Home » Избрано

Коронавирусът Covid-19 (2019-nCov) – информация, защита, статистика

2020.03.08 Няма коментари
Spread the love

Публикуваната по-долу подробна статия за коронавируса Covid-19 ни бе предложена от нейния автор, админ на сайта Slivnitsa.com, където тя е публикувана за първи път.

–––––––––––––––––––––––––

Коронавирусът Covid-19 / Ковид-19 (изписван също като: 2019-nCov, Coronavirus 2019, нов коронавирус, Novel Coronavirus) е опасен и силно-заразен вирус, който е много опасен и смъртоносен за възрастни хора и хора с хронични болести като: сърдечни проблеми, диабет и др. болести. Коронавирусът предизвиква грипо-подобно състояние, инфектира респираторния тракт, започвайки със суха кашлица и болки в гърлото, продължаващо към белите дробове (след 2-6 дни), често предизвиквайки пневмония и затруднения в дишането.

БЪРЗА НАВИГАЦИЯ: Лечение, Предпазване, Карантина, Симптоми, История, Повече информация, Попитай въпроси.

Важна забележка! Настоящата статия цели да представи фактите такива, каквито са! Заразяването с коронавирус 2019 е опасно, още по-неприятното е, че след заразяване се заразяват средно по 2-4 души. Обаче заразяването с коронавируса, само по себе си не е нужно да води до смърт (не трябва да бъде възприемано като „чума“, която убива), икономическите последствия са по-тежки – за заразените и техните близки (особено ако цяло семейство се разболее), поради което методите за предпазване от заразяване с коронавируса и карантина/предотвратяване на разпространението са сред най-важните в тази статия.

Без истерия или паника, просто спестете си неприятностите, доколкото е възможно! Здраве!

За здрави хора под 55 години рискът е доста по-малък (спрямо риска за възрастните хора), но, както при всеки вирус – винаги има рискове, лечението е важно и трябва имунната система на човек да бъде достатъчно силна.

Голям риск е за медицинските работници в болниците за заразени от вируса пациенти, защото дори най-дребни пропуски биха могли да доведат до заразяване. В Китай вече починаха няколко десетки доктори, които помогнаха на първите пациенти с коронавируса да се излекуват.

Деца и бебета – традиционно рискът за деца и бебета е голям, като в случая статистиката все още е недостатъчна за категоричен отговор. Със сигурност никой родител не би желал заразяване с такъв нов и непознат вирус, така че направете нужното, за да се предпазите от заразяване, а при нужда – чуйте се с лекуващия/личния лекар, за да обсъдите какво да предприемете.

Обикновено степените на заразяване с коронавируса и тежест на боледуване са: добро/задоволително състояние, тежко, критично и смърт. След излекуване пациентите са броени като „излекувани“, но има сведения за повторно заразяване.

Лечение на коронавирус Covid-19 (2019-nCov)

Лечение на коронавирус Ковид-19 (Covid-19, 2019-nCov) се извършва от лекари/доктори. Официално трябва да се извършва в болница, но когато има епидемия и няма свободни места, докторите и лекуващите лекари биха могли да определят друго местоположение за карантина, според състоянието на всеки пациент.

Лекарства като антибиотици не помагат особено, защото те въздействат върху бактерии, но не и върху вируси! Те обаче може да бъдат предписвани, за да спомагат и да овладяват други инфекции. Въпреки това, лечението на коронавируса се ръководи от лекар, т.е. не трябва да бъде самостоятелно. Болничното лечение може да включва: вливане на разтвори, витаминни препарати, симптоматично лечение, ранно кислородолечение, а ако настъпи усложнение се преминава към интензивно лечение.

Трябва също да се знае, че като нов вирус, понякога дори лекарите няма какво да направят и не могат да помогнат. Но това се случва и при другите случаи на грип, също причинени от вируси – просто за различните вируси има различен процент на смъртност и лекарите понякога няма какво да направят.

Затова е важно Вие да предприемете нужните мерки за предпазване от заразяване или да си наложите карантина, за да предпазите близки, приятели, колеги и случайно срещнати хора от заразяване.

Повторно заразяване с коронавирус 2019

Забележете, че е възможно повторно заразяване с коронавирус 2019-nCov / Covid-2019. В Китай има регистрирани около 200 подобни случаи за първите месец-два от епидемията. Това означава, че ваксините може да не са особено полезни за предотвратяване на болестта. По-важно е Вашият организъм да е силен, за да се пребори с вируса, както и да опитате да се предпазите от заразяване!

Карантината предпазва здравите хора от заразяване и също така може да предпази болния от повторно заразяване!

Предпазване от заразяване и ваксина за коронавирус – съвети

Ако сте здрави, важно е да се опитате да се предпазите от заразяване! Това също означава, че няма да спомогнете за разпространението на вируса! Това обаче изобщо не е лесно!

Съвети за предпазване от заразяване с коронавирус:

  • Според наличните данни, спиртът и температурата/топлата вода (над 30 градуса) убиват вируса (но са нужни няколко минути на над 30 градуса!), а според българите – греяната ракия комбинира двата метода и има най-силен ефект. Излагане на слънце за хората, дрехи и др. повърхности, помагат вирусът да загине по-бързо, т.е. лятото се очаква този вирус да изчезне или да намалее драстично.
  • Мийте често ръцете си със сапун (или ги дезинфекцирайте), особено след:
   • кашляне и/или кихане;
   • докосване до нови предмети, стоки и др. (целта е да се измиете, преди да докоснете лицето си или да докоснете друг човек/предмет и да разпространите заразата);
   • преди хранене;
   • след тоалетна;
   • след пипане на кучета, котки и домашни любимци;
   • след пипане на обществени предмети като: банкомат, врати и парапети на автобуси, трамваи и тролейбуси на градски транспорт, врати на такси, дръжки на врати в работата, дръжки на врати на вход на жилищен блок и други сгради, и много други такива.
  • С ръцете не пипайте лицето си (нос, уста, очи) – измийте си ръцете, след това измийте и лицето. Ако е нужно – ползвайте качествен сапун за лице и дезинфектант.
  • Маските (ползвайте ги правилно!):
   • Маската задържа микроби, вируси, бактерии – те полепват по нея, затова пипнете ли маската – това отива на ръката ви и трябва да я измиете/дезинфекцирате!!
   • Когато свалите маската, трябва да я изхвърлите (обикновено е за еднократна употреба, за 1-3 часа макс.) и трябва да измиете/дезинфекцирате ръцете си веднага. Може да измиете и лицето си, като внимавате да не попада нищо в нос, уста и очи.
   • Някои маски не могат да предпазят от коронавируса!! Като правило: здравите хора не е нужно да носят маски, освен ако не са в рискова среда (например лекари, мед. сестри и санитари), лекуващи заразени хора с коронавируса или преминаващи помещения със заразени хора.
   • Заразените хора с коронавирус (или има съмнения за заразяване) трябва да носят каквито маски имат налични при контакт със здрави хора (напр. техните лекари), за да спират/предотвратяват разпространението на заразата, т.е. да предпазят здравите хора около себе си. А когато са изолирани под карантина в отделна стая – маска не се ползва или се следват указания на лекуващия персонал!
  • Избягвате срещи/събиране с много хора, особено с непознати и хора, които пътуват често (това включва както градския транспорт, така също таксита, самолети, летища, опашки, молове, големи хранителни магазини. Надяваме се вече сте шофьор и можете да шофирате, защото сега ще е късно да се запишете в авто школа в софия, защото това също е риск…)
  • Избягвайте кафета и заведения за хранене, където за кратко време преминават много хора. Масите, столовете, а също и съдове и пособия за хранене, чаши, също могат да са рисков контакт.
  • Да стоите далеч (над 3 м) от кихащи и кашлящи хора (минимумът е 1 метър, но по-добре по-далеч).
  • Когато контактувате с обичайните хора, трябва да избягвате ръкуване, докосване, а при нужда – мийте се по-често.
  • Ако сте болни – при кихане и кашляне, слагайте ръка/салфетка на устата и/или се наведете напред и надолу (т.е. към пода), така че да не изхвърляте капки от устата си към други хора, и/или се завъртете настрани – за да не кихате/кашляте към други хора. Не се ръкувайте, ако сте болни!
 • Периодична хигиена на ръцете след използване на портмонета и портфейли, пипане на пари и други съвместни вещи, лични мъжки и дамски чанти, дръжки на чанти.
 • Периодична хигиена за врътки/дръжки на чешми/смесителни батерии, измиване на мивки/смесители в общи тоалетни и санитарни помещения, капачки на бутилирана минерална/изворна/трапезна вода и др.
 • Периодична хигиена за дръжки на врати и прозорци, както и целите врати (входни, вътрешни/интериорни и порти в двора) и прозорци (в частта където се подпират с потенциално заразени ръце) – при пипане се предава на ръката Ви.
 • Периодична хигиена за телефон и смартфон, ключове на лампи, контакти и щепсели, дистанционно управление за телевизори и климатици, клавиатури и мишки за компютри и лаптопи.
 • Периодична хигиена за калъфки на възглавници, чаршафи, завивки (юргани, одеала, олекотени завивки), самата възглавница (да се остави на слънце или до печка, за да се вдигне температурата).
 • Хигиена за съдове и пособия за хранене (чаши и шишета, лъжица, вилица, нож, солница, чинии, купи и др.) – ако не сте ползвали скоро даден съд, тенджера или друго, просто го премийте преди употреба! Ако е за деца и бебета – премивайте редовно.
 • Може би трябва да се помисли за дезинфекцирането на помещения, мебели, съдове (особено за деца и бебета) и дрехи, да се проучи кой дезинфектант/препарат (спирт, топла вода и дезинфектанти) убива вируса и колко време е нужно, за да бъде неутрализиран.
 • Препирайте дрехите си, за да не задържат вируси при осъществен обществен контакт (напр. в градски транспорт или голям офис).
 • Ако работите рискова работа – с много хора, с неподходяща технология – консултирайте се с лекар епидемиолог (вижте телефон за консултация за коронавируса по-надолу)
Вижте също:   Нека уважаваме работното време на нашите лични лекари!

Линкове:

Ваксина за коронавирус Covid-19 (2019-nCov)

Ваксина за коронавирус Covid-19 (2019-nCov) все още няма (не се продава все още), но когато такава бъде пусната в продажба, тя първо няма да бъде добре тествана, второ – възможно е да са прикрити някои негативни последствия върху организма, трето – има данни за повторно заразяване (което означава, че слагайки си ваксина, би могло по-леко да понесете болестта, но не и напълно да се предпазите от нея).

В САЩ са открили ваксина, която предстои да бъде тествана (EN)

Карантина за предотвратяване на разпространение и заразяване на околните

Ако сте със съмнения за заразяване с коронавирус Ковид-19/Covid-19, препоръчително е да се консултирате с лекар. Консултацията ще включва обсъждане на карантина, какво да правите ако се появят симптоми, как да се борите с болестта, къде да бъде изкарана тази карантина.

Българските власти пуснаха телефон за въпроси с коронавируса, от 11 февруари 2020г. На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа), информация можете да получите от лекар-епидемиолог.

Карантината предпазва здравите хора от заразяване, което може да предпази болния от повторно заразяване! Нужно е да се изолирате в една стая и да остане около 14 дни (към днешна дата времето за карантина е 14 дни, но не е напълно сигурно, дали при единични случай инкубационния период е над 20 дни).

Предаването на вируса може да се извърши и от кучета, гризачи и други животни. Все още няма достатъчно данни за това, но е потвърдено, че има положителни тестове при някои животни, като не е ясно дали те са само преносители или са заразени с вируса.

Като статистика, средно един заразен успява да зарази между 2 и 4 хора, с което разпространява заразата неколкократно, във формата на дървовидна структура!

Попаднал върху метална повърхност, вирусът оцелява 12 часа, затова е важно да миете ръцете си със сапун, ако докосвате такива повърхности (дръжки, врати и др.). Върху дрехи и тъкани, коронавирусът издържа 6-12 часа, но прахта за пране трябва да го убие, дори при по-ниска температура (30+ градуса). Сушете дрехите на слънце.

Вирусът не издържа на топлина, температури над 30-ина градуса го убиват (но може би са нужни няколко минути да се поддържа тази температура). Ако обаче попадне в респираторния или хранителен тракт, или в очите, той се свързва с клетките и се самовъзпроизвежда. Затова стойте на слънце, пийте топла/загрята вода сутрин (на гладно) и вечер преди хранене. Можете и да правите гаргари с топла/загрята вода или предписан препарат, защото инфекцията обикновено тръгва от гърлото и слиза в белите дробове.

Самоналожена карантина за предпазване от вируса

Има правило/препоръка за САМОНАЛАГАНЕ НА КАРАНТИНА – ако сте пътували в рисков район и се върнете в България, поставяте себе си под карантина (в изолация, без директен физически контакт с други хора) за период от поне 14 дни. Този период се счита за достатъчен, но има сведения и за единични случаи с по-голям период, преди проява на заразата. Неспазването на това правило може да доведе до зараза на семейство, роднини, близки, приятели и случайни хора!

(7 март 2020) Получават се данни за неспазване на самоналожена карантина за хора, посетили рискови дестинации! Приканват се всички хора, българи или чужденци, посетили рискови дестинации и такива, където в последните дни са регистрирани случаи със заразяване с коронавируса, да си наложат карантина за 14 дни минимум, за да не заразяват роднини, приятели и околните!

Симптоми и диагностика

Симптоми и диагностика на заполяването с коронавирус Covid-19 (Ковид-19). Инфекцията обикновено тръгва от гърлото и слиза в белите дробове. Симптоми (потърсете лекарска помощ/съвет по-скоро, ако имате няколко от тях):

 • висока температура;
 • респираторни проблеми, задух и затруднено дишане;
 • започва със суха кашлица и без хрема, но впоследствие може да доведе до пневмония, храчки, вкл. и хрема (обилна хрема в началото е симптом на друг грипен вирус);
 • обща отпадналост, болки в мускулите (това е по-често при други типове грип и вируси, но се консултирайте);
 • назална конгестия (запушен нос, затруднено дишане, кихане, хрема, тежест в главата) – може да имате усещане, че се удавяте във вода и трудно дишане;
 • грипо-подобни симптоми;
 • бързо влошаване.

За официално потвърждение на заразяването с корона вирус се прави тест, който отнема 1-2 дни. Въпреки това, по време на епидемия, би могло всички подобни случаи с респираторни да се считат за това заболяване, както направиха в Китай след първия месец на разпространението на вируса, тъй като забавеното потвърждение изкривява статистиката в броя на заразените и това пречи на определянето на бързината на разпространение на болестта.

Понякога тестовете са отрицателни, но след няколко дни или 1-2 седмици, вече са положителни! Така че и в тестовете също има процент грешка, която може да зависи и от имунната система на всеки човек.

История на коронавирус Covid-19 (2019-nCov)

Първоначално коронавирусът Covid-19 (2019-nCov) се разпространява в Китай в края на 2019 и началото на 2020 година. Счита се, че източникът е пазарът за живи животни в гр. Ухан (Wuhan), в централен Китай. Предполага се, че новият коронавирус 2019 се предава от прилепи (като източник) или най-малкото се пренася от тях (преносители), а прилепите често са наричани „мишки с криле“, което означава, че би могло гризачите също да пренасят и разпространяват корона вируса! Други животни (напр. кучета) също могат да се заразят, най-вероятно те също могат да бъдат преносители.

Според някои теории, възможно е вирусът да се изпуснат от китайска лаборатория.

Според „конспиративни“ теории, възможно е вирусът да е пуснат нарочно от специалните служби на някоя държава в центъра на Китай (град Ухан се намира в централен Китай), за да може да съсипят икономиката на Китай и/или за да извлекат ползи от създаването и продажбата на ваксини (а Китай е с население над милиард души!!)…

Възможно е никога да не разберем каква е истината, но едно е ясно – вирусът се пренася и чрез животни, така че пълното му изкореняване ще бъде много трудно. А освен това, може да се очаква мутиране на вируса, което в следващи години да доведе до нови епидемии, в настоящия глобален свят с голям пътнико-поток между различните държави.

Разпространение на коронавируса по света

Разпространение на коронавируса по света – първите регистрирани големи огнища са в: Китай, Хонг Конг, Южна Корея, Япония, Италия, Иран. В няколко страни около България вече има регистрирани случай на заразени пациенти, а в България се очаква регистрирането на такъв случай в идните дни, най-късно в началото на март 2020.

7 март 2020 г.: В Европа вече са заразени над 10 хиляди души! На 8 март вече са над 12 хиляди. Очаква се до 2-3 седмици над 100 хиляди да се заразят, защото правителствата не успяват да предприемат стрикни мерки и да наложат карантина / самоналожена карантина (т.е. заради липса на дисциплина). Темпът на заразяване е с огромен прогрес!

„Coronavirus 2019“ статистика към 27 февруари 2020 (worldometers.info):

Влияние на коронавируса върху бизнеса и икономиката

Влиянието на коронавируса върху бизнеса и икономиката ще бъде голямо. В Китай цели провинции с над 35 милиона души са под карантина. Хората са по домовете си, харчат се пари за храна, дезинфектанти и фармацевтика, но всичко останало не работи. Същото очаква Европа и останалите части на света.

Стартирането и развитието на бизнеса и бизнесклимата ще се забавят и влошат в следващите 2-4 месеца, а колко силен ще бъде този спад – зависи от реакцията на управляващи и хора, с техните мерки против разпространението на вируса.

Повече информация за коронаворуса Ковид/Covid-19

Повече информация за коронаворуса – на български и английски езици, може да получите от следните сайтове:

Допълнителни въпроси за коронавируса

Българските власти пуснаха телефон за въпроси с коронавируса, от 11 февруари 2020 г. На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа), информация можете да получите от лекар-епидемиолог.

НАСТОЯЩАТА СТАТИЯ ЗА КОРОНАВИРУС „COVID-19“ (Ковид-19) Е ИНФОРМАТИВНА И НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА МЕДИЦИНСКИ ИЛИ ПРАВЕН СЪВЕТ.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.