Home » Авторски страници

Управление на държавата във фейк реалност

2020.02.17 Няма коментари
Spread the love

.

Шеф от III РПУ опитал да открадне тото печалбата на баба…
Полицай ограби казино в Перник.
Пореден обир на банков клон.
Двама маскирани ограбиха чейндж бюро.
Мъж, въоръжен с нож, ограби бензиностанция в Стара Загора.

Арестът на зам.-началника на Трето РПУ в София. Снимка: МВР

Разбира се, че може да става дума за случайни съвпадения.
Но случайността, казва един приятел, е закономерност, която все още не знае, че е такава.

Вероятно обяснение за серията от обири и грабежи е това, че прагът на въздържане от криминални деяния в страната ни е паднал много ниско.

Според науката, подобно явление е индикация за криза на управлението, сигнал за усещане, че властта има различни от съществените приоритети на обществото, че мениджърите на държавата са дезориентирани или живеят в някаква паралелна, фейк-реалност, че настъпва масирана институционална парализа.

Говоря за вероятно обяснение, но днес, в Обществото на рисковете е разкъсана връзката между вероятно и възможно. По-рано колкото по-вероятно бе едно нещо, толкова то бе по-възможно. Днес и малко вероятното може да се окаже много възможно.

Конвенционалната, сиреч обикновената, неорганизираната престъпност като правило избуява, когато голямата, мащабната, организираната престъпност е силна, а не обратното. Неорганизираната и организираната престъпност не са скачени съдове, та когато едната расте, другата да намалява. Те са самоиндуциращи се феномени – едната ако нараства, разпалва и другата; и обратното – едната ако намалява, гаси и другата.

Но като правило първопричината е организираната престъпност. Неорганизираната престъпност в наши дни е по периферията на организираната престъпност, а не организираната престъпност, както по-рано, да е по периферията на неорганизираната престъпност.

Неорганизираната престъпност набира смелост, размах и честота при безсилие на властта да постави под контрол организираната престъпност, или при срастването на властта с организираната престъпност, или при превръщане на властта в продължение и инструмент на организираната престъпност.

Неорганизираната престъпност е като температурата на организма – това, че температурата на организма се повишава, е свидетелство, че вътре в организма текат тежки възпалителни процеси. Но в никакъв случай вината не е на температурата. И свалянето на температурата с бабини и подръчни средства няма да спре процесите вътре в организма.

Пълна самоизмама е, че неорганизираната престъпност може да бъде победена сама по себе си. Това се случва рядко и за него е нужна друга конструкция на държавата – авторитарна, тоталитарна, фашистка, комунистическа, жестоко-репресивна.

Изолираната, сама по себе си, война с неорганизираната престъпност винаги или поне най-често води само до едно – тя бива изтласквана в сектора на организираната престъпност, тя започва да се самоорганизира и да става организирана престъпност. Лъки Лучано и Ал Капоне знаят защо.

Ето защо вероятното обяснение на ставащото е деморализацията на обществото и слабостта на властта, отказът от правосъдие и липсата на политическа воля да се произвежда сигурност за всички.

Когато целта е да се произведе несигурност за някой отделно взет бизнесмен, бос, политик, лидер, при това с користна и-или пропагандна цел, ефектът е повече несигурност за всички.

Така поне пише в умните книги и го разказва, показва и доказва науката.

Но кому са нужни умните книги, на кого е притрябвала науката…?

Те явно са за да има кой да преподава вътрешна сигурност и кой да държи изпити по национална сигурност в 17 университета по градове, градчета и паланки. А управлението може и без тях.

Нима не ни го демонстрира вече 10 години…

 

Проф. Николай Слатински

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.