Home » Авторски страници

Сигнал до прокуратурата, касаещ Кирил Домусчиев

2020.03.18 Няма коментари
Spread the love
Гражданско движение “БОЕЦ” е внесло сигнал го Върховна прокуратура и главния прокурор, относно “съмнения за извършени престъпления, представляващи изключително голяма опасност за обществото, в условия на въведено Извънредно положение, извършени от Кирил Домусчиев – бизнесмен и председател на КРИБ”. Следва съдържанието на сигнала.

ДО : ВЪРХОВНА КАСАЦИОННА ПРОКУРАТУРА

СИГНАЛ

от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”,

ЕИК 176949776, адрес – гр. Видин, к-с „Панония” блок 4 вход З ап 157, тел. 0899591399

относно

съмнения за извършени престъпления, представляващи изключително голяма опасност за обществото, в условия на въведено Извънредно положение, извършени от Кирил Домусчиев – бизнесмен и председател на КРИБ.

На 13.03.2020 г. Народното събрание на Република България прие законодателни промени в Наказателния кодекс, във връзка с въведеното Извънредно положение заради пандемията, причинена от коронавирус.  Измененията са приети и обнародвани в Държавен вестник – бр.23/2020 г. Направените промени обхващат чл. 355 от НК и гласят:

Чл. 355. (1) (Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм. – ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. – ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. – ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. и доп. – ДВ, бр. 23 от 2020 г.) Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. – ДВ, бр. 23 от 2020 г.) Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

(3) (Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм. – ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. – ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. – ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който наруши наредба, издадена за предотвратяване на хранителни отравяния, се наказва с пробация или с глоба от сто до триста лева.

Мотивите на парламента и правителството за приемане на тези промени, както и въвеждането на извънредно положения в България са представени, като важни и основни мерки за справяне с епидемията от коронавирус, която бе определена от председателят на оперативният щаб, генерал Мутафчийски  като „епидемия  с невиждана ярост” и с цел осигуряване на спазването на въведените ограничения и карантина и запазване на живота и здравето на българските граждани.

Прилагаме линк:

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30488088.html

Ограничаването на гражданските права с въвеждането на извънредното положение и обявените мерки за борба с епидемията са представени от оперативният щаб и Парламента при тяхното приемане, като необходими и задължителни за всички граждани! Правителството и прокуратурата обявиха, че ще следят за тяхното изпълнение и ще прилагат Закона с цялата му строгост за всеки нарушител. Към 18.03.2020 г. в България има вече две жертви от коронавирус и над 70 доказано заразени. Според огласени от Оперативния щаб и правителството мерки, всеки гражданин със съмнение за заразяване с коронавирус е длъжен да се обади на 112 или на личния си лекар, който по преценка извършва преглед и, отново по лекарска преценка, ако симптомите потвърдят подозренията, лекарят поставя незабавно болния под карантина и извиква специализирана линейка, която откарва пациента в съответните определени инфекциозни сектори и отделения, където се взема проба за доказване на заразяване с коронавирус. Всички тези мерки са с цел да се ограничи разпространението и да се предпазят гражданите от смъртоносната зараза. Нарушителите са заплашени от затвор и глоби.

На 17.03.2020 г. сайтът за разследваща журналистика „Биволъ” публикува информация, според която председателят на КРИБ Кирил Домусчиев е посетил същия ден болница „СофияМед” в град София и е с потвърдена проба за коронавирус –  Биволъ: „Кирил Домусчиев и съпругата му са в болницата „СофияМед”, току-що поставена под карантина заради коронавирус, както обявиха от Нац. щаб. Тази сутрин той е бил приет за изследвания, потвърдиха по телефона официално от “Връзки с обществеността” на болницата. Репортер на Биволъ видя на паркинга на “СофияМед” автомобила и шофьора на Домусчиеви. Молим, бъдете сдържани в коментарите!

Обновено: Потвърдено е, Домусчиев се лекува от коронавирус в “СофияМед”. Въпросът е защо е там, а не във ВМА? Отново ли някои са по-равни от другите и правилата за тях не важат? Сега цяла болница е под карантина, заради комфорта на един от недосегаемите.”

Същият ден сайтът Биволъ публикува и допълнителна информация и въпроси.

„1. Кирил Домусчиев е председател на КРИБ, а изпълнителен директор на организацията е Евгений Иванов – на снимката вдясно.

  1. Вчера (16.03.20) Евгений Иванов участва в среща с министрите Горанов, Караниколов и Ангелкова. На пресконференцията присъстват много медии. Той е човекът най-вдясно на масата – в началото на лайв стрийма той е до жестомимичната преводачка. (https://www.vesti.bg/bulgaria/goranovobiasni-kak-dyrzhavata-shte-pomaga-na-biznesa-6106972?fbclid=IwAR0bfcQci7X21_oPWwhdlqUlHFEeXsvT5uD98ZjUT4IqBW7C8WU9Gy9KXc0)
  2. Тази сутрин (17.03.20) Евгений Иванов дава интервю в Нова телевизия, в което казва:
    „Да отбележа заслугата на нашия председател – Кирил Домусчиев, който си заряза уикенда и заедно с него звъняхме на всички тези 30 души, за да може всеки да си каже мнението и ние да обобщим това, което се предлага“ (https://www.vesti.bg/bulgaria/krib-s-antikrizisni-merki-vyv-fokusa-e-rabotnikyt-6106998?fbclid=IwAR0JdnjBxeQ4PO9RbuaRukBWgDLnhCZKzHP0HEEKRoW1hLRFbdXheTW5Qng)
  3. Установено е днес – 17.03.20, че Кирил Домусчиев е дал положителна проба за коронавирус.

Въпроси:

– Какво означава, че Домусчиев и Евгений Иванов са били заедно уикенда (14-15.03)? Означава ли, че физически са били на едно място?
– Ако са били на едно място, Иванов явява ли се контактно лице?
– Ако Иванов е контактно лице, трима министри, с които е бил на пресконференция на 16.03, не трябва ли да са под карантина?

По информация на БОЕЦ, Домусчиев е знаел, че е потенциално заразен  с коронавирус, и в разрез с всякакви норми и мерки, и грубо потъпквайки Закона, сам е отишъл в болница „СофияМед” с частен автомобил и придружен от други хора, поставяйки в риск както всички пациенти на болницата, така и медицинския персонал, и всички граждани, с които е бил в контакт междувременно. След неговото посещение болницата е поставена за 48 часа под карантина, като са отменени планувани медицински манипулации, прегледи и изследвания на множество пациенти, което крие допълнителна заплаха за тяхното здраве и живот. С действията си Кирил Домусчиев грубо потъпква въведените с Ивънредното положение правила и мерки, валидни за всички граждани, като те представляват заплаха за цялото общество и поставят в риск от зараза с коронавирус  със смъртни случаи огромен брой български граждани. Това е изключително обществено опасно престъпление, извършено с демонстративна наглост и цинизъм от човек, който има самочувствието, че е недосегаем и над закона. Кирил Домусчиев е знаел, че е заразен с коронавирус още преди 17.03.2020, когато е потвърдена неговата проба, и въпреки това поставя в риск огромен брой хора, неспазвайки мерките и карантината. Кирил Домусчиев нарушава наредба, правила и мерки, издадени против разпространяването  на заразителна болест по хората, и, според чл. 355 ал. 1 от НК,  следва да му бъде потърсена наказателна отговорност с предвидено наказание – лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.

БОЕЦ пожелаваме здраве и бързо оздравяване на заразените от коронавирус, но считаме, че всички носим отговорност, както за своето здраве, така и за здравето на околните.

БОЕЦ изискваме от ВКП да образува наказателно производство срещу Кирил Домусчиев по чл. 355 от НК, в хода на което да бъдат установени всички факти и обстоятелства за извършеното от него престъпление, в условията на въведено Извънредно положение, както и да бъдат разследвани и установени фактите по въпросите, зададени от сайта Биволъ. Спазени ли са правилата за карантина и мерките за борба с коронавируса, и било ли е контактно с Домусчиев лицето Евгений Иванов? Спазени ли са правилата за карантина и мерките за борба с коронавируса от министрите Горанов, Караниколов и Ангелкова, които са били контактни с Евгений Иванов? Спазени ли са правилата за карантина и мерките за борба с коронавируса от всички, контактували с Кирил Домусчиев? Приетите мерки, ограничения на гражданските права и карантина само за част от българските граждани ли важат, или за всички? Важат ли законите в България за забогателите през приватизацията и близки до властта олигарси, или не?

БОЕЦ, като вносители на сигнала, изискваме да бъдем  уведомявани за предприетите от прокуратурата действия и резултатите от тях. Както и декларираме, че оставаме в готовност да съдействие и предоставяне на допълнителна информация.

18.03.2020 г.                Георги Георгиев – председател на УС на ГД „БОЕЦ”

.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.