Home » Авторски страници, българи зад граница

Отказани удостоверения за БГ произход. Случаят Георги Зазов

2019.10.02 Няма коментари
Spread the love

След публикациите за откази за БГ гражданство, в резултат на отрицателни становища на Съвета по гражданството към Министерство на правосъдието, на македонските граждани Горан Дърваров, Сашко Атанасов и Предраг Колев (вж. тук, тук и тук), към нашето издание се обърнаха и други македонски граждани, както и сръбски гражданин, потомък на етнически българи от Македония. Техният проблем е, че са получили откази от Държавната агенция за българите в чужбина за издаване на удостоверения за български произход.

Тази публикация е за случая с ГЕОРГИ ЗАЗОВ от гр. Неготино, РС Македония. (За случаите с македонската гражданка Елизабета Спировска-Милошевска и сръбския гражданин Драган Булатович – вж. тук и тук.)

След отказа на ДАБЧ да му издаде удостоверение за български произход, на 20 септември т.г. Георги Зазов се обръща към председателя на Комисията по политиките за българите в чужбина при Народното събрание, Андон Дончев. Георги Зазов изпрати своето писмо до парламентарната комисия и до нашето издание. В писмото, към което се прикачени всички документи, приложени към преписката на г-н Зазов в ДАБЧ, се казва:

“Казвам се Гьорги Зазов и съм българин от Македония. След една година чакане на Удостоверение за български произход… Владимиров ми сервира новината, че отказва да ми признае българския произход. Хартиеният документ за това отказвам да получа, преди да Ви запозная със случая, защото при неговото получаване ми се предоставя срок от 14-дни да обжалвам по съдебен ред антибългарския акт на Владимиров, което едва ли ще направя, предвид финансовото и логистично бреме от тази операция. Затова Ви моля да поканите Владимиров на заседание на ръководената от Вас парламентарна комисия и да поискате обяснение от него… Защото според него всичките хора от Македония, родени преди 1900 г., не са българи, и такива стават едва след 01.01.1900 г. Родените преди тази дата, примерно на 30.12.1899 г., не са българи, което не само, че е нелепо като тълкуване, а даже и опасно за националните интереси на България. В подобна ситуация като моята са още стотици други хора и моля Ви, вземете на сериозно този проблем. Моят прадядо по бащина линия Андон Зазов е роден през 1887 г. в Егейска Македония, село Чучулигово, общ. Серес, и е чистокръвен етнически българин.”

ДОКУМЕНТИ, изпратени до нашето издание от ГЕОРГИ ЗАЗОВ:

1. Извод от Матичната книга на Община Неготино, Р. Македония, за родените в тази община, издаден на Георги Зазов през 1995 г. От документа се вижда, че Георги е роден през 1981 г. в Неготино, с родители Живко и Сова Зазови.

2. Извод от Матичната книга на Община Неготино, за бащата на Георги Зазов – Живко Зазов, роден през 1959 г. в Неготино, с родители Георги и Радмила Зазови.

3. Извлечение от Матичната книга на Община Неготино, за починалите в тази община, за дядото на Георги Зазов, на когото най-вероятно е кръстен, защото носят едно и също малко име – Георги. От документа се вижда, че дядото Георги Зазов е роден през 1931 г. в Чучулигово, Гърция, и е починал през 2008 г. в Неготино, Р. Македония. Вижда се, че името на неговата съпруга е Радмила Зазова (както и в предходния документ), а имената на родителите му са Андон и Мара Зазови.

4. Извод от Матичната книга на Община Неготино, за починалите в тази община, което е за прадядото на Георги Зазов – Андон Зазов. От документа се вижда, че Андон Зазов – както и неговият син Георги (на когото правнукът Георги е кръстен), е роден в Чучулигово, Община Серес, Гърция. Андон е роден през 1887 г. в Чучулигово и е починал през 1979 г. в Дуброво, Неготино.

5. Удостоверение № 1206/2018 г., издадено на Георги Зазов от Сдружение “Македоно-Българско приятелство – МБП Скопие”, за неговия български произход. В удостоверението се посочва, че според статистиката на Васил Кънчов от 1900 г., както и според статистиката на секретаря на Българската екзархия Димитър Мишев от 1905 г., в село Чучулигово (където са родени прадядото и дядото на Георги Зазов) всички жители са българи.

6. Входящ номер в ДАБЧ на заявлението на Георги Зазов за получаване на удостоверение за български произход. Входящият номер е от 10.10.2018 г.

Случаят с Георги Зазов е пореден пример за това, че ходенето по мъките на чужди граждани, етнически българи – в българските институции, ангажирани с удостоверяването на БГ произход, респективно с даването на БГ гражданство, може да удари на още при първата, ДАБЧ. Където може би се страхуват, след големия скандал с бившия председател на Агенцията, Петър Харампиев, да не ги обвинят други институции в нещо (при съществуващия разнобой между институциите, както и при съществуващата законодателна база, която нито е адекватна исторически и политически на неразрешения и до днес македонски въпрос, нито е прецизирана, и трябва да се промени).

Георги Зазов, както се вижда от изпратените от него документи, е македонски българин, гражданин на РС Македония, който е потомък и на българи от Егейска Македония. Той, както и други като него, заслужават съвсем друго отношение от българската държава. И тази държава, граничеща на Балканите със собствени исторически землища и сънародници, е крайно време да престане да слага недомислени институционални и законови препятствия пред българския произход на Георги Зазов, Елизабета Спировска-Милошевска, Драган Булатович, пред българското гражданство на Горан Дърваров, Сашко Атанасов, Предраг Колев и много други като тях. Всички те заслужават втори шанс, който при настоящите обстоятелства едва ли могат да имат.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.