Home » Авторски страници

Мерки и ограничения заради COVID-19 в Южна Америка, Европа и др.

2020.03.17 Няма коментари
Spread the love

Пресцентърът на МВнР разпространи актуална информация за мерки и ограничения, наложени заради пандемията от COVID-19, в Южна Америка, Европа и другаде по света

Актуална информация за мерки и ограничения на придвижването в Южна Америка

Мексико – Граждани, пристигащи от страни с висок риск от заразяване, биват подлагани на проверка за наличие на симптоми на COVID-19 при влизане в Мексико. Не са въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване).

Единствените възможни маршрути за завръщане в България са въздушни. Най-голямата мексиканска авиокомпания „Аеромехико“ отменя полети Мексико сити – Париж и Мадрид – Мексико сити, считано от 17 март.

Тъй като няма директни полети между Мексико и България, гражданите следва да избягват пътуване през страни с висок риск като Германия, Италия, Испания, Франция, Великобритания. Възможен обходен маршрут има през Турция.

Гватемала  – Затворени са сухопътните, морските и въздушните граници на Гватемала за 14 дни, за всички чуждестранни и местни граждани.

Белиз – Наложена е забрана за влизане в страната на чуждестранни граждани, пътували през последните 30 дни в Китай, Хонг Конг, Иран, Япония, Република Корея или Европа (без да са посочени конкретни държави). Гражданите на Белиз или тези с постоянно пребиваване в страната, които са пътували в горепосочените държави, ще бъдат поставяни под карантина. Единствените възможни маршрути за завръщане в България са въздушни. Белиз няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Мексико и САЩ.

Хондурас – На 16 март правителството обяви затваряне на сухопътните, морските и въздушните граници на Хондурас за 7 дни за всички граждани. Единствените възможни маршрути за завръщане в България са въздушни. Хондурас няма директни полети до Европа. Възможен обходен маршрут е през САЩ.

Коста Рика – Към момента не са въведени официално ограничителни мерки за влизане и излизане от страната. Има засилен контрол на граничните пунктове.

Панама – Въведена е забрана за влизане и излизане от страната на всички чуждестранни граждани без разрешително за постоянно пребиваване.

Куба – няма ограничения за влизане/излизане от страната.

Ямайка – въведена е забрана за влизане на граждани, идващи от Китай, Сингапур, Южна Корея, Иран, Италия, Испания, Франция, Германия и Обединеното Кралство.

Доминиканска Република – считано от 6.00 часа местно време на 16.03.2020 г., за един месец се преустановяват полетите от и за европейските страни, Китай, Република Корея и Иран и съответно полетите от Доминиканската република до тези страни.

Незабавно се преустановява допускането на круизни кораби на всички пристанища в Доминиканската република. Въвежда се карантина за всички пътници, пребивавали през последните две седмици в европейските страни, Китай, Република Корея и Иран.

Кайманови острови – наложена е забрана за влизане от Китай.

Бахамски острови – считано от 15.03.2020 г., е наложена забрана за влизане от Китай, Южна Корея, Иран, всички европейски страни, Обединеното Кралство и Ирландия. Въведена е забрана за акостиране на круизни кораби.

*

Република Северна Македония затвори границите си за чужди граждани

Република Северна Македония затвори за вход всички ГКПП за чужди граждани, считано от полунощ на 17 март 2020 г. Затваря се и ГКПП на летище „Скопие“ за чужди граждани, с изключение на военни, както и хуманитарни полети.

Затварянето на граничните пунктове не важи за транзитно преминаващите товарни превозни средства, представители на дипломатическия корпус в страната, както и за други лица, за които има разрешение от министерството на вътрешните работи. Българите, които са заварени от ограничителната мярка в РС Македония, ще могат да се завърнат в страната ни.

При необходимост от съдействие, българските граждани могат да потърсят:

∙             Посолството ни в Република Северна Македония: +389 2 3246 491; +389 2 3229 444.  Дежурни телефони в извънработно време: +389 2 32 29 444; +389 2 32 46 491; +389  75 280 013;

∙             Ситуационния център на МВнР в София: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56; +359 2 948 30 52; +359 2 948 2552; +359 2 948 20 85 и на имейл адрес [email protected].

*

Актуална информация за мерки и ограничения на придвижването  в Европа и по света

Словения – От 17 март Словения ограничава движението във въздушното пространство на страната до второ нареждане. Затварянето на въздушното пространство няма да важи за специални чартърни полети по хуманитарни причини, за хеликоптерите на полицията, словенската армия, болничните заведения и Планинската спасителна служба. До полунощ на 17 март Словения ще оказва съдействие за прибирането на словенски граждани, намиращи се извън страната. Отправен е апел към всички с вече закупени самолетни билети да не ги използват през днешния ден, тъй като няма да има начин за завръщането им.

Франция – От 12.00 часа на 17 март, за срок от 15 дни, влезе в сила забрана на неналожителните излизания, бяха наложени и строги ограничения в придвижването във Франция. Остават разрешени излизанията за набавяне на хранителни продукти и медикаменти, индивидуални излизания за придвижване до работа, когато опцията „работа от вкъщи“ е невъзможна, както и за спорт. Отложен е вторият тур на местните избори, предвиден за идната неделя. Новата дата ще бъде съобщена допълнително от правителството.

Република Корея – От 19 март се въвеждат по-стриктни гранични проверки за чужди граждани, притежатели на всякакви видове паспорти, както и за южнокорейски граждани, пристигащи от чужбина и влизащи на южнокорейска територия. Мерките ще включват попълване на информационна здравна карта с координати за контакт в страната (още в самолета), проверка на температурата, като при необходимост карантинните власти ще извършват прегледи, качване на специално приложение за самодиагностика на телефона и подаване на информация за здравословното състояние до компетентните власти в продължение на 14 дни.

Австралия и Нова Зеландия – На територия на двете държави няма да се допускат лица, отпътували или преминали транзитно през Китай, Иран, Република Корея и Италия през последните 14 дни. Изключение са австралийски и новозеландски граждани, постоянно пребиваващи, преки роднини на австралийски и новозеландски граждани и постоянно пребиваващи, в т.ч. съпрузи, деца и настойници (изключение се прави и за ученици 11 и 12 клас в австралийски и новозеландски училища, намиращи се в Китай при въвеждането на мерките.). Абсолютно всички, пристигащи в Австралия и Нова Зеландия са длъжни да се самоизолират (да се поставят под доброволна карантина) за 14 дни от датата на пристигане. Неспазване на тази мярка се наказва с тежки глоби или депортиране. Забранено е акостирането на круизни кораби на територия и на двете държави.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.