Home » Авторски страници, българи зад граница

Биенале “Артемидия ‘2019”

2019.10.04 Няма коментари
Spread the love

АСОЦИАЦИЯ ARTEMIDIA и ФОНДАЦИЯ “НИКОЛА ГЮЗЕЛЕВ”

представят

VII БИЕНАЛЕ “АРТЕМИДИЯ – Изкуство и Приятелство в Рим” и

МЕЖДУНАРОДНАТА НАГРАДА “Никола Гюзелев” – 2019

Проектът е посветен на Св. св. Кирил и Методий – Покровители на Европа, на България и на българската култура; на 140 г. от Освобождението на България и установяване на дипломатически контакти между Италия и България; на 1150 г. от смъртта на Св. Константин-Кирил Философ; на 500 г. от смъртта на Леонардо да Винчи; на 150 г. от смъртта на Джоакино Росини; посветен е и на диалога между различните култури и народи, и на Международната награда “Никола Гюзелев” – 2019 г., за оперно изпълнителско и изобразително изкуство.

Биенале Артемидия – 2017

Тази година в официалното откриване на седмото Биенале “Артемидия”, на 17 октомври в салоните на Българското посолство в Рим, сред участващите артисти ще са някои от носителите на Международната награда ”Никола Гюзелев’‘ за 2017 и 2019 г. – италианският диригент и композитор M° Серджо Олива, който ще изпълни свои творби, българското сопрано Цветелина Василева, италианският тенор Алесандро Лебераторе, испанското мецосопрано Сандра Пастрана – които ще изпълнят творби от опери на Росини, Пучини, Верди, Доницети, Джордано, Чилеа, Бизе.

Маестро Серджио Олива

Проф. Красимир Станчев от Университета Рома Тре в Рим, един от видните българисти и експерти по въпросите на Кирилицата, ще представи делото на Константин-Кирил Философ, във връзка с годишнината от неговата смърт. Ще участва също Италианската музикална формация “Кяроскуро” за древна италианска музика. Ще се представят творби на поетите Христо Ботев, Никола Вапцаров, Блага Димитрова, Габриеле Д’ Анунцио, Джузепе Унгаретти, Алда Мерини.

Маестро Стелвио Чиприани на IV Биенале “Артемидия”

Публиката ще може да види кадри от прочутия българо-руски сериал ‘’Пътят към София’’, чиято премиера бе преди 40 години, посветен на Освобождението на България, с дебютното участие в главната роля на Анна-Мария Гюзелева, в партньорство с актьорите Константин Цанев, Отар Коберидзе и много други прекрасни български и руски актьори.

Във фоайето на посолството ще бъдат представени с творбите им българският художник Николай Делиянев, италианският скулптор Гуидо Анджелетти, както и творби на художниците Паоло Янтафи, свързани с Джоакино Росини, и Жан-Филип за Леонардо да Винчи.

В рамките на VII Биенале “Артемидия ‘2019“, в Галерия “Лукс” на артистичния квартал Трастевере в Рим, на 12 октомври ще се открие авторска изложба с творби на прочутия български оперен бас и академичен художник М° Никола Гюзелев.

Биенале “Артемидия ‘2019” се осъществява със съдействието на: Българското посолство в Рим, Българското посолство към Светия Престол, Българския културен институт в Рим, Фондация “Никола Гюзелев”, Галерия “Лукс” в Рим, Издателство “Ил Секстанте” – Италия и “Арт ин лайф” към Фондация “Никола Гюзелев”, АМУР – Римска музикална асоциация, РУФА – Римска художествена академия.

Биенале Артемидия – 2007

Всички издания на тези празници са обогатени с участието на артисти, музиканти, певци и художници, с най-високо признание в собствените им страни и извън тях.

Дейността на Асоциация “Артемидия” е насочена изключително към популяризиране на българските таланти и големи имена в литературата, поезията, музиката и изкуството в най-широк аспект, и към безусловното укрепване на културния и национален престиж на България на всички нива на международното общество, публика и медии, както и на културния мост между нашите две страни – България и Италия.

 

Рим – София, септември 2019 г.

Associazione Culturale ARTEMIDIA

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.