Home » Е-Списание

Иван Гешев ще встъпи в новата си длъжност, но ще научим ли какво е работил на стария си пост?

2019.12.18 Няма коментари
Spread the love

Иван Гешев ще встъпи днес в длъжност като главен прокурор, полагайки клетва на церемония в зала “Тържествена“ в Съдебна палата в София.

Гешев (вляво на снимката) и Цацаров

На тържеството по традиция присъстват председателят на парламента, президентът и бивши главни прокурори.

Мандатът на главния прокурор е седем години, колкото е мандатът и на двамата председатели на върховните съдилища.

Вчера стана ясно, че съдът е разпоредил на Софийската градска прокуратура да оповести каква работа е извършил прокурор Гешев от 2009 г. досега, защото Гражданско сдружение “БОЕЦ” спечели дело срещу отказа на прокуратурата да съобщи какво е работил той през последните 10 години.

На 13 август тази година сдружението е внесло заявление по Закона за достъп до оществена информация до ВКП, с въпроси относно професионалната дейност на прокурор Иван Гешев. ВКП препраща заявлението на СГП, а оттам няма отговор.

Заради мълчаливия отказ “БОЕЦ” завежда дело в Административния съд във Видин.

На 13 декември съдът констатира, че „Софийска градска прокуратура е нарушила приложимия материален закон“. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Административният съд във Видин е изпратил преписката на Административния ръководител на Софийска градска прокуратура, за произнасяне по заявлението на “БОЕЦ”.

Въпросите на гражданското сдружение, изпратени до прокуратурата по ЗДОИ, са следните:

1. По колко наказателни производства (в досъдебна и съдебна фаза) е бил наблюдаващ прокурор Иван Стоименов Гешев за периода от командироването му в Софийска градска прокуратура през 2009 г. до настоящия момент?

2. Колко от водените от него наказателни производства за същия период са приключили с осъдителни и колко с оправдателни присъди – брой на осъдени и оправдани лица по делата? Колко от досъдебните производства, водени от него за този период, са прекратени с постановление на прокурора?

3. Колко от водените от него наказателни производства за същия период са за престъпления от глава седма от особената част на Наказателния кодекс – престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система (чл. 253 – чл. 268 НК)?

4. Колко от водените от него наказателни производства по т.З са приключили с осъдителни и колко с оправдателни присъди – брой оправдани лица по делата? Колко от делата по т.З са приключили със споразумения между прокурора и подсъдимите? По колко споразумения е отнето или конфискувано незаконно придобито имущество и в какъв размер?

5. Колко от водените от него наказателни производства са за престъпления по чл. 321, ал. 1 от НК – за образуване или ръководене или по ал. 2 – участие в организираната престъпна група? Колко от водените от него наказателни производства са за организирана престъпна група, извършваща престъпления срещу данъчната система с користна цел по чл. 321, ал. 3 от НК?

6. Колко от водените от него наказателни производства по т. 5 са приключили с осъдителни и колко с оправдателни присъди – брой на осъдени и оправдани лица по делата? Колко са прекратени с постановление на прокуратурата? Колко от делата по т.5 са приключили със споразумения между прокурора и подсъдимите? По колко от сключените споразумения е отнето или конфискувано незаконно придобито имущество и в какъв размер?

7. Какъв е общият брой на внесените от прокурор Иван Стоименов Гешев обвинителни актове в съда от командироването му в СГП през 2009 г. до 31.07.2019 г.? Какъв е общият брой на внесените от него в съда споразумения за същия период?

Изборът на Гешев за главен прокурор предизвика множество протести, а в неговата защита бяха свикани демонстрации от проправителственото интернет издание “ПИК“. Протест срещу Демонстрация срещу прокурор Гешев ще има и в четвъртък сутринта пред Висшия съдебен съвет, когато се очаква той за първи път да присъства на заседанието в качеството си на главен прокурор.

От “БОЕЦ” обаче съобщиха: “Два дни след като обявихме за 19 декември протест пред ВСС, в първия работен ден на Гешев като главен прокурор и член на Съвета, висшите магистрати отмениха заседанието си за четвъртък без аргументи и отложиха събирането си за 23.01.2020 г.”

Цялото съобщение на гражданското сдружение може да намерите във Фейсбук (тук).

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.