Home » Авторски страници

Делото за взрива с 15 убити в Горни Лом – в Апелативен съд

2020.05.27 Няма коментари
Spread the love

На 28.05.2020 г., от 09:30 ч., Апелативен съд – София по дело 1213/2019, Първи състав, в Съдебната палата на бул. “Витоша” 2, след двукратното отлагане по процедурни въпроси, ще гледа жалбите срещу оневиняването от Окръжен съд – Видин на четиримата обвиняеми, привлечени от Прокуратурата като единствени виновници за трагедията с взрива в Горни Лом на 01.10.2010 г., при който загинаха 15 души.

Очаква се да се даде думата на Частния съдебен обвинител Димитър Димитров – баща на загиналия на 26 години Михаил, който протестира, че във внесения обвинителен акт Прокуратурата не е привлекла длъжностни лица от висшата власт, които лично са допринесли за тази трагедия.

При наличие на конкретни законови забрани за разглобяване на противопехотни мини от фирми, които не са производители и не разполагат с технология за тях, от властите са издавани разрешения за тази дейност в Горни Лом, в нарушение на действащи и за България международни закони – Конвенцията на ООН за забрана на противопехотните мини от 1997 г., документа “Съвместно действие” от същата година на Съвета на Европа, Директива на ЕС от 2009 г., както и на българския Закон от 2012 г. за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната.

В жалбата си, след преглед на 130-те тома от следствието и събраните по закона за достъп до обществена информация документи от институциите, заедно с Асоциация ”Анна Политковская” и НДЗПЧ с патрон Илия Минев, бащата сочи имена на длъжностните лица, които са били длъжни да спазват нормативните изисквания и да не издават разрешителните за трансфер от Гърция и разглобяване в Горни Лом на забранените противопехотни мини.

Димитър Димитров иска в своята жалба Съдът да върне за доразследване на Прокуратурата делото, като заявява: “При така написан обвинителен акт видинският съд с оправдателните присъди явно заявява, че е видял и други длъжностни лица, които прокуратурата трябва да привлече като обвиняеми. Нещо повече, международните договори и българският закон от 2012 г. изобщо не са посочени във внесения от прокуратурата в съда Обвинителен акт, както и разследването е проведено само за периода до 2010 г., а се затаява истината за последващите четири години преди взрива.”

 

Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.