Home » Авторски страници, история

В Историческия парк край Варна се откри изложба „Историческа живопис“

2020.05.19 Няма коментари
Spread the love

На 6 май т.г. Исторически парк поднови работа и отвори врати за посетители. Същевременно откри изложбата „Историческа живопис“. Главната цел на организирането й е да се подкрепят българските художници, които рисуват на антична и средновековна тематика.

“Прием при цар Симеон Велики” – художник Мирослав Йотов, България

В конкурса участват творци от 5 държави. Картините са изпълнени с техниките маслени бои на платно, акрил и акварел, чийто минимален размер е 80 х 100 см. Те са създадени специално за изложбата и преди това не са излагани никъде другаде. Творбите са исторически достоверни, като произведенията на чуждите автори имат отношение с българската история.

“Орфей” – художник Веселин Чакъров, България

Предвидени са парични награди за първите три места, а картините-победителки остават собственост на Исторически парк. Наградите са, както следва:

– първо място 10 000 лева;
– второ 2 000 лева;
– трето 1 000 лева.

“Танцът на Волга и Дунав” – художник Анастасия Шамова, Русия

Изложбата протича на два етапа (което беше наложено от извънредното положение) – виртуално – картините са изложени на сайта от 6-ти до 24-ти май, и на място в парка.

Виртуалното разглеждане и гласуване на изложбата е възможно след регистрация и закупуване на билет на символичната цена от 2 лв. за еднодневен достъп и 10 лв. за целия й период. При посещение на изложбата на място, посетителите ще могат да разгледат и Историческия парк, без тя да  е включена в цената на билета за посещението на обекта. Всеки посетител ще може да гласува за 3 картини.

Оценяването ще бъде от жури от специалисти и от посетителите изложбата (онлайн и на място) по време на изложбата, като мнението и на двете журита (на специалистите и на публиката) ще са с еднаква тежест.

Виртуалната изложба „Историческа живопис“ – ТУК

 

Иван Стоянов

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.