Home » Авторски страници

Кратка биография на коронавируса (science-in-fiction)

2020.04.09 Няма коментари
Spread the love

И как България може да стане благоденстваща

Име: 2019-nCoV, сега – Severe Acute Respiratory Syndrome-CoV-2 (накратко, SARS-CoV-2 или CoV-2). Те, както и други вируси, са паразитни същества, които използват инфраструктурата и логистиката на клетките, в които влизат, за да се размножават.

Форма: Сфера с диаметър 80-100 nm, обвита с мембрана от липиди-и-протеини, в която са разположени протеини, формиращи короната.

Състав: (i) Нуклеокапсид – рибонуклеинова киселина (РНК), капсулирана от протеини – капсомери, които се свързват и образуват капсид – щит, рибогард, който пази РНК, (ii) обвивка и (iii) корона, направена от S (spike – шип), E (envelope – обвивка) и M (membrane – мембрана) протеини..

Влизане в клетката: Чрез (i) взаимодействие на S-протеин с рецептора на CoV-2 – Angiotensin Converting Enzyme (ACE2), разположен в мембраната, ограждаща различни видове клетки, включително пневмоцити тип 2 на алвеолите на белия дроб, (ii) протеини за сливане (fusion proteins) с клетъчната мембрана, за да се отключи вратата на клетката и вирусът да влезе в нея (ендоцитоза). Друг рецептор за CoV-2 e базижин (basigin/ CD147) – интересно, базижин е рецептор и за маларийни паразити (Plasmodium falciparum), разположен в мембраната на еритроцити. За повече знания, потърсете проф. Youyou Tu (Йоуйоу Ту), която откри и приложи (първо на себе си) противомаларийното лекарство artemisinin и спаси милиони животи на хора със chloroquine-resistant malaria. „Discovery of Artemisinin: A Gift from Traditional Chinese Medicine to the World“ е заглавието на Нобеловата лекция на д-р Ту през 2015 г.

Функции: Когато влезе в клетката, вирусът (вирион) – под въздействие на ензими (протеази) – се стриптизира, за да излезе капсулиранта РНК – майката на вируса. Тогава, използвайки клетъчните ресурси, (i) РНК се размножава, (ii) повиват се новородените вирусчета, (iii) излизат от клетката-хазяин и (iv) мигрират в други клетки (Фиг. 1) – инфектира се органът, който е приел, нагостил и облякъл CoV-2 – това се нарича “Храни вирус, да те инфектира”. Настъпва коронавирусна болест (КОВИБ-19; английски, COVID-19) – ако е в белия дроб – пневмония, дихателна недостатъчност (SARS), цитокинова буря (cytokine storm) – търсете проф. Коста Костов и сътрудници за повече информация и знания.

Фигура 1. Схематично представяне на жизнения кръговрат на CoV-2 и съответните фармакологични възможности за терапия на COVID-19. Източник: сп. “Science”.

Надежда

Блокирането на всяка една от вирусните и клетъчни фунции, участващи във вирусния цикъл в човешките клетки, е потенциална възможност за откриване на лекарства за COVID-19. Засега това са: емпатия, алтруизъм и спазването на указанията на Националния оперативен щаб и Медицинския експертен съвет (въпреки, че напусна Министерския съвет).

Освен това: По данни на Националния статистически институт, през 2018 г. умират 108 526 българи (около 72 000 от тях – от мозъчни инсулти и сърдечни инфаркти – усложнения на сърдечнометаболитни болести), а се раждат само 62 187 деца.

Ужас: 108 526 : 365 = 297 българи умират дневно.

Следователно: Много полезно за България ще е да имаме дългосрочно работещ „Национален научен съвет за противодействие на сърдечно-метаболитните болести“. И политиците да изпълняват неговите съвети – написано е и в международното научно списание Adpobiology, 10, 2019 (вж. тук).

Doctor dixit: Когато лекарите говорят, политиците да мълчат – особено по време на (брифинги за) коронавирусите.

Фьодор Михайлович Достоевски: „Нахрани, пък тогава искай добродетели” – това ще напишат на знамето, с което ще тръгнат срещу теб и под него ще сринат храма твой. Защото на кого се полага да владее хората, ако не на тези, що владеят съвестта им и държат в ръце хляба им?“

Извод: Ако държавата финансира приоритетно здравеопазването, образованието и науката, ще има по-голяма финансова стабилност. И благоденстваща България.

 

Д-р Георги Чалдъков

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.