Home » Авторски страници

Четирима българи в Италия са заболели от COVID-19

2020.03.20 Няма коментари
Spread the love

ИНФОРМАЦИЯ ОТ ПРЕСЦЕНТЪРА НА БЪЛГАРСКОТО ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО

Осем български граждани се завръщат от Мароко и Тенерифе
със съдействието на МВнР

Четирима български граждани, работещи в Кралство Мароко, са излетели вчера следобед от Казабланка за Букурещ, откъдето ще се завърнат в България.

Със съдействието на посланика ни в Мароко Юрий Щерк нашите сънародници са били качени на борда на самолет, предвиден за румънски граждани.

МВнР благодари за оказаната помощ на румънския външен министър Богдан Ауреску, на дирекция „Консулски отношения“ в Министерството на външните работи на Румъния, както и на посланиците на Румъния в България и Мароко.

Други четирима български граждани са заминали от остров Тенерифе през Румъния за България, със съдействие на посолството ни в Мадрид.

Във връзка с наложените ограничения по света заради разпространението на коронавируса, МВнР предупреждава българските граждани да не пътуват, освен ако нямат неотложни случаи, да отменят вече планирани пътувания и да спазват указанията на институциите в страната и в чужбина, да бъдат отговорни към себе си, близките си и обществото.

***

Четирима българи в Италия са заболели от COVID-19

Четирима български граждани са заболели от коронавирус в Италия и са приети в болница в областта Емилия-Романя. По данни на генералното ни консулство в Милано, един от тях е в тежко състояние. Регистриран е и случай на заболял италианец, роден в България.

Генералното ни консулство в Милано е в контакт с местните власти, за да провери случаите и евентуална необходимост от съдействие.

***

Сърбия затвори абсолютно всички свои ГКПП за влизане на граждани на нейна територия. Мярката влезе в сила от 08:00 ч. местно време (09:00 ч. българско) днес, 20 март, и не важи за товарни камиони.

В изказване на президента на страната Александър Вучич снощи официално бе заявено, че от тази сутрин “се затварят всички гранични пунктове за влизане на пътници, които пътуват с автомобилен, железопътен и речен транспорт. Освен товарните камиони, никой няма да може да влезе на територията на Сърбия”.

По-рано вчера, по-линия на сътрудничеството между ГКПП, на българо-сръбската граница бе получена информация, че се очаква затваряне на ГКПП за влизане и излизане от Сърбия.

Вчера през целия ден консул от Генералното консулство на Ниш е бил на място на ГКПП Калотина-Градина, за оказване на съдействие на български граждани. Опашката от камиони за влизане в България е била повече от 15 километра. Днес българските дипломати отново имат готовност да окажат съдействие на място на български граждани, в случай на възникнала необходимост.

***

Хърватия ограничава транзитния превоз през територията на страната

Националният оперативен щаб на Хърватия взе решение да ограничи транзитния превоз през територията на страната. Решението влезе в сила от вечерта на 19 март 2020 г. и ще се в прилага в рамките на следващите 30 дни.

Товарните моторни превозни средства (МПС), които преминават транзитно през Хърватия, могат да влизат в страната само през следните ГКПП:

–           На границата със Словения – ГКПП Брегана и Мацель;

–           На границата с Унгария – ГКПП Горичан и Дубошевица;

–           На границата с Босна и Херцеговина – ГКПП Нова Села, Стара Градишка и Славонски Шамац;

–           На границата със Сърбия – само през ГКПП Баяково.

През територията на Хърватия всички МПС ще да се движат в полицейски конвой като почивки и зареждане с гориво ще се осъществяват само на предварително определени за целта места.

Посолството ни в Загреб остава в готовност да окаже съдействие на български граждани, в случай на възникнала необходимост.

***

Актуална информация за мерки и ограничения на придвижването 
в Европа и по света

Белгия – Границите са отворени, но не се препоръчва пътуване освен при неотложни обстоятелства. Няма въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства, включително при транзитно преминаване в Белгия. На практика обаче няма компании с готовност да извършват превози. Въведени са ограничителни мерки за гражданите от 18 март до 5 април, включително. Въведен е ограничителен режим за износ на санитарни, хигиенни и защитни средства.

Люксембург – Няма въведени ограничения за влизане и излизане от Люксембург, но настоятелно се препоръчва да не се пътува освен по неотложни причини. Няма въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства, включително при транзитно преминаване в Люксембург.

Великобритания- По информация на транспортната компания, обслужваща британската столица, лондонският обществен транспорт ще бъде силно редуциран, зарази разпространението на коронавируса. Днес се затварят около 40 станции на метрото, а от утре се спират нощните метролинии и линията „Waterloo & City”, която представлява линия-совалка с две станции, свързващи гара „Ватерло“ и Лондонското сити. /Станцията позволява на хора от близката до Лондон провинция удобно да ходят на работа в Ситито, т.е. мярката цели да принуди повече служители във финансовата индустрия да работят от вкъщи./ Силно ще бъде ограничен и автобусният транспорт.

Други промени, засягащи транспорта във Великобритания: 

– Влаковете на жп-превозвача Northern Trains ще работят с разредени интервали по 12 линии в Северна Англия, вкл. между Ливърпул и летище „Манчестър“, от Шефилд до Нотингам, между Лийдс и Харогейт, както и от Нюкасъл до Карлайл;

– TransPennine Express, оператор на междуградски жп-линии в Северна Англия отменя почти 60 влака от днес поради намалено търсене. Това ще засегне редица линии, вкл. Единбург-Манчестър.

– Най-натовареният жп-оператор South Western обявява, че ще отменя влакове с много кратко предизвестие поради увеличаващ се брой машинисти, кондуктори и друг персонал, който поради симптоми се самоизолира;

– Спалният влак от Лондон-Падингтън до Пензанс (Корнуол), опериран от Great Western Railway, се спира от събота;

– Най-големият оператор на междуградски автобуси National Express редуцира услугите си с 80%. В някои райони се въвежда неделно разписание всеки ден, а в други – коледно разписание.

Кипър – Считано от 21 март 2020 г. за период от 14 дни, се забраняват всички граждански полети от: Бахрейн, Беларус, Белгия, България, Египет, Естония, Германия, Унгария, Ирландия, Израел, Йордания, Латвия, Ливан, Литва, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Катар, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Швеция, Швейцария, Украйна, Обединено кралство, Гърция. Разрешават се полетите към Кипър за прибиране на граждани, които желаят да напуснат страната, при условие, че на пристигане полетите са без пътници. Всички влизащи на територията на Република Кипър ще останат 14 дни под задължителна карантина, в определени от държавата места.

Русия – От 20 март Русия ще ограничи полетите до Съединените щати, Великобритания и Обединените арабски емирства. В Санкт Петербург са забранени събития и събирания с повече от 50 присъстващи, както и всички спортни и културни мероприятия. През март „България Еър“ ще осъществява полети до България на 20, 22, 27 и 29 март. „Аерофлот“ също ще осъществява полети до България, но няма да бъде всеки ден и не могат да бъдат посочени конкретните дати, защото не се изключва тяхната отмяна. Сухопътните граници са затворени, като засега забраната за преминаване не обхваща дипломатическите мисии и свързани с тях превозни средства, шофьорите на международен транспорт и други категории лица, за които е информирано по-рано. Към настоящия момент няма български туристи на територията на Руската федерация.

Катар – Транзитните полети през летище Хамад в Доха, Катар се изпълняват и са възможни.

Австралия –  Австралия забранява влизането в страната на чужди граждани. Влизане ще се допуска само на граждани и жители на Австралия, които след пристигане, ще са задължени да се самоизолират за 14 дни. Мярката е в сила, считано от 21:00 ч. местно време на 20 март 2020 г. бяха обявени мерки, с цел препятстване на паническото изкупуване на хранителни продукти, медикаменти и санитарни материали, като ще бъдат въведени ограничения на броя продукти, които всеки човек може да закупи.

Нова Зеландия – считано от 23:59 ч. местно на 19 март 2020 г. се забранява влизането на чуждестранни граждани на територията на Нова Зеландия. Мерките са въведени във връзка с направените изводи, че вирусът, на този етап, се разпространява най-вече от лица, пристигащи отвън.

Български граждани, планиращи прибиране в България от двете страни, следва да се възползват максимално бързо от наличните към момента полети. В следващите дни/седмици се очаква редица авиокомпании да намалят драстично полетите си до Европа от Австралия и Нова Зеландия.

***

Актуална информация за мерки и ограничения на придвижването
в
Северна и Южна Америка

Мексико – Граждани, пристигащи в Мексико от страни с висок риск от заразяване, биват подлагани на проверка за наличие на симптоми на COVID-19 при влизане. Единствените възможни маршрути за придвижване са въздушни, няма директни полети между Мексико и България.  Най-голямата мексиканска авиокомпания „Аеромехико“ намалява с до 50% полетите до Мадрид, Амстердам, Лондон и Барселона, считано от 17 март. От 23 март се преустановява полета от и до Париж. Авиокомпания „Еър Франс“ е намалила наполовина полетите от Мексико до Париж.  Авиокомпания „Алиталия“ е преустановила полетите от и до Италия. Авиокомпания „Луфтханза“ е преустановила полетите до Мюнхен от Мексико сити и Канкун. Полетите от Мексико сити до Франкфурт са намалени от седем на пет полета седмично. От Канкун до Франкфурт са намалени на три полета седмично. Авиокомпания „Иберия“ е намалила полетите от Мексико до Мадрид до пет седмично. Авиокомпания КЛМ продължава да изпълнява полети от Мексико сити и Канкун. Турските и британските авиолинии продължават да извършват полети без промяна, но е възможно през следващите дни да отменят или прекратят изпълнението им. По данни на посолството на Германия в Мексико всички места на полетите на „Луфтханза“ от Мексико сити и Канкун до 26 март са изкупени. От 17 март до 20 април е преустановено провеждането на публични събития и учебни занятия в столицата и щатите Сонора, Мичоакан, Тамаулипас, Колима, Тлакскала, Веракрус, Халиско, Нуево Леон, Гуанахуато, Керетаро, Юкатан и Мехико.

Препоръчва се избягването на щатите Мексико Сити, Мехико, Керетаро, Нуево Леон и Халиско, където са регистрирани най-много случаи на заразени. При съмнения за наличие на симптоми гражданите могат да получат информация и при необходимост помощ на телефон 800-0044-800 (за територията на Мексико). Дежурните денонощно телефони на посолството на България в Мексико са: +52 55 5596 3295 и +52 55 7907 1517.

Гватемала – Затворени са сухопътните, морските и въздушните граници на Гватемала за 14 дни за всички чужди граждани. Гражданите на страната и тези с разрешително за постоянно пребиваване биват поставяни под карантина при влизане в Гватемала. Единствените възможни маршрути са въздушни, но до 30 март е наложена забрана за влизане и излизане от страната. Има възможност за излизане от страната през сухопътната граница с Мексико, откъдето да се пътува до България. Необходимо е българските граждани да се свържат с Делегацията на ЕС в Гватемала, която проучва възможностите за организиране на автобуси, на тел. +(502) 23005942 и +(502) 52058328.

Белиз – Правителството на Белиз наложи забрана за влизане в страната на чуждестранни граждани, пътували през последните 30 дни в Китай, Хонг Конг, Иран, Япония, Република Корея или Европа (без да са посочени конкретни държави). Гражданите на Белиз или тези с постоянно пребиваване в страната, които са пътували в горепосочените държави, ще бъдат поставяни под карантина. Единствените отворени граници са северната сухопътна и международното летище „Филип Голдсон“. Белиз няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Мексико и САЩ, като остават отворени северната сухопътна граница с Мексико и международното летище „Филип Голдсон“. Граждани на Белиз или такива с постоянно пребиваване в страната, които са пътували до Китай, Хонг Конг, Иран, Япония, Република Корея или Европа се поставят под карантина.

Ел Салвадор – От 11 март до 1 април има забрана за влизане в страната на всички чуждестранни граждани, които не са дипломатически служители или нямат постоянно пребиваване. Единствените възможни маршрути са въздушни, но до 1 април е наложена забрана за влизане и излизане от страната. Към момента няма данни за налични маршрути за излизане от страната.  Въведена е карантина в цялата страна за период от 21 дни. Отменени са публични събития и учебни занятия.

Хондурас – До 23 март правителството обяви затваряне на сухопътните, морските и въздушните граници на Хондурас за всички граждани. Преустановени са вътрешните полети, автобусните линии и фериботите. Въведена е забрана за влизане в страната на всички транспортни средства, без пренасящите стоки. Хондурас няма директни полети до Европа. След приключване на 7-дневния период хондураските власти ще извършат преоценка на ситуацията и е възможно да се разрешат изходящи полети.  Отменени са публични събития и учебни занятия.  Въведена е забрана за събиране на повече от 50 души на едно място. Всички магазини и учреждения, без супермаркети, болници, банки, хотели, аптеки и бензиностанции, ще бъдат временно затворени.

Никарагуа – Въведен засилен контрол на граничните пунктове на страната.  Никарагуа няма директни полети до Европа. Към 19 март се извършват полети през Мексико, през Панама за транзитно преминаване за Амстердам и през Хавана за Мадрид. Правителството на Никарагуа увери, че се спазват всички протоколи за сигурност. Въпреки това, информацията за COVID-19 е засекретена.

Коста Рика – Въведена е забрана за влизане и излизане от страната на всички чуждестранни граждани без разрешително за постоянно пребиваване до 12 април. Костариканските граждани и такива с постоянно пребиваване биват поставяни под карантина за 14 дни. Границите са затворени за гражданите, с изключение на транспорта на стоки и услуги. Единствените възможни маршрути са въздушни, но до 12 април е наложена забрана за влизане и излизане от страната.

По данни на Делегация на ЕС последните полети от Коста Рика до Европа са следните:  “Иберия” не спира ежедневните полети;
- “Еър Франс” ще изпълнява полети до 22 март;
- КЛМ ще изпълнява полети до 22 март;
- “Луфтханза” ще спре да изпълнява полети на 21 март;
- “Кондор” няма свободни полети;
- “Еделвайс” ще продължи да изпълнява полети до 27 март включително
- “Бритиш Еъруейс” продължава да изпълнява своите полети до летище “Гетуик” до 26 март;
- “Авианка” е преустановила полетите си;
- “Копа” продължава да изпълнява полети, но се очаква да ги преустанови до края на седмицата.

Обявено е извънредно положение в страната. Отменени са всички публични събития и учебни занятия до 12 април. Затварят се магазини, нощни заведения и ресторанти в страната, освен такива със стоки от първа необходимост.

Панама – Въведена е забрана за влизане и излизане от страната на всички чуждестранни граждани без разрешително за постоянно пребиваване. Границите са затворени за гражданите, с изключение на транспорта на стоки и услуги.  До 5 април е наложена забрана за влизане и излизане от страната. Въпреки това през следващите дни продължава изпълнението на определени полети. Възможни полети до Европа и България до 20 март са през Колумбия и чартър до Мюнхен, Германия, откъдето да се търси връзка до България. Други възможни обходни маршрути са през Мексико, Куба и Русия.

Припомняме, че от 18 март е въведен полицейски час от 21.00 ч. до 5.00 ч. за цялата страна в условията на извънредно положение до 5 април. Отменени са публични събития и учебни занятия. Повечето магазини са затворени, освен такива с жизненонеобходими стоки. Най-засегнати са столичните райони Анкон, Бетания, Хуан Диас и Сан Франциско. Изцяло са затворени ресторанти, казина и нощни заведения. Забранено е влизането в плажни зони, реки, басейни и обществени бани.  Разкрита е спешна телефонна линия за случаи на COVID-19 в Панама на номер 169.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.