Home » Авторски страници

Академична подкрепа за учредяване на Вапцаровска международна премия

2019.11.11 Няма коментари
Spread the love

АКАДЕМИЧНА ПОДКРЕПА

от две български академии на предложението за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините”, за стимулиране развитието на науките за морето, образованието и възпитанието на морски кадри, постижения в областта на безопасността на корабоплаването

I. Академия за иновации и развитие (АИР)

Предложение от проф. д-р инж. Иван Величков Иванов, Председател на Управителния и Академичния съвет на Академията за иновации и развитие, гр. София, 07.11.2019 г.

На вниманието на
г-н Румен Радев
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е

от проф.д-р инж. Иван Величков Иванов,
Председател на Управителния и Академичния съвет
на Академията за иновации и развитие

ОТНОСНО: Подкрепа на Предложението за учредяване на президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините” по случай 110-годишнината от рождението на поета Никола Йонков Вапцаров – 7 декември 2019 г.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Убедени, ентусиазирани и амбицирани в отговорността си за развитие и просперитет на висшето образование в Република България, преподаватели, студенти и служители от общо 43 висши училища обединиха усилията си преди 4 години в НПО – Сдружение с нестопанска цел „Академия за иновации и развитие”. За краткия период на съществуване, изява и утвърждаване се проведоха 6 дискусионни форума и други публични мероприятия с участие на техни представители и представители от висши училища в съседните страни (Одрин, Солун, Скопие, Битоля, Белград, Ниш, Крайова, Букурещ, Молдова), с научни доклади, съобщения, анализи и споделен опит – издаден в сборници.

Сега много актуален и важен за нас е големият и „най-умният” ресор за бъдещето на Европа „Иновации и младеж”, ръководен от вече определения в ЕК еврокомисар, български депутат Мария Габриел, който е с трети по обем и значимост бюджет от 124 млрд евра, е и трябва да бъде водещ в образованието и научните изследвания. АИР организира със съдействието на МОН на 15.11.2019 г. от 13.30 ч. в залата на ул.”Антон Павлович Чехов” № 16-А дискусионен форум с участието на зам.-ректорите и началник-отделите по научната дейност от всички висши училища за целенасочена, успешна и резултатна бъдеща работа в направление „Иновации и младеж”.

В общите ни усилия и заетост на свое заседание Управителният и Академичният съвет на АИР се запозна с Предложението за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините”, във връзка със 110-годишнината от рождението на поета Н. Й. Вапцаров – 7.12.2019 г. Учредяването на тази международна премия е много своевременно и съответства органически на литературното творчество на поета Н. Й. Вапцаров – Моряка. Той е сред първите в света поети, които възпяха и одухотвориха машините, с което изпреварва далече във времето и новите модерни изследователи.

Предлаганата президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините” е насочена изцяло към новаторството (иновации) и технически прогрес. Нейната цел е да поощрява достижения главно в развитието на: науките за морето; образованието и възпитанието на морски специалисти; осигуряване на безопасност в корабоплаването. Приемаме и предлагаме нейното одобряване, като сме убедени, че тази награда ще бъде достойно признание за поета Никола Йонков Вапцаров – Моряка и за прослава името на Република България.

гр. София, 07.11.2019 г.

С УВАЖЕНИЕ:
проф. д-р Иван Величков

————————-

II. Обществена Академия за Наука, Образование, Култура (ОАНОК)

Академик, проф., Grand PhD Асен Богданов, Председател на ОАНОК и Главен редактор на Международното научно списание за световния елит “E&M Smart Education”

Решение на ОАНОК от 20.09.2019 г. за Подкрепа на Предложението за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия «Морето и машините», по случай 110 годишнината от рождението на поета Никола Йонков Вапцаров – 7 декември 2019 г.

ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
г-н РУМЕН РАДЕВ

Относно: РЕШЕНИЕ на ОАНОК от 20.09.2019 г. за Подкрепа на Предложението за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия «Морето и машините», по случай 110 годишнината от рождението на поета Никола Йонков Вапцаров – 7 декември 2019 г.

Уважаеми г-н Президент,

На свое заседание Управителния Съвет на ОАНОК (Обществена академия за наука, образование, култура) се запозна обстойно с Предложението за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия «Морето и машините», във връзка с 110 годишнината от рождението на поета Н. Й. Вапцаров – 7 декември 2019 г.

ОАНОК се приобщава и подкрепя напълно инициативата на проф. д-р п.н. кап. 1 р.о.з. Илия Пеев, за която сте получили съответни документи и писмени становища на редица поддръжници на тази благородна идея.
Ние съзнаваме и оценяваме, че учредяването на Вапцаровска международна премия «Морето и машините» е много своевременно и съответства органически на литературното творчество на поета Н. Й. Вапцаров – Моряка.

С литературни средства и с цялата си гениална поезия той възпя вярата, любовта, свободата и мира. Наред с това, всичко в неговите стихотворни песни е израз на възторг от моторите, корабите, морето, ракетите и сродяването им с човешката душа.

Никола Йонков Вапцаров е сред първите в света поети, които възпяха и одухотвориха машините. Той свързва духовно хората, морето и машините, вдъхва душа на машините. Придобитото високо техническо морско образование и поетичният талант му дават възможност да улови пулса на своето време към техническия прогрес. Те го правят новатор и той става носител на новата романтика, свързана с машините и технологиите. Като сродява човека и машините Никола Йонков Вапцаров изпреварва далече във времето новите модерни изследователи.

Уважаеми г-н Президент,

Предлаганата Президентска награда Вапцаровска международна премия «Морето и машините» не е литературна награда. Тя е насочена изцяло към новаторството (иновации) и технически прогрес. Нейната цел е да поощрява достижения главно в развитието на: науките за морето; образованието и възпитанието на морски специалисти; осигуряване на безопасност в корабоплаването.

По своя статут тя не е материална, а от морален характер и ежегодна. Връчването да стане към 110-годишнината от раждането на Никола Йонков Вапцаров – 7 декември 2019 г. С нея се удостояват личности у нас и българи зад граница с принос в посочените области.

Убедени сме, че тази награда ще бъде достойно признание за поета Н. Й. Вапцаров – Моряка и за прослава името на Морска България.

Председател на ОАНОК:
Академик Асен Богданов

30.09.2019, гр. София

 

———————————————————————————–

Бел. ред.: Материалът е изготвен и изпратен за публикуване от проф. Илия Пеев.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.