Home » Авторски страници

5G по време на пандемия. Защо трябва да се бърза?

2020.03.23 5 коментара
Spread the love

До края на 2020 г. всички страни от ЕС пускат 5G мрежа – съобщи през ноември миналата година евромисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел. България не бива да изостава от другите страни в ЕС; 5G e важно да има и в болниците и научните центрове – каза тогава Габриел.

5G на сградата на НДК. Снимка: Iconomist.bg

Междувременно първите 5G устройства вече са факт и в България. Първата 5G станция бе монтирана от компанията А1 в началото на миналото лято, на сградата на НДК в София. Според някои съобщения, и в столичния ж.к. “Младост 1”, близо до Раковата болница, има такава станция, която е на Vivacom. Варненка написа в социалната мрежа, че 5G се монтира в Гръцката махала във Варна.

Гръцката махала във Варна. Снимка: Адриана Вотей, Фейсбук

Българският парламент пък кой знае защо се разбърза и, точно в началото на кризата в Европа с COVID-19, която не подмина и България, даде зелена светлина на законопроект за промени в Закона за устройство на територията, касаещи изграждането на 5G мрежа в страната.

(Интерактива карта на мобилните мрежи 2G, 3G, 4G и 5G на Vivacom в България може да се види ТУК. Следва да се има предвид, че всеки мобилен оператор има разбира се своя отделна мрежа и картата за един оператор отразява само неговата.)

Снимка: Dianadeleva.com

“Китай, Япония и Хонг Конг изключиха своите 5G мрежи. Защо ли?” написа на 14 март т.г. блогърката Диана Делева, когато пандемията с коноравируса вече бе превзела света.

А на 24 март проф. д-р Клаус Бухнер, член на Европейския парламент от Екологично-Демократичната партия, изрази тревожното мнение, че 5G ускорява пандемията и отслабва имунната система. Ето част от това, което пише в https://klaus-buchner.eu/ проф. Бухнер. (Преводът е на Диана Димитрова.)

Пандемията от коронавируса тръгна от китайския град Ухан, който беше един от първите градове в света, оборудван с всичките три честотни ленти за 5G и затова е изложен на много силно облъчване.

Проф. д-р Клаус Бухнер, член на Европейския парламент от Екологично-Демократичната партия (ÖDP) казва:

„Наистина, може със сигурност да се изключи, че коронавирусът е възникнал от електромагнитното излъчване. Но е установено, че разпространението на вируси се стимулира от радиоизлъчването. Особено 5G е ускорител на пандемията.”

Още преди кризата с коронавируса беше изследвано въздействието на радиоизлъчването върху имунната система [1].

Отначало резултатите изглеждаха противоречиви. Но скоро беше установено, че противоречията могат лесно да бъдат обяснени:

Кратковременно облъчване стимулира имунната система, а по-дългото я блокира. Специално за вируси е известен механизмът, как радиоизлъчването стимулира тяхното разпространение и така отслабва действието на имунната система.

Радиоизлъчването отваря калциевите канали, по този начин се улеснява репликацията на вирусите. Това беше потвърдено експериментално за друг коронавирус, близък родственик на сегашния коронавирус [2].

Така дори се получава възможност за терапия с медикаменти, които блокират тези калциеви канали.

Специално при възпаление на белите дробове бяха извършени клинични изследвания, които с този метод показаха лечебен успех в ранен стадий [3].

Проф. Бухнер препоръчва натоварването с това излъчване да се намали, колкото е възможно повече, да се избягват безжични телефони, WLAN, Bluetooth, както и „умни” измервателни уреди, а смартфоните да се превключват в режим „полет”.

———————-

[1] Виж напр. El-Gohary OA, Said MA: Effect of electromagnetic waves from mobile phone on immune status of male rats: Possible protective role of vitamin D. Can J Physiol Pharmacol 2017, 95, 151-156. doi:10.1139/cjpp-2016-0218. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27901344

Szmigielski S.: Reaction of the immune system to low-level RF/MW exposures. Science of the Total Environment 2013; 454-455:393-400. doi: 10.1016/j.scitotenv.2013.03.034

[2] Виж напр. Bai D, Fang L, Xia S, Ke W, Wang J, Wu X, Fang P, Xiao S: Porcine deltacoronavirus (PDCoV) modulates calcium influx to favour viral replication. Virology 2020, 539, 38-48. doi: 10.1016/j.virol.10.011.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31670218
Xingjuan Chen, Ruiyuan Cao, und Wu Zhong: Host calcium channels and pumps in viral infections. Cells 2020, 9, 94. doi:10.3390/cells9010094

[3] Виж напр. Zheng L, Hunter K, Gaughan J, Poddar S: Preadmission Use of calcium channel blockers and outcomes after hospitalization with Pneumonia: A Retrospective Propensity-Matched Cohort Study. Am J Ther. 2017, 24(1):e30-e38. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26280292

Много добро и обхватно обобщение е докладът на M. Pall: 5G като сериозно глобално предизвикателство – опасности за здравето от мобилните комуникации. Може да се свали безплатно оттук:
kompetenzinitiative.com/broschuerenreihe/

——————————————————–

Темата за ускореното изграждане на 5G мрежа в България и не само стана повод за коментари в социалната мрежа Фейсбук. Ето някои от тях:

Димитър Димитров: “Досега просто гледах и четох публикации неутрално, макар и като инженер по телекомуникации да съм абсолютно наясно с потенциални вреди и ползи! Поводът да се присъединя стана това, което видях в Нидерландия, и то през уикенда – как масово при положение, че и тук всички се затварят вкъщи, се монтират 5G антени! Зададох си въпроса защо точно сега?”

Адриана Вотей: Докато сме вкъщи – монтира се 5G в гръцката махала – Варна. Предупреждавах какво ще стане, докато сме в кошерите! Адресът е “Княз Батемберг” 12. Работят от четвъртък, вкл. събота и неделя!”

Отговор от компанията А1 на запитване на клиент:

Източник: Кристиян Тодоров Туджаров, Фейсбук

Боряна Вълкова: “Това, че няма доказателства, че вреди, не е достатъчно. Преди да я пуснат, трябва да има доказателства, че е безвредна. И най-малкото съмнение би следвало да спре въвеждането до категоричното доказаване за безвредност. Предлагам следния експеримент – служителите на компаниите, които искат да въведат тази технология, в едно с всичките мениджъри, се поставят за 1 година на облъчването на такива антени на изолирано място. След това ако всичко е ок – да се прилага. Щом те смятат, че е безопасно, не би било проблем те и техните семейства да живеят 1 година така.”

———

Източник: Сhange.org

Из текста на петиция, инициирана от ФБ група “Stop 5G Bulgaria”. Петицията е за “незабавно спиране на процедурата по изграждане на 5G мрежата и официално становище от независими експерти, изследвали в детайли негативните ефекти от 5g радиовълните”.

“Разработването на 5G технологията ще доведе до сериозни здравословни проблеми. Известно е, че тези микровълни, които ще работят между 2.6 и 60 гигахерца, повишават риска от заболяване от рак, психични проблеми, стерилност и всякакви други физически заболявания. Тези високочестотни микровълни имат сериозни негативни ефекти върху различни животни, птици, морски живот и пчели. Вече видяхме повишаване на заболяванията поради предишни системи като 4G, но това следващо ниво ще бъде много пъти по-лошо.

В сравнение с по-ранните версии, 5G е със свръхвисока честота и с ултрависока интензивност. Тъй като по-късите милиметрови вълни (MMW), използвани в 5G, не пътуват толкова далеч (или чрез обекти), с настоящия ни брой клетъчни кули, сигналът на клетката няма да бъде надежден. За да се компенсира това, много други мини клетъчни кули трябва да бъдат инсталирани. Смята се, че ще им трябва мини-клетъчна кула на всеки 2 до 8 къщи. Това значително ще увеличи излагането на RF радиация.

Направени са научни изследвания върху ефекта на радиочестотна радиация, които я свързват със здравни проблеми като рак, увреждане на ДНК (особено при фетуси през първите 100 дни след зачеването) и стерилитет при мъжете. Дори Световната здравна организация класифицира радиацията на радиочестотния спектър като възможен “канцерогенен”, което означава “причиняване на рак”.

Част от спектъра „Радио вълни“ и „Микровълни“ е това, което се нарича RF радиация. Микровълните са просто по-висока честота на радиовълните. И не забравяйте, че в рамките на RF радиацията част от електромагнитния спектър, колкото по-висока е честотата, толкова по-опасни са вълните за живите организми.

Д-р Щайн твърди, че човешката кожа има способността да абсорбира повече от 90% от микровълновото излъчване и ще предизвика големи проблеми от главата до петите, особено за уязвимите като деца, възрастни и бременни жени.

Смята се също, че MMWs причиняват големи щети на очите ни, растеж на клетките и увреждане на нашата имунна система…

Брюксел вече задържа изграждането на 5G мрежите. По думите на министъра на околната среда Celine Fremault: “Жителите на Брюксел не са морски свинчета, чието здраве мога да продавам с цел печалба. Не можем да оставим нещата под съмнение.”

 

Материалът подготви Мариана Христова

———————————————————————-

Бел. ред.: Мнението на издателя на Еврочикаго се различава от изложеното в този материал.

.

5 коментара »

 • Rumjan said:

  Ne moga dá razbera kak sled Káťo niama dokazatelstva za vredata ot 5g, koeto se tváří v nachaloto na statiata, v kraia I pak se pishe za prichiniavaneto na grupa zaboliavania, zashto niakoi ne poiska test aniž na 3g,4g?
  Mozhe Bi na niakoi mu prechat movité technologií, I zashto tova se svarzha s virusnata pandemia, za Men bez konkrétní dokazatelstva niama nikakva příčina, proto interesi?

 • Mariana (author) said:

  Според някои източници и автори има доказателства за вредата от 5G, според други не. Но преди тази мрежа от пето поколение да се въведе и функционира на практика (което вече е направено в някои страни, извършва се сега и в България, в условията на извънредно положение), трябва да има по-детайлни и независими изследвания, свободен и отговорен обществен дебат, и трябва да се зачита правото на гражданите те да не бъдат поставяни пред свършен факт. И, при всички случаи, здравето на хората трябва да е на първо място (както и влиянието върху другите живи организми), а не нещо друго.

 • Бати Гошо висникарчиту said:

  Няма никакво значение какво искаме ние, обикновените (нормалните) хора. С нас си правят каквото си искат и ние не можем да се противопоставим.

 • Соня said:

  Печална истина е, че всяка здравна криза поражда собствена пандемия от дезинформация.

  През 80-те и 90-те така беше с митовете около СПИН – от вярването, че вирусът на HIV е измислен в правителствена лаборатория до внушението,че HIV тестовете не са надеждни, че даже до фрапантното твърдение, че може да се лекува с козе мляко. Лошото е, че подобни твърдения пораждат рисково поведение и усилват кризата, пише BBC Future.

  Днес всички ние наблюдаваме разцъфването на фалшивите новини – този път около коронавирусната пандемия. Погрешната информация, усилена от социалните мрежи, обхваща всичко – от първопричините за избухването на епидемията до начините да се предпазим от заразата.

  В най-лошия вариант фалшивата информация причинява вреди – пресен е случаят с провинция в Иран, където повече хора са умрели от пиене на индустриален етанол заради твърдението, че предпазвал от Covid-19, отколкото от зараза с Covid-19.

  Смятаме, че по-високата интелигентност или образованост биха ни помогнали да отделяме фактите от измислиците, обаче не липсват и доказателства за противното. Има и немалко образовани хора, които се хващат на фалшивата информация.

  Такъв е случаят на Кели Броган, видна Covid-19 конспираторка, която има диплома по медицина от Масачузетския технологичен институт и по психиатрия от Университета Корнел. Това не ѝ пречи да отхвърли доказателствата за опасността на вируса и да разпространява псевдонаучни идеи.

  Част от проблема се корени в природата на самите съобщения

  Плуваме в море от информация и често оставяме интуицията си да реши кое е вярно и кое не. А едно съобщение лесно може да мине за достоверно чрез няколко прости трика, които ни отказват да впрегнем аналитичното си мислене в действие и да проверим източника на информацията:

  • Когато информацията тече гладко, критичността ни се приспива.

  • Простото наличие на илюстрация наред с текста, повишава доверието ни – дори когато изображението само бегло илюстрира информацията.

  • Изображението, придружаващо съобщение за открито ново лечение, не предлага доказателство на твърдението, но ни помага да визуализираме сценария и да приемем “гладкостта на възприемането” като знак, че е вярно.

  По сходни начини действа описателният език или въздействащата лична история, а също включването на познати факти и споменаването на уважавани, международно признати институции – всичко това помага лъжата да се обвие в пластове информация, кореспондираща с предишни наши знания.

  Колкото по-често виждаме нещо в нюзфийда си, толкова по-вероятно е да му повярваме, даже първоначално да сме били скептични.

  Това е добре познатото твърдение, приписвано на Гьобелс, че една лъжа, повторена 100 пъти, се превръща в истина. Честото повторение повишава чувството за познатост, което бъркаме с истинност.

  Тези методи, разбира се, не са нови, но днес социалните мрежи усилват до максимум лековерието ни. Скорошни изследвания показват, че сме склонни да споделим информация, без да се замислим дали е вярна. Вероятно защото, споделяйки, хората мислят повече за лайковете и коментарите, отколкото за достоверността.

  Социалните медии не поощряват истината, те поощряват ангажирането.

  В много случаи хората споделят дадена информация с надеждата, ако е вярна, някой друг да потвърди това и приемат, че ако не е така – не вредят. Дали става дума за измислянето на домашно лекарство против вируса или тъмен правителствен заговор – идеята, че ще получат силен отзвук, насърчава споделянето там, където единственият съществен въпрос е: истина ли е това?

  Някои хора са по-податливи на внушения от други. Психолозите са създали тестове, който определят степента на податливост. Например: “Бащата на Емили има три дъщери. Първите две се казват Ейприл (април) и Мей (май), как се казва третата?

  Интуитивният отговор е Джун (юни), правилният отговор е Емили.

  За да отговорите правилно, трябва да потиснете спонтанната си реакция. По тази причина когнитивните тестове мерят не толкова степента на интелигентност, колкото готовността да използваме тази интелигентност в решаването на различни задачи, да предпочетем аналитичното мислене пред непосредствената интуитивност.

  Учените наричат тези хора “когнитивни скъперници” – такива, които имат нужните ментални резерви, но не “черпят” от тях, пазят си ги.

  Когнитивното скъперничество е нещото, което ни прави податливи на предразсъдъци и също така променя начина, по който консумираме информацията, а социалните медии ни насърчават да го проявяваме. Имайте го предвид следващия път, когато прочетете някое бомбастично твърдение.

  Източник BBC Future

 • Mariana (author) said:

  По времето на соца управляващите решаваха какво да става в държавата, как да живеят обикновените граждани, какво да се въвежда и какво не, какво да знаят те и какво не. Тъжно е да се види, че 30 години след политическите промени, някои решения се взимат по същия начин, по усмотрение на управляващите, и то не само в България. Не може и не бива високопоставени чиновници и политици да решават въпроси включително като този за въвеждането на 5G мрежа, без да се допитват по никакъв начин до суверена. И да няма значение какво искат или мислят обикновените граждани, а те да бъдат поставяни пред свършен факт. Какво е това бързане за поставяне на 5G устройства, и то в условията на извънредно положение? Какво е това заклеймяване априори на всякакви съмнения и аргументи, които не са в услуга на решенията на управляващите? Каквото и да е, то намирисва на тоталитаризъм, не на демокрация.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.