Home » Авторски страници, Е-Списание

Заповядайте на премиера на филм за Ньойския договор

2019.11.10 Няма коментари
Spread the love

“Ноември – месецът на Ньой!” – това обявиха група младежи от проекта “Околобългарско”

В своята фейсбук страница те пишат: “Точно в този период, преди 100 години, се е решавала съдбата на нашите прабаби и прадядовци. На 27 ноември 1919 година е подписан Ньойският договор, който разделя българския народ и до ден днешен. Вече 100 години българите не можем да се обединим зад обща кауза. Делим се за щяло и нещяло. Нека Ньой да бъде нашата отправна точка. Нека от спомена за Ньой започнем ново обединение.

Проектът “Околобългарско” е дело на група младежи, които се интересуват от положението в страната и целят да покажат, че промяната е възможна и че тя зависи единствено от нас, обикновените хора.

Лятото на 2018-та те направиха обиколка на България, за да заснемат историите на вдъхновяващи личности, които работят в полза на обществото. Сайтът ни Еврочикаго бе сред първите в чужбина, които тогава разказахме за тях – вж. линк.

Това лято се запътиха на запад. Преминаха през ключови за българската история райони, които страната ни е изгубила след Ньойския договор. Сто години след една национална катастрофа, екипът на проекта видя как живеят хората, останали оттатък границата. Целта на това пътуване не е политическа, нито продиктувана от сляп патриотизъм, но важното за екипа бе да се види дали човешкия дух все още се крепи. Предците ни десетилетия са се борили за един общ идеал, който е останал с тях до сетния им дъх. Възможно ли е сред апатията и безверието на Съвремието да възродим тази неистова сила на вярата и отдадеността към Родината и нейното светло бъдеще, дори то понякога да изглежда изгубено…

Вижте кадри от новия им филм “100-годишна граница”:

Трейлър. 100-годишна граница

ГЛЕДАЙТЕ НА HD! 🎥Остават броени дни! 🔜Чуйте емоционалните истории на тези хора в новия ни филм, който ще качим на фейсбук страницата ни "Околобългарско". 🇧🇬 #okolobulgarskoС подкрепата на "City Vending" и Сдружение "Бизнесът за Харманли".Музика: Hero's Theme от Twin Musicom се използва съгласно лиценз Creative Commons Attribution (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)Източник: http://www.twinmusicom.org/song/280/heros-themeИзпълнител: http://www.twinmusicom.org

Posted by Околобългарско on Saturday, November 9, 2019

 

Заповядайте на предстоящите прожекции и дискусии в София и Чикаго!

Първата прожекция на филма ще се състои в София на 18 ноември 2019 г., от 19:00 ч., в StudyHub Bulgaria, а следващата му премиера ще е в Чикаго нa 23 ноември 2019 г., от 18:30 ч., в “Българика” на адрес: 1120 S. Elmhurst Rd, Mount Prospect, IL 60056, организирана от МПО “Пирин” – Чикаго. Освен прожекцията на филма, ще се проведе Кръгла маса “100 години от Ньойския договор”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.