Home » Авторски страници, българи зад граница

Олимпиадата “Левски” – 2020 в Чикаго

2020.02.21 Няма коментари
Spread the love

.

ОЛИМПИАДАТА ЗА ЛЕВСКИ – НА КАКВО НИ УЧИ…

Български деца от Чикаго, участници в спортните игри по време на Олимпиадата

На 18 февруари почитаме подвига на Левски и поднасяме цветя и венци. През останалите дни – пишем за Левски, търсим предателя и гроба му. Пишем, пишем и животът не ни стига. Писали са и преди нас, и след нас ще пишат, защото той, Апостолът, е необхватен. И сякаш само той е във времето, а ние все търсим нещо в миналото и как това „сега” ни се изплъзва, докато и то се превърне в минало, за да го упрекнем. За него, един живот, само 36 години бе достатъчен, да натрупа идеали, без да пресмята какво ще спечели: “Aко спечеля, печеля за цял народ, ако загубя – губя само мене си.” Всичко, което имаше, беше собствения му живот и той го посвети на своето Отечество, в името на Свободата и всеки човек да е равноправен, както демокрацията повелява. Левски е записвал маслините, с които се е хранил, да не ощети обществените пари, говори за европейски принципи, а днешните демократи записват откраднатите милиони в банките си и карат европейски коли. И вместо да търсим гроба му, не е ли по-добре да търсим пътя, който ще ни приближи до Левски, до неговите принципи за истинско равенство? Нека Левски е аршинът, с който да измерваме колко сме пораснали, за да се приближим до неговите завети. Не цветята и венците на паметника ще изразят нашата любов и почит, а делата ни… – ”дела трябват, а не думи…”. Но идват новите хора, тези, които не са обременени от миналото, децата, които са родени свободни и имат правото да избират.

Ученици от българските училища в Чикаго, участници във викторината, посветена на Левски

Българските деца, родени в Чикаго, не искат да забравят езика и традициите си. Те искат да знаят своята история, своите герои, искат да научат за Левски. Всяка година виждаме с какво вълнение децата от десетте български училища в Чикаго се подготвят за викторината за Левски, едва научили буквите – и вече рецитират стихове за Левски. Пеят или танцуват, рисуват или спортуват, те го правят с радост и възторг, и знаят, че го посвещават на Левски. Ние вярваме, че „те носят частица от Левски в себе си”, както каза доц. д-р Ефрем Ефремов на откриването на Олимпиада “Левски” – 2020.

Доц. д-р Ефрем Ефремов, специален гост на събитието

И тази година, след емоционалната програмата от танци, стихотворения и викторината, децата спортуваха под професионалното ръководство на Станислав Станимиров, президент на БАЦКН и спортен треньор -хвърляха топка, бягаха с препятствия, скачаха по примера на Левски – „Лъвски скок” и получиха олимпийски медали с образа на Левски, осигурени от Олимпийски клуб „Васил Левски”.

Президентът на БАЦКН Станислав Станимиров награждава с медал за “Лъвски скок” Анисия Ботева.

Прекрасно е, че всички заедно в Чикагоучилища и организации, обществени дейци, деца, родители и учители се доближаваме до заветите на Левски, защото посяваме семена на познанието в децата – новите хора, които ще почитат демократичните принципи. ”Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.“ – ни учи Левски. Техните знания и постижения днес са залог за свобода и достойнство, залог за почит към геройската саможертва на Левски и надежда за една истинска демократична България „Свята и чиста република”, както мечтаеше Левски.

Деца рисуват по време на Олимпиадата.

БЛАГОДАРНОСТИ

Олимпиадата за Левски в Чикаго е още един повод да осъзнаем колко важно е да се подхранва познанието при децата чрез колективни състезания –  викторини, изкуство или спорт. Затова трябва да благодарим на организаторите – Българо-американския център за културно наследство, в пряко и активно сътрудничество с Център „Магура” – на Надя Желязкова, Валя Лимов, Станислав Станимиров и Олимпийски клуб „Васил Левски”, с представител Ники Василев.

Българският генерален консул в Чикаго Иван Анчев излезе с емоционално приветствие към участниците в Олимпиадата.

Нашата специална благодарност отправяме към Иван Анчев, генерален консул на Р. България в Чикаго, който през всичките четири години беше с нас на Олимпиадите за Левски, но не служебно, а като човек, на когото не му е безразлично бъдещето на българската общност, изпитва радост и насърчава всяка обществена проява на сътрудничество и съпричастност. Той получи благодарствено писмо, придружено с грамота и олимпийски медал, връчени му от Станислав Станимиров, президент на БАЦКН.

Учители и директори на българските училища в Чикаго: Хриска Перфанова, Таня Дишева, Лили Паслиева, Велина Драмска, Стоян Дечев, Живка Петрова, Андрей Карталян, Златина Костов и Станислав Станимиров – президент на БАЦКН, Дона Димитрова – художник, доброволец в интерактивното рисуване.

И, както всяка година, и тази – Националният музей “Васил Левски” в Карлово ни изпрати календари и книги, които бяха раздадени на училищата-участници: БУ „Джон Атанасов”, БУ „Св. Иван Рилски Чудотворец”, Малко българско училище, БУЦ „Знание”, БУ „Нов Живот”, БУ „Нови хоризонти”, БУ „Алеко Константинов”. Златина Костов, д-р и преподавател по история в БУ „Джон Атанасов”, водеща на Олимпиадата, успя да създаде прекрасна атмосфера, както и учителите Андрей Карталян – БУ „Джон Атанасов” и Стоян Дечев – Малко българско училище, които водеха викторината.

Танцьори от школата “Хоро” към Център “Магура”

Благодарствено писмо получиха участниците в Олимпиадата от Държавната агенция за българите в чужбина. Малката Анисия Ботева прочувствено декламира стихотворение за Левски, а фолклорните състави от деца към „Верея” на Константин Маринов и „Хоро” на Иринка Гочева създадоха бодро настроение. За това имаше заслуга и Добромир като диджей.

Президентът на Български музей в Чикаго Еленка Табакова с деца от “Хоро”

Благодарност изказваме и на Стоян Дечев от Македонска организация „Пирин”, както и на Никола Масларски от братство „Хайдути”, за множеството книги и календари, които раздадоха на училищата. Младите доброволци – Дона Димитрова, студентка по арт, и Яна Кийн, които подготвиха материалите за интерактивното рисуване, се справиха отлично с наплива на децата, желаещи да рисуват.

Благодарности на писателката Райна Недялкова-Качулкова, за поднесените стихотворение и приветствие.

Ани Анчева – ревностен почитател на всички български събития в Чикаго, неотстъпно е с нас.

Благодарим на българските медии, които са винаги с нас: В. „България Сега”, „България”, BG Voice, сайта „Eurochicago” и всеотдайния редактор Мариана Христова, ‘’Chicago.bg’’ на Ники Василев, ние имахме добра реклама и възможност да публикуваме.

Имаше и спонсори, на които благодарим за подадената ръка: ресторант „Механата” в лицето на Тошка Недкова – винаги съпричастна и готова да ни помогне, Русен РусевRUNWAY REALTY, счетоводна къща “Златан Буюклиев”, магазин “Сердика”, Auto Trans Solution.

Деца от школата “Хоро”

И накрая, не на последно, а на първо място – дълбок поклон към всички деца участници в Олимпиада “Левски” – 2020, поклон към родителите, които посвещават свободното си време на тези забележителни обществени събития и дават достоен пример на децата си зад граница – да уважават и милеят за българските традиции, за българските герои, пожертвали живота си за Свободата на България.

 

Кина Бъговска

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.