Home » Авторски страници

Протест в София “Да спасим Правосъдието от олигархията”

2019.11.15 Няма коментари
Spread the love

Инициатива “Правосъдие за всеки” и Гражданско движение “БОЕЦ” организират на 18 ноември пред Съдебната палата в София протест под надслов “Да спасим Правосъдието от олигархията!”. Протестът е с начален час 18.00 местно време.

Ето какво пишат организаторите на протеста:

“Вчера Висшият Съдебен съвет, под диктовката на Главния прокурор и правосъдния министър, безапелационно повтори избора са за Иван Гешев, а той окачестви процедурата като безпрецедентна за България и света. Тя наистина бе безпрецеднетна – с потайността, безалтернативността, политическата роля на управлияващите в нея, с явните и прикрити заплахи към противниците на тази кандидатура, и дори към членове на ВСС! Всички парламентарни партии и всички държавни органи играха за кандидата на ДПС и олигархията в тази срамен и порочен спектакъл.

Остана само Президентът, който прояви чест и отговорност при връщането на кандидатурата за повторен избор. Сега е негова възможността да изпрати тази процедура за тълкуване в Конституционния съд, както и да инициира конституционни промени в правомощията и статута на Главния прокурор. Ако това не стане, то Прокуратурата става истинската управляваща партия и структура в България, а правосъдието се превръща в нейна функция, като застрашени ще бъдат всички граждански права и свободи, устоите на демокрацията!

Призоваваме всички свободни граждани, граждански организации, представители на политически партии, които не подкрепят този скандален избор и мислят, че с него се посяга на държавността, демокрацията и Правовата държава, да дойдат в понеделник пред Съдебната палата и да тръгнем заедно към Президентството, за да изразим протеста и позицията си! Президентът има нужда от подкрепа за действията си – той е държавен глава, а не деловоден щемпел на превзетия от олигархията Висш съдебен съвет, нека усети, че гражданите са зад него!”

Събитието във Фейсбук – ТУК

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.