Home » Авторски страници

“Иди, учи и се върни” – подкрепа за образование зад граница

2020.05.11 Няма коментари
Spread the love

Бъдещото ти “Аз” казва: “Иди, учи и се върни”. Стипендии по 10 000 лева помагат на българи в страната да продължат образованието си в чужбина

Фондът за стипендии на Сдружение “Тук-Там” “Иди, учи и се върни” подкрепя мотивирани българи да продължат образованието си с магистратура в чуждестранен университет и след това да донесат наученото обратно, и да се реализират в България. Кандидатстването за четирите стипендии от 10 хиляди лева стартира онлайн на 11 май и ще продължи до 5-ти юни.

През 2020 г. бъдещите стипендианти имат възможност да кандидатстват за 2 конкурса едновременно: за общите стипендии на “Неделя” и “Тук-Там”, които са отворени за кандидати от всички специалности, както и за една от двете специализирани стипендии. Стипендията на Playtech и “Тук-Там” е за кандидати от сферите на технологии, компютърни науки, информатика, софтуерно инженерство, изкуствен интелект и др. Стипендията, осигурена от PostScriptum и “Тук-Там“, е ориентирана към устойчиво развитие, зелен мениджмънт и финанси, климатични промени, социално предприемачество и иновации, корпоративна социална отговорност.

Студентите придобиват в чуждите университети не само знания и умения, но и разширен мироглед, който развиват при общуването си с хора от цял свят. “Да си международен студент и стипендиант в Ню Йорк е удоволствие и привилегия, но най-ценното са хората, които срещаш по пътя” – казва Дениза Георгиева, следваща Организационна психология в City College New York, САЩ. Андреа Попйорданова изучава Визуална комуникация в Royal College of Art – London, Великобритания, и смята, че хората, които среща там, “имат някаква осъзнатост за света, в който живеят” и “много от тях насочват креативността си към социални и политически проблеми”.

“Стипендията на “Тук-Там” ми беше много полезна, особено през първия семестър, когато имах лекции всеки ден от 9 до 6 и програмата ми беше много натоварена. Благодарение на тези допълнителни средства бях много по-спокойна” – споделя Ивана Кънчева, която следва когнитивна невронаука в Utrecht University, Холандия. Освен чрез финансови средства, одобрените кандидати са подкрепяни от “Тук-Там” за бъдещото им професионално развитие и са насърчавани да станат част от общността на млади професионалисти с опит или образование в чужбина.

Членовете на експертното жури на “Иди, учи и се върни” са изправени пред труден избор и споделят, че в бъдещите стипендианти ще търсят “страст и амбиция”, “критично мислене към постоянно променящата се околна среда”, “креативност и инициативност’, “умението да забелязват проблемите около себе си и да знаят, че зад всеки проблем някъде там има решение”. Смятат, че стипендиантите трябва да са “наясно с това какво искат”, “уверени в себе си и да не си поставят сами границите”, “адаптивни, с устойчива ценностна система и упорити”, “личности с ярка индивидуалност, които ще са граждани на света, но винаги ще бъдат българи”.

За да вземат участие в конкурса, кандидатите трябва да отговарят на следните условия: 

  • Българско гражданство;
  • Бакалавърска или магистърска степен, придобита между 01.01.2015 г. и 31.07.2020 г.;
  • Стартиран процес за кандидатстване в магистърска програма в чуждестранен университет;
  • Високо ниво на владеене (B2) на езика, на който ще се провежда обучението.

Създаден през 2016 г., Фонд за стипендии “Иди, учи и се върни” е предоставил 123 200 лева на 17 стипендианти, като средствата за стипендиите се събират целогодишно и изцяло от дарения от над 290 дарители. Фондът е дългосрочна инвестиция в бъдещето на България, залагаща на качественото образование и придобиването на чуждестранен опит като инструменти за развитието на страната.

Повече информация – на уеб сайта на фонда ТУК

 

Емилия Клайн,

“Тук-Там”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.