Home » Авторски страници

Отличия за Родолюбие и Будителски дух

2019.11.01 Няма коментари
Spread the love

Годишни награди за Родолюбие и Будителски дух бяха връчени в навечерието на Деня на народните будители във Военния клуб в София. Празникът бе под патронажа на Съюза на военно-инвалидните кооперации – с председател Борис Николов и инициативата „Една детска сълза – една молитва“. Международната Организация на обединените българи бе организатор на празничната вечер.

Живко Бъчваров и Александър Димитров

Мотото на събитието бе „Да събудим институциите“, а пред гостите бе представена Петицията за неотложна ревизия на официалната българска история. Инициативата бе подкрепена от родолюбиви организации в страната и хиляди българи от различни страни. Петицията за ревизия на българската история на държавно ниво е въз основа на най-мащабното независимо генетично изследване на българите към американската лаборатория Фемили Фрии ДиЕнЕй, направено във Франция от инж. физик Евгени Делев, а инициатори са журналистката Патриция Кирилова, експерт по опазване на културно-историческото наследство, и изследователят Мила Салахи, част от интердисциплинарния екип „Руните говорят“.

„Бързите темпове на развитие на някои нови науки като Генетичната генеалогия и Популационната генетика ни спомогнаха през последните десет години да дадем отговор на въпроса за произхода на нашия народ. Множество факти говорят за подмяна на нашата история в годините непосредствено след Освобождението на България, чрез наложено външнополитическо вмешателство, което е намерило почва и е било прието от новоформираната българска интелигенция. Външните политически интереси са се стремили да заличат древната българска история и да ни превърнат в млад, новодошъл на Балканите номадски народ – без културно наследство, без писменост, без религия и без постоянно местоживеене. Целта е била да нямаме претенции при разпределението на териториите между новосъздадените държави през XIX век. Тази тенденция продължава и до днес – повече от пет поколения професори защитават титлите си върху една фалшифицирана българска история, което е абсурдно да продължава, тъй като е особен вид антибългарска политика и следва да бъде квалифицирана като престъпление против републиката. Изучаването на настоящата история от нашите деца обезличава нашия народ и култура, смачква самочувствието на младото поколение българи, които ще са бъдещата движеща сила на нацията, и довежда нашия народ към самоунищожение. Нашата история е пряко свързана не само с европейската история, но и със световната древна история. Много учени по света пишат за древния произход на българите. Ние, долуподписаните, не приемаме фалшификацията на българската история, защото това е престъпление срещу всеки българин и престъпление срещу България!“ – каза при откриването на вечерта Патриция Кирилова, инициатор на петицията.

Изследователката Мила Салахи представи пред гостите Българския генетичен проект, към американската лаборатория «Фемили Три ДНА», чийто автор е живеещият във Франция управител на проекта – инж. физик Евгени Делев.

По време на церемонията бяха отличени съвременните будители на Българския дух. Цветомир Цонев от „Магията на българската роза“ връчи специални почетни призове за благородните и родолюбиви дела на Борис Николов, председател на Съюза на военно-инвалидните кооперации, и на Живко Бъчваров, председател на Организация на обединените българи по света (ООБ).

Водещата на вечерта – Даниела Тронкова, секретар на Съюза на Военно-инвалидните кооперации, обяви наградите към инициативата „Една детска сълза – една молитва“.

Почетните отличия – Будител на България, бяха връчени от председателя на ООБЖивко Бъчваров.

Младата и талантлива звезда Цвети Радойчева поздрави призьорите с една от най-емблематичните български песни „Една българска роза“.

Красимир Богданов и Вайдин Салахи

Ето и наградените:

Искрен Веселинов, народен представител, председател на парламентарната група на ВМРО – за цялостната му законодателна дейност, както и за съдействието да бъде прокаран в парламента Закона за разширяване статута на неизбежната отбрана.

Красимир Богданов, народен представител от ВМРО, обединител на българските общности по света, положил много усилия за признаването на българското малцинство в Албания.

Христо Димитров – създател на ансамбъл „Българе“ и родолюбивата телевизия, носеща същото име.

Христо Смолянов – изследовател на древната българска история.

Евгени Делев – управител на Българския генетичен проект към американската лаборатория Фемили фрии ДиЕнЕй.

„Руните говорят“ – за изследванията на древната ни българска история. Екипът е в състав: Борислав Стамов, Мила Салахи, Патриция Кирилова, Стефан Ганев и Даниел Калчев.

Цветомир Цонев – доброволец във фондация „Въздигане“ с грижа за подрастващото поколение и възпитанието в български дух и традиции.

Ивелин Михайлов – създател на най-големия Исторически парк в Европа.

Жорж Трак (Георги Иванов) – създател и ръководител на Културен център „Тракарт“. Място, пазещо българския дух.

Александър Димитров – председател на Център за защита и развитие, подпомагал нееднократно родолюбиви каузи.

Албена Вескова – солист на ансамбъл „България“, за популяризиране на български фолклор по света.

Елена Андерсон – за дългогодишна благодетелска дейност за съхраняване на българския фолклор.

Джина Иванова (група „Трамвай № 5“) – за популяризиране на вечните български песни.

Тихомир Славов – за изграждането и поддръжката на паметници на българските опълченци, загинали в Руско-турската освободителна война.

Борис Тодоров – 16-годишен ученик от СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“, гр. Перник – за поредицата от исторически публикации.

– Полк. о.з. Валентин Николов – за безвъзмездната помощ и подкрепа в изграждането на парк Кръстец, над гр. Плачковци, където са се водили най-тежките битки на българските опълченци.

Дончо Георгиев – управляващ съдружник на агенция за публични комуникации ВИП Комюникейшън, за популяризиране на благородни инициативи и добрите примери в България.

Вайдин Салахи, РС Македония – подкрепил изследванията на древната българска история и участвал в редица благотворителни и родолюбиви каузи.

– Отличие получи и Мартин Манев – президент на Български мотористи „Кан Аспарух“, за благотворителната им кампания „Подари усмивка за децата, родени със синдром на Даун“.

Събитието бе с подкрепата на благодетелите „Вайдин строй“ ЕООД и г-н Вайдин Салахи, „Ню билдинг пропръти“ и г-н Петьо Петков, ТА Империал и г-н Александър Кинов, Исторически парк АД и г-н Ивелин Михайлов, „Магията на българската роза“ ЕООД и г-н Цветомир Цонев.

 

Още по темата:

Речта на Красимир Богданов – тук

Награда за Христо Димитров – тук

Награда за Александър Димитров – тук

Патриция Кирилова за петицията – тук

.

Сдружение „Велика Волгариа“

Снимки и видео: ВИП Комюникейшън

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.