Home » Авторски страници

Делото за взрива с 15 убити в Горни Лом се обжалва в Апелативен съд

2020.01.08 Няма коментари
Spread the love

Почернен баща иска връщане на делото на Прокуратурата,
след преглед на 130-те тома от следствието и събраните от него документи

На 09.01.2020 г. от 09:30 ч. Апелативен съд-София по дело 1213/2019, Първи състав, в Съдебната палата на бул. “Витоша” 2, ще гледа жалбите срещу оневиняването от Окръжен съд – Видин на четиримата обвиняеми, привлечени от Прокуратурата като единствени виновници за трагедията с взрива в Горни Лом на 01.10.2010 г., при който загинаха 15 души.

Бащата на загиналия на 26 години Михаил, Димитър Димитров, в своята жалба до второинстанционния съд като конституиран частен обвинител, протестира че във внесения обвинителен акт Прокуратурата не е привлякла длъжностни лица от висшата власт, които значимо са допринесли пряко за тази трагедия.

При наличие на конкретни законови забрани за разглобяване на противопехотни мини от фирми, които не са производители и не разполагат с технология за тях, са издавани разрешения за тази дейност в Горни Лом, в нарушение на действащи и за България международни закони – Конвенцията на ООН за забрана на противопехотните мини от 1997 г., документа “Съвместно действие” от същата година на Съвета на Европа, Директива на ЕС от 2009 г., както и на българския Закон от 2012 г. за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната.

В жалбата си, след преглед на 130-те тома от следствието и събраните по закона за достъп до обществена информация документи от институциите, заедно с Асоциация ”Анна Политковская” и НДЗПЧ с патрон Илия Минев, бащата сочи имена на длъжностните лица, които са били длъжни да спазват нормативните изисквания и да не издават разрешителните за трансфер и разглобяване на забранените противопехотни мини.

Димитър Димитров иска в своята жалба Съдът да върне за доразследване на Прокуратурата делото, като заявява: “При така написан обвинителен акт видинският съд с оправдателните присъди явно заявява, че е видял и други длъжностни лица, които прокуратурата трябва да привлече като обвиняеми. Нещо повече, международните договори и българският закон от 2012 г. изобщо не са посочени във внесения от прокуратурата в съда Обвинителен акт”.

 

Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.