Home » Авторски страници

Академична подкрепа за учредяване на Вапцаровска международна премия

2019.11.11 Няма коментари

АКАДЕМИЧНА ПОДКРЕПА

от две български академии на предложението за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините”, за стимулиране развитието на науките за морето, образованието и възпитанието на морски кадри, постижения в областта на безопасността на корабоплаването

I. Академия за иновации и развитие (АИР)

Предложение от проф. д-р инж. Иван Величков Иванов, Председател на Управителния и Академичния съвет на Академията за иновации и развитие, гр. София, 07.11.2019 г.

На вниманието на
г-н Румен Радев
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е

от проф.д-р инж. Иван Величков Иванов,
Председател на Управителния и Академичния съвет
на Академията за иновации и развитие

ОТНОСНО: Подкрепа на Предложението за учредяване на президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините” по случай 110-годишнината от рождението на поета Никола Йонков Вапцаров – 7 декември 2019 г.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Убедени, ентусиазирани и амбицирани в отговорността си за развитие и просперитет на висшето образование в Република България, преподаватели, студенти и служители от общо 43 висши училища обединиха усилията си преди 4 години в НПО – Сдружение с нестопанска цел „Академия за иновации и развитие”. За краткия период на съществуване, изява и утвърждаване се проведоха 6 дискусионни форума и други публични мероприятия с участие на техни представители и представители от висши училища в съседните страни (Одрин, Солун, Скопие, Битоля, Белград, Ниш, Крайова, Букурещ, Молдова), с научни доклади, съобщения, анализи и споделен опит – издаден в сборници.

Сега много актуален и важен за нас е големият и „най-умният” ресор за бъдещето на Европа „Иновации и младеж”, ръководен от вече определения в ЕК еврокомисар, български депутат Мария Габриел, който е с трети по обем и значимост бюджет от 124 млрд евра, е и трябва да бъде водещ в образованието и научните изследвания. АИР организира със съдействието на МОН на 15.11.2019 г. от 13.30 ч. в залата на ул.”Антон Павлович Чехов” № 16-А дискусионен форум с участието на зам.-ректорите и началник-отделите по научната дейност от всички висши училища за целенасочена, успешна и резултатна бъдеща работа в направление „Иновации и младеж”.

В общите ни усилия и заетост на свое заседание Управителният и Академичният съвет на АИР се запозна с Предложението за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините”, във връзка със 110-годишнината от рождението на поета Н. Й. Вапцаров – 7.12.2019 г. Учредяването на тази международна премия е много своевременно и съответства органически на литературното творчество на поета Н. Й. Вапцаров – Моряка. Той е сред първите в света поети, които възпяха и одухотвориха машините, с което изпреварва далече във времето и новите модерни изследователи.

Предлаганата президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините” е насочена изцяло към новаторството (иновации) и технически прогрес. Нейната цел е да поощрява достижения главно в развитието на: науките за морето; образованието и възпитанието на морски специалисти; осигуряване на безопасност в корабоплаването. Приемаме и предлагаме нейното одобряване, като сме убедени, че тази награда ще бъде достойно признание за поета Никола Йонков Вапцаров – Моряка и за прослава името на Република България.

гр. София, 07.11.2019 г.

С УВАЖЕНИЕ:
проф. д-р Иван Величков

————————-

II. Обществена Академия за Наука, Образование, Култура (ОАНОК)

Академик, проф., Grand PhD Асен Богданов, Председател на ОАНОК и Главен редактор на Международното научно списание за световния елит “E&M Smart Education”

Решение на ОАНОК от 20.09.2019 г. за Подкрепа на Предложението за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия «Морето и машините», по случай 110 годишнината от рождението на поета Никола Йонков Вапцаров – 7 декември 2019 г.

ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
г-н РУМЕН РАДЕВ

Относно: РЕШЕНИЕ на ОАНОК от 20.09.2019 г. за Подкрепа на Предложението за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия «Морето и машините», по случай 110 годишнината от рождението на поета Никола Йонков Вапцаров – 7 декември 2019 г.

Уважаеми г-н Президент,

На свое заседание Управителния Съвет на ОАНОК (Обществена академия за наука, образование, култура) се запозна обстойно с Предложението за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия «Морето и машините», във връзка с 110 годишнината от рождението на поета Н. Й. Вапцаров – 7 декември 2019 г.

ОАНОК се приобщава и подкрепя напълно инициативата на проф. д-р п.н. кап. 1 р.о.з. Илия Пеев, за която сте получили съответни документи и писмени становища на редица поддръжници на тази благородна идея.
Ние съзнаваме и оценяваме, че учредяването на Вапцаровска международна премия «Морето и машините» е много своевременно и съответства органически на литературното творчество на поета Н. Й. Вапцаров – Моряка.

С литературни средства и с цялата си гениална поезия той възпя вярата, любовта, свободата и мира. Наред с това, всичко в неговите стихотворни песни е израз на възторг от моторите, корабите, морето, ракетите и сродяването им с човешката душа.

Никола Йонков Вапцаров е сред първите в света поети, които възпяха и одухотвориха машините. Той свързва духовно хората, морето и машините, вдъхва душа на машините. Придобитото високо техническо морско образование и поетичният талант му дават възможност да улови пулса на своето време към техническия прогрес. Те го правят новатор и той става носител на новата романтика, свързана с машините и технологиите. Като сродява човека и машините Никола Йонков Вапцаров изпреварва далече във времето новите модерни изследователи.

Уважаеми г-н Президент,

Предлаганата Президентска награда Вапцаровска международна премия «Морето и машините» не е литературна награда. Тя е насочена изцяло към новаторството (иновации) и технически прогрес. Нейната цел е да поощрява достижения главно в развитието на: науките за морето; образованието и възпитанието на морски специалисти; осигуряване на безопасност в корабоплаването.

По своя статут тя не е материална, а от морален характер и ежегодна. Връчването да стане към 110-годишнината от раждането на Никола Йонков Вапцаров – 7 декември 2019 г. С нея се удостояват личности у нас и българи зад граница с принос в посочените области.

Убедени сме, че тази награда ще бъде достойно признание за поета Н. Й. Вапцаров – Моряка и за прослава името на Морска България.

Председател на ОАНОК:
Академик Асен Богданов

30.09.2019, гр. София

 

———————————————————————————–

Бел. ред.: Материалът е изготвен и изпратен за публикуване от проф. Илия Пеев.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.