг вид разрешително за пребиваване на чужденец, независимо дали валидността на разрешителните е изтекла.

Извънредното положение в Испания е обявено до 7 юни – се казва още в прессъобщение на МВнР.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.